Overzicht Filipijnen

Actieve verkenning van een prachtige eilandengroep

Wandelreis op een tropische bestemming in een relaxte sfeer.
Dat is perfect mogelijk op de Filipijnen. Het telt meer dan 7000 eilanden, waarvan een groot deel onbewoond zijn.
Wij concentreren ons op de meest afwisselende, die een goed totaalbeeld bieden.
Drie eeuwen Spaanse overheersing en 50 jaar Amerikaanse kolonisatie hebben, samen met de Filipijnse cultuur, een unieke mix gecreëerd.
Zowel op culinair, linguïstisch als cultureel vlak zijn invloeden van buitenaf merkbaar.
Camiguin is een vulkanisch eiland met veel watervallen verspreid in de wouden. Een uitdagende vulkaanbeklimming, warmwaterbronnen en een mooie kustlijn maken hier een lonende bestemming van.

Siargao is gekend voor surfen, maar heeft heel wat meer te bieden.
Mangrovewouden, grotten, diepe lagunes, idyllische tropische landschappen, en uitstekende seafood.
La Cordillera is het hoogste deel van de Filipijnen, gelegen op het eiland van Luzón. De gewoonten, inwoners, en klimaatzone verschillen van de rest van het land, wat voor een boeiende afwisseling zorgt.
Hangende doodskisten, diepe grotten, panoramische uitzichtpunten, spectaculair gelegen rijstvelden en uitstekende wandelmogelijkheden komen allemaal aan bod.

Coron, met zijn onwezenlijk mooie karstbergen, lagunes, en tropische stranden vormt de ideale plek om de reis af te sluiten. Hier kan je optimaal genieten van de prachtige natuur, ook op een actieve manier.
De vriendelijke, extraverte en positief ingestelde bevolking draagt bij tot de belevenis.

Programma

Dag 1 – 01.11    Brussel – Hong Kong – Cebu City

Vanuit Brussel vliegen we via Hong Kong naar Cebu City.

Dag 2 – 02.11    Cebu City

Aankomst Cebu City, hoofdstad van het gelijknamige eiland. Verplaatsing naar ons comfortabel hotel met zwembad. In de namiddag verkennen we het centrum, dat een aantal interessante bezienswaardigheden heeft. ’s Avonds eten we in één van de vele uitstekende restaurants en maken kennis met het uitgebreide aanbod uit de Filipijnse keuken.

2 u wandelen 

Dag 3 – 03.11    Cebu City – Camiguin

We vliegen in de voormiddag naar het eiland Camiguin, dat slechts op een uur vliegen ligt van Cebu City. Onze accommodatie voor de komende 3 nachten is volledig privé, en omringd door natuur, wat voor een ultra relaxte beleving zorgt.
Camiguin heeft verschillende vulkanen, weelderige wouden, watervallen, mooie stranden, hotsprings en nog heel wat andere bezienswaardigheden, voldoende om ons hier drie dagen bezig te houden.
In de namiddag gaan we naar het onbewoonde White Beach, een zandtong die enkel via een korte boottrip is te bereiken. Nadien bezoeken we een waterval waar het ook mogelijk is om te zwemmen.
’s Avonds eten we in één van de  restaurants in de omgeving van de hoofdstad Mambajao.

1 u vliegen – 1,5 u rijden – 1,5 u wandelen

Dag 4 – 04.11    Hibok Hibok vulkaan

We starten de dag aan de warmwaterbronnen van Ardent, hier kan je relaxen of zwemmen.
Wie wil krijgt de kans om, onder begeleiding van een deskundige lokale gids, naar de top van de hoogste vulkaan van het eiland te gaan. Hibok Hibok vulkaan, 1320m hoog, is voor het laatst in 1951 uitgebarsten, toen kwamen er 600 mensen om. Het is een stevige klim, met steile secties, langs rotsachtige ondergrond. Op de top heb je prachtige zichten van op de omliggende eilanden.
Wie het liever wat rustiger aandoet, bezoekt een aantal spectaculaire watervallen, waar telkens een korte wandeling is aan verbonden en waar kan gezwommen worden.

2 u rijden – 1,5 u wandelen / 7 u wandelen (Hibok Hibok vulkaan) – 600m klimmen/dalen

Dag 5 – 05.11    Mantigue eiland

Camiguin heeft mooie uitzichtpunten, van waar je heel het eiland kan zien. We rijden langs de kustlijn en bezoeken onderweg het gezonken kerkhof. De andere kant van het eiland heeft ook een aantal attracties, zoals het reservaat waar gigantische schelpen worden gekweekt. Je krijgt een rondleiding op land, wie wil kan ze ook op het water bezoeken, waar de grootste exemplaren liggen. Hiervoor maak je een (optionele) snorkeltour.
We sluiten de dag af op het kleine eiland Mantigue, dat we na een korte boottrip bereiken.

1 u boot – 2 u rijden – 1,5 u wandelen

Dag 6 – 06.11    Camiguin – Siargao

We laten Camiguin achter ons en vliegen naar het volgende eiland: Siargao. Zonder twijfel één van de mooiste eilanden op de Filippijnen. Dit eiland is vooral gekend voor surfen, maar heeft nog heel wat meer te bieden.
In de namiddag bezoeken we de surfspot Cloud 9, waar surfers over heel de wereld naartoe komen.
Er hangt hier een gezellige sfeer, ’s avonds zijn er heel wat bars en restaurants, ideaal om de dag af te sluiten.

1,5 u vliegen – 1,5 u rijden – 1,5 u wandelen

Dag 7 – 07.11    Island hopping

Voor de kust van Siargao liggen verschillende eilandjes die elk hun karakter hebben. Met een typische Banka boot (houten boot met twee zijliggers voor stabiliteit) bezoeken we vandaag vier eilanden, we eten ’s middags ook op één van de eilandjes een vis BBQ.
Mooie met palmbomen omlijnde stranden, onbewoonde zandtongen, grotten, lagunes, zwem- snorkel-, en wandelmogelijkheden zorgen voor een gevulde, relaxte dag.

2 u boot – 1 u rijden – 1,5 u wandelen

Dag 8 – 08.11    Mangroves – Magpupungko

Vanuit onze goed gelegen accommodatie rijden we vandaag door het centrum en naar het noorden van het eiland. We passeren rijstvelden, bananenplantages, een prachtige kustlijn, eindeloze palmbomen en dorpen. We ervaren het dagelijkse leven en maken kennis met de vriendelijke lokale bevolking.
Vanuit El Carmen bezoeken we uitgestrekte mangroves, een diepe lagune, en varen we langs de mooie kustlijn. We rijden verder via het authentieke dorp Burgos, en sluiten de dag af aan de natuurlijke pools van Magpupungko, waar kan gezwommen en gewandeld worden. Per boot keren we terug naar Cloud 9, waar we Siargao afsluiten met een typische Filipijnese BBQ waarbij je keuze hebt uit heel wat vissoorten en seafood.

1,5 u boot – 3 u rijden – 1 u wandelen

Dag 9 – 09.11    Siargao – Baguio

Een korte vlucht brengt ons naar Clark Airport, wat vroeger een Amerikaanse legerbasis was. We bevinden ons nu op het grootste en dichtst bevolkte eiland van de Filippijnen: Luzón. We rijden meteen verder noordelijk naar de studentenstad Baguio, gelegen op 1400 meter hoogte. Voor het eerst tijdens de reis kunnen we ’s avonds een trui of fleece gebruiken.
Baguio vormt de toegangspoort tot ‘La Cordillera’, waar zich het hoogstgelegen deel van de Filipijnen bevindt. Het boeiende St Louis University Museum geeft ons een betere kijk op de inwoners van ‘La Cordillera’ en hun gebruiken.
We overnachten in een rustig gelegen hotel dat buiten het hectische centrum is gelegen.

1 u vliegen – 3,5 u rijden

Dag 10 – 10.11    Baguio – Sagada

De rit naar Sagada is uitdagend, met veel mooie zichten onderweg. Het is de hoogste panoramische route die je op het eiland kan maken. We rijden door het hart van de Cordillera en komen toe in Sagada, gelegen op 1535 meter hoogte. We bezoeken het dorp en slapen op een aparte plek.

6 u rijden – 2 u wandelen

Dag 11 – 11.11    Echo Vallei

We staan op tijd op voor de zonsopgang aan Kiltepan Peak, gelegen op 1640 meter. Een korte wandeling brengt ons naar het uitzichtpunt. Na het ontbijt bezoeken we de Echo Vallei, gekend voor de hangende doodskisten. Een wandeling van een tweetal uur door woud en langs bergen brengt ons tot bij de site.
We zetten onze tocht verder naar een grot en een ondergrondse rivier. De lunch kan bestaan uit het typische gerecht van Sagada: Pinikpikan, een lokale stoofpot op basis van kip. We wandelen verder tot aan de Bomod-ok watervallen, we passeren rijstterrassen en kleine bergdorpjes. Aan de 20 meter hoge waterval is een natuurlijke pool waar kan gezwommen worden, wat welkom is na een dag wandelen.

5 u wandelen

Dag 12 – 12.11    Sumaguing grot – Bontoc – Banaue

De grot van Sumaguing heeft de grootste kamers van heel het uitgestrekte grottensysteem van Sagada. Sumaguing wordt dan ook ‘the big cave’ genoemd.
Vergezeld door een lokale gids, die de grotten uitstekend kent, verkennen we gedurende een 2-tal uur de grot met zijn enorme omvang, talrijke stalagtieten, stalagmieten en ondergrondse pools.
Na de lunch verlaten we Sagada en rijden we verder naar Bontoc, een schitterend gelegen bergdorp.
Het Bontoc museum toont lokale gebruiken, inclusief van koppensnellers die hier in het verleden actief waren.
We zetten onze rit verder en arriveren in Banaue, gekend voor de spectaculair gelegen rijstvelden.

4 u rijden – 2 u wandelen

Dag 13 – 13.11    Banaue

De rijstterrassen van Banaue zijn monumentale structuren die indruk nalaten. Meer dan 2000 jaar geleden werden ze op de bergflanken gemaakt. Ze worden onderhouden door een irrigatiesysteem dat van het hoger gelegen regenwoud afkomstig is.
We maken een korte wandeling en bezoeken nadien de Batad rijstvelden, die Unesco Werelderfgoed zijn.
Tappiyah waterval bereiken we na een wandeling langs rijstvelden en woud, een ideale plek om te lunchen.
Nadien wandelen we verder tot aan Batad, waar we overnachten.

1 u rijden – 3 u wandelen

Dag 14 – 14.11    Pula – Cambulo

Met een jeepney (typisch Filipijns transportmiddel) rijden we naar het dorp Pula. Hier start onze wandeling voor vandaag, die ons langs de meest indrukwekkende rijstvelden uit de streek zal brengen. Na een 6-tal uur wandelen, met picknick onderweg, bereiken we het dorp Cambulo.
Dit is één van de meest afgelegen dorpen in Banaue, wat betekent dat hier minder toeristen komen.
Hier overnachten we bij lokale bevolking.

1,5 u rijden – 6 u wandelen – 200 m klimmen/ 400 m dalen

Dag 15 – 15.11    Banaue – Coron

We laten de Cordillera achter ons en vliegen naar Coron, dat deel uitmaakt van Palawan.
De komende 4 nachten brengen we de nacht door op een centraal gelegen locatie, ideaal als uitvalsbasis om het eiland te verkennen.

1 u vliegen – 6 u rijden

Dag 16 – 16.11    Coron

We verkennen het eiland en rijden langs de kust waar we onderweg prachtige zichten hebben op een aantal baaien.
Via een boottocht die langs mangrovewouden gaat, bereiken we het eiland Calauit, met zijn uitzonderlijke inwoners. Hier maken we een korte wandeling. Nadien zetten we onze trip verder over een uitdagende weg waar we de prachtige natuur van het eiland ervaren.

2 u boot – 4 u rijden – 2 u wandelen

Dag 17 – 17.11    Twin Lagoon – Kayangan Lake

Vandaag bezoeken we verschillende eilanden met onze privéboot en ontdekken de karstbergen, lagunes, stranden en turquoisekleurige water waar Coron gekend voor is.
Een relaxte dag waar kan gesnorkeld worden, wandelen op het strand, en gewoon genieten van de landschappen die aan je voorbijgaan.

4 u boot – 2 u wandelen

Dag 18 – 18.11    Vrije dag

De laatste dag op Coron kan vrij besteed worden.
Je kan het dorp verder bekijken, wandelen naar een mooi uitzichtpunt, warmwaterbronnen bezoeken, het westelijke deel van het eiland per voertuig of brommer verkennen (met prachtige zichten) of kiezen voor een wat langere wandeling in de omgeving.

Dag 19 – 19.11    Coron – Cebu City

We verlaten Coron en Palawan en komen na een korte vlucht opnieuw aan waar de reis van start is gegaan: Cebu City. In de namiddag rijden we naar een uitkijkpunt waar we goede zichten over de stad hebben.
We sluiten de reis af in een uitstekend restaurant.

1,5 u vliegen

Dag 20 – 20.11    Cebu City – Hong Kong – Brussel

We laten Cebu City, en de Filippijnen achter ons om via Hong Kong terug te keren naar huis.

Dag 21 – 21.11    Aankomst Brussel

Vanuit Hong Kong arriveren we in Brussel
 

Prijs & data

Van                 Tot                  Beschikbaarheid                      Prijs

01.11.21           21.11.21             Niet meer beschikbaar            3.955€

Inclusief

 • Internationale vlucht Brussel – Cebu
 • 5 binnenlandse vluchten
 • Alle overnachtingen
 • Alle verplaatsingen tijdens de reis
 • Nederlandstalige begeleiding
 • Alle maaltijden
 • Bootverplaatsingen en excursies volgens programma
 • Inkom bezienswaardigheden
 • Luchthaventaksen

Exclusief

 • Verplichte verzekering
 • Persoonlijke uitgaven
 • Dranken
 • Fooien
 • Optionele excursies

Aantal deelnemers

Min. 6 deelnemers / Max. 12 deelnemers

Betaling

Voor het vastleggen van de reis moet een deel van de totale reissom betaald worden.

Voorschot: 1175€
De rest van de betaling wordt 6 weken voor vertrek gestort.

Rek. nr BE77 6108 3300 2042
Btw BE 0655 990 610

Indien je voor een verzekering opteert (aanbevolen) kan dit samen met het voorschot afgerekend worden.

 

Praktisch

Inschrijvingen en opties

4 inschrijvingen:

2 vrouwen (36, 66)
1 koppel (50-60)

3 opties:

1 koppel (64-64)
1 man (48)

Reisdocumenten

Om de Filipijnen te bezoeken heb je een paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig is bij aankomst.
Je hebt geen visum nodig indien je over de Belgische nationaliteit beschikt.

Transport

Internationale vlucht

Er wordt vanuit Brussel naar Cebu City gevlogen met Cathay Pacific via Hong Kong
Een maand voor vertrek ontvangt iedereen zijn E-Ticket

Binnenlandse vluchten

Vanuit Cebu City naar Mambajao (Camiguin)
Vanuit Mambajao naar Sayak (Siargao)
Vanuit Sayak naar Clark (Luzón)
Vanuit Clark naar Busuanga (Coron)
Vanuit Coron naar Cebu City

Privé vervoer

Tijdens de gehele reis beschikken we over privé voertuigen. Dit zijn minivans met airco, of jeepneys.
Jeepneys zijn typische Filipijnse voertuigen, omgebouwde jeeps met een vergrootte ruimte achteraan met open ramen.
Het is op verschillende eilanden mogelijk om volautomatische brommers te huren. Hiervoor hoef je geen ervaring te hebben.

Overnachtingen

Comfortabele hotels, guesthouses

Tijdens de reis overnachten we afwisselend in hotels, guesthouses of bungalows. Sommige hebben een zwembad. Ze werden uitgekozen o.w.v. hun strategische ligging en bieden het nodige comfort.

Homestay

We slapen één nacht bij lokale bevolking. Kleinschalige familiale plekken waar je het dagelijks leven ervaart.
Hier is een éénpersoonskamer niet mogelijk en wordt sanitair gedeeld.

 • Toeslag éénpersoonskamer: 475€

Maaltijden

De Filipijnse keuken kent een grote verscheidenheid, zowel vlees- als visgerechten, met invloeden uit andere keukens, voornamelijk de Spaanse keuken is aanwezig.
Typische gerechten zijn o.a. Adobo (stoofgerecht op basis van kip of varken), Lechon (geroosterd varkensvlees), of Tuna belly (gegrilde tonijn)
Ontbijt wordt steeds voorzien op de accommodatie, soms nemen we het ontbijt elders.
Tijdens de wandelingen nemen we een picknick mee.
’s Avonds gaan we telkens op restaurant.

Tijdsverschil

Het is in de Filipijnen 7 u. later dan in België in november.

Taal

De officiële taal in de Filipijnen is Tagalog en Engels, de meeste mensen spreken Engels.
Er bestaan heel wat regionale dialecten.

Klimaat

De Filipijnen kent een tropisch klimaat waar het heel het jaar door aangenaam warm is.
Er zijn regionale verschillen, in de Cordillera koelt het ’s avonds en ’s nachts af.
De beste periode om de Filipijnen te bezoeken is tussen november en mei.
Tijdens deze periode is het weer doorgaans stabiel, met weinig neerslag.
Tropische buien kunnen altijd plaatsvinden, maar zijn van korte duur.
Gemiddelde temperatuur in november:

 • Cebu City: 28°-30°C
 • Coron: 26°-28°C
 • Baguio: 22°-24°C

Klik hier voor up-to-date weerinformatie.

Verzekering

Via Offtrack kan je een annulatieverzekering en/of bijstandsverzekering afsluiten in samenwerking met Allianz Global Assistance.
Een bijstandsverzekering is voor deze reis verplicht.
Een annulatieverzekering is geen verplichting, maar wordt sterk aanbevolen. Deze verzekering blijft ook geldig tijdens de reis, d.w.z. dat wanneer je de reis moet onderbreken, je op basis van de annulatieverzekering een vergoeding kan ontvangen voor de niet gebruikte reisdagen.
Je kan opteren voor een tijdelijke polis, indien je meerdere reizen (ook korte) per jaar maakt kan een jaarpolis interessanter zijn.
Meer informatie over Allianz reisverzekeringen en premies vind je hier terug.

Fysiek niveau

Er worden enkel dagwandelingen afgelegd, het hoogteverschil bedraagt nooit meer dan 400m.
Enkel voor de Hiko Hiko vulkaan wordt er 600m geklommen.
Er wordt tussen de 2 – 6 uur per dag gewandeld.
De paden zijn doorgaans goed aangelegd, andere paden zijn minder gebruikt en in een wat mindere staat.
Het tropische klimaat, met hogere luchtvochtigheid maken alle wandelingen wat zwaarder.
Je draagt enkel je dagrugzak tijdens de wandelingen.
Niveau 2
Klik hier voor meer informatie over wandelniveau.

Begeleiding

Nederlandstalige begeleiding.
Voor sommige wandelingen/excursies worden we bijgestaan door lokale, Engelstalige gidsen.

Bijeenkomst

Er wordt voor de reis een bijeenkomst georganiseerd om samen het programma te bespreken, en je medereizigers te ontmoeten.

Elektriciteit

In de Filipijnen worden andere stopcontacten gebruikt.
Je neemt best een universele adapter mee.

Financiën – Budget

De lokale munt is Peso Filipino (PHP).
Klik hier voor de huidige wisselkoers.
Geldautomaten zijn ruim verspreid in de Filipijnen, het is niet nodig om cash mee te nemen.
Zorg ervoor dat je debetkaart geactiveerd is voor gebruik buiten de EU-zone.
Neem voor alle zekerheid ook een kredietkaart mee, Visa of MasterCard worden het meest aanvaard.
Reken op zo’n 150€ plaatselijke uitgaven (drank, fooien).

EHBO

Medische voorzieningen zijn degelijk in de steden, op andere plekken zeer basis.
Een bijstandsverzekering wordt sterk aangeraden, medische kosten kunnen onverzekerd hoog oplopen.
Voor wondverzorging wordt gezorgd, voor het overige sta je zelf in.
Aanbevolen persoonlijke medicatie:
Pijnstillend en koortswerend product, product voor maag- en darmklachten, product tegen insectenbeten- en huidirritaties, zalf voor ontstekingen, kneuzingen, ontsmettende zalf, verbanden.

Gezondheid

Offtrack heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies kan je bij je huisarts of het Tropisch Instituut (itg) terecht.
Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen vereist.
Inentingen voor Hepatitis A, B, tetanus en difterie zijn steeds aanbevolen.
Voor de meest actuele informatie rond aanbevolen/verplichte inentingen per land kan je hier terecht.

Uitrusting

Reistas

Er is voldoende plaats voorzien in de voertuigen voor bagage, een koffer, of een soepele reistas.
Van Offtrack krijg je een bagagelabel om aan je reistas te bevestigen.
Zet hierop je naam, Gsm (+32), en emailadres.

Dagrugzak

Tijdens de dagwandelingen draag je enkel een dagrugzak, min 28l. Bij hevige regen is een regenhoes onvoldoende. Voorzie steeds een waterdichte zak (camera, smartphone, paspoort).

 • Wandelschoenen geschikt voor bergachtig terrein
 • Sportschoenen, sandalen
 • Wandelkousen
 • Waterdichte jas/broek
 • Lichte fleece
 • Wandelbroek
 • Handdoek
 • Short/zwemshort
 • T-shirts/hemd(en)
 • EHBO-kit (persoonlijke medicatie)
 • Lippencrème met hoge UV filter
 • Zonnebril
 • Zonnecrème (min. factor 30)/aftersun
 • Pet of hoed
 • Drankfles (min.1 l)
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)

Minder essentieel, maar handig om mee te nemen

 • Reserve batterijen camera
 • Extra memory card
 • Ontsmettende handgel
 • Vochtige doekjes

Tip: scan je paspoort + bankkaarten in en mail ze naar jezelf

Programmawijzing

Onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken kunnen, indien noodzakelijk, tot een wijziging van dagindeling of programma leiden.

Literatuur

The Latinos of Asia: Boeiende beschrijving van de Filipijnse identiteit in Amerika en de wereld.
Auteur: Anthony Christian Ocampo
Voor kaartmateriaal kan je terecht bij:
Altavia: Antwerpen
Atlas & Zanzibar: Gent
De Reyghere: Brugge
Anticyclone des Açores: Brussel

Korting aankoop outdoor materiaal

Op vertoon van je bestelbon van een Offtrack reis krijg je bij een aantal outdoor winkels 10% korting op alle artikelen. Klik hier om te bekijken waar dit mogelijk is.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Offtrack is lid van het VVR en Vlaamse Solidariteit Reisgelden.
In geval van financieel onvermogen worden alle gestorte bedragen integraal terugbetaald.
Indien u een reis boekt via Offtrack gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Verlengingen

Alle programma’s werden zorgvuldig voorbereid, het gaat om bestemmingen die zeer goed gekend zijn door Offtrack. Indien gewenst kan steeds besproken worden om een reis te verlengen.
Neem gerust contact op voor de verschillende mogelijkheden.

Foto's

Filipijnen - hangende koffers
Filipijnen
Filipijnen - lokale kinderen
Filipijnen
Filipijnen - eiland
Filipijnen
Filipijnen - Coron
Filipijnen
Filipijnen - Coron
Filipijnen
Filipijnen - kerk
Filipijnen
Filipijnen - rijstterras
Filipijnen
Filipijnen - Palawan
Filipijnen
Filipijnen - Palawan
Filipijnen
Filipijnen - lokale mensen
Filipijnen
Filipijnen - Siargao
Filipijnen
Filipijnen - eiland
Filipijnen
Filipijnen - vulkaan
Filipijnen
Filipijnen - traditionele kledij
Filipijnen
Filipijnen - lokaal meisje
Filipijnen
Filipijnen - Siargao
Filipijnen
Filipijnen - vlinder
Filipijnen
Filipijnen - waterval
Filipijnen
Filipijnen - berglandschap
Filipijnen
Filipijnen - palmbomen
Filipijnen
Filipijnen - Tarsier
Filipijnen