Overzicht Mongolië

Tsaatan Tribe – Ijs Festival

Unieke reis naar de laatste rendier nomadenstam in de machtige Mongoolse winter

We rijden meteen door naar het hoge noorden van Mongolië, waar we één van de mooiste festivals van het jaar meemaken, het ijsfestival, dat op een diep bevroren meer wordt gevierd. Dit is een fascinerend en mysterieus deel van de wereld, vooral in de winter. Khovgol meer is 130 km lang en 40 km breed en is omgeven door de permanent besneeuwde bergtoppen van de Khoridol Saridag bergketen. Er wordt geschat dat het meer ouder dan 1 miljoen jaar is, voor de lokale bevolking heet het ‘Dalai Eej”, moeder zee.

Gedurende twee dagen maken we heel wat activiteiten mee zoals ijs worstelen, schaatsen, boogschieten, ijssculpturen, slee per paard, hondenslee, folklore en dans. Een zeldzame opportuniteit om kennis te maken met verschillende nomadenstammen die uit alle uithoeken van het noorden naar dit festival komen. Mongoliërs hebben een dichte verbondenheid met de natuur. We zullen o.a. sjamaan rituelen zien waarbij vaak vuur wordt gebruikt.

We bezoeken de Tsaatan tribe, de enige nog overblijvende rendier nomadenstam in Mongolië. Tijdens de tijd dat we bij hen doorbrengen leren we eeuwenoude tradities kennen die nog steeds intact zijn. Ze leven in uitzonderlijk harde omstandigheden en zijn trots op hun gebruiken en geloof.

We rijden dwars door Mongolië en rijden door typische desolate landschappen. In het centrum van het land bezoeken we een eeuwenoud klooster en wandelen we naar de hoogste waterval van het land. In deze periode van het jaar is ze gedeeltelijk of volledig bevroren, wat het heel fotogeniek maakt. We sluiten de reis af in Khustai National Park, één van de enige plekken in de wereld waar wilde paarden nog in grote aantallen leven.

Het avontuurlijke karakter van deze reis maakt ernaar dat onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken, tot een verandering van dagindeling of programma kan leiden.

Programma

Dag 1 – 28.02 Brussel – Ulanbaator

Internationale vlucht vanuit Brussel naar Ulaanbaator.

Dag 2 – 29.02 Ulaanbaatar

Aankomst in Ulaanbaatar, de koudste hoofdstad ter wereld, met temperaturen die diep onder het vriespunt gaan in de winter, -35°C is geen uitzondering. Transfer naar een comfortabel en centraal gelegen hotel in de Mongoolse hoofdstad, waar bijna de helft van de 3,3 miljoen inwoners van het land leven. We bezoeken het Gandan klooster, het winterpaleis, Zaisan memorial en het Sukhbaatar plein.

Dag 3 – 01.03 Ulaanbaatar – Moron

We verlaten de stad en komen meteen in onmetelijke landschappen terecht. De Mongoolse berglandschappen die aan ons voorbijgaan zijn allemaal ondergesneeuwd, wat voor prachtige beelden zorgt. We komen verschillende stadjes zoals Darkhan, Erdenet en Bulgan voorbij en komen toe in Moron, hoofdstad van de noordelijke provincie, overnachting in een degelijk hotel.

800 km – 10 u rijden

Dag 4 – 02.03 Khovgol meer

Khovsgol is de Mongoolse blauwe parel, met voorsprong het grootste meer van het land. Omgeven door een bergketen die 2000m + hoog is en dichte dennenwouden. In deze tijd van het jaar is alles ondergesneeuwd, wat voor feeërieke beelden zorgt. Het meer wordt gevoed door meer dan 100 kleine riviertjes en stromen. Slechts 1 rivier loopt naar het enorme noordelijke Baikal meer, dat in Rusland is gelegen. We maken een wandeling langs de meer rand, wie wil kan wat schaatsen op het meer, dat volledig bevroren is. Festivalactiviteiten worden al voorbereid, wie wil kan meedoen aan een paardensleetocht op het meer, of een hondensleetocht. We bezoeken een nomadenfamilie in de omgeving. Lokale mensen zijn gekleed in kleurrijke outfits, wat voor een mooi contrast zorgt met het donderblauwe ijs van het meer en de achterliggende besneeuwde bergtoppen. We overnachten in een yurt.

100 km – 2 u rijden

Dag 5 – 03.03 IJs festival

Na het ontbijt gaan we naar het ijsfestival, dat vandaag start. Schitterende traditionele kledij die bepaald tot welke etnische groepering, tribe of nomadenfamilie je behoort. Verschillende competities gaan door, één van de meest speciale is wellicht ijs sumo worstelen. Paarden slee, rendier slee, koordencompetitie, schaatsen en nog veel meer. Wie wil kan aan sommige competities, zoals schaatsen, deelnemen. Er zijn verschillende ijssculpturen. Een boeiende dag vol activiteiten. Overnachting opnieuw in een yurt.

Dag 6 – 04.03 Tsagaannuur

We laten het Khovsgol meer achter ons en rijden naar Tsagaannuur, toegangsdorp tot de Tsaatan stam in de taiga. We rijden door de bergen langs knappe winterlandschappen. We overnachten in een eenvoudig guesthouse dat door lokale families wordt uitgebaat.

170 km – 5 u rijden

Dag 7 – 05.03 Tsaatan stam

Vandaag maken we een stevige wandeling door de besneeuwde bergen om de Tsaatan tribe te bereiken. We slapen in een simpele hut die wordt verwarmd zodat we de bitterkoude nachten overleven.

27 km – 8 u wandelen

Dag 8 – 06.03 Tsaatan stam

Vandaag brengen we de dag door bij de Tsaatan stam, die een heel traditionele levensstijl hebben. Hun rendierenkudde is hun rijkdom, ze hebben een heel sterke verbondenheid met de aarde en de natuur. We leren hun dagelijkse activiteiten kennen en maken een sjamaan ritueel mee. Tweede overnachting in hut.

Dag 9 – 07.03 Tsaatan stam

Aangezien er geen wegen of voertuigen zijn is de enige weg terug te voet. We overnachten in hetzelfde guesthouse dat we al kennen van dag 6.

27 km – 8 u wandelen 

Dag 10 – 08.03 Moron

We rijden terug naar Moron en hebben onderweg ruim de tijd om stops te maken voor de vele fotogenieke landschappen. We overnachten in Moron in een degelijk hotel met verwarming en leren meer kennen van de Mongoolse keuken.

300 km – 5 u rijden

Dag 11 – 09.03 Kharhorin

We rijden door het centrum van het land naar het stadje Kharhorin, waar we in een comfortabel hotel zullen overnachten. We ervaren onderweg uitgestrekte landschappen en maken verschillende stopplaatsen.

690 km – 9 u rijden

Dag 12 – 10.03 Erdene Zu

Kharhorin was de hoofdstad van Mongolië tijdens de Genghis Khan heerschappij in de 13de eeuw. We bezoeken het boeddhistisch complex van Erdene Zu en het Karakorum archeologisch museum. Een culturele topdag die ons heel wat zal bijbrengen over de rijke geschiedenis van Mongolië. We maken een korte wandeling in de omgeving in zien verschillende bijzonder rots sculpturen. Tweede overnachting in een hotel.

Dag 13 – 11.03 Tovhkon Khiid

We rijden verder naar de Orkhon vallei waar we wandelen naar het klooster van Tovkhon, dat schitterend is gelegen op een heuvel. Van hieruit hebben we panoramische zichten op de vallei en omliggende dennenwouden. Op de top ligt “Ovoo” stenen die de god van deze berg eren. Overnachting in een yurt kamp.

180 km – 4 u rijden / 14 km – 4 u wandelen

Dag 14 – 12.03 Orkhon vallei

We rijden verder door de Orkhon vallei, een Unesco wereld erfgoed site o.w.v. de uitzonderlijke culturele rijkdom die hier aanwezig is. We komen toe aan de hoogste waterval van Mongolië die tijdens deze periode gedeeltelijk of volledig bevroren is. Hier in de omgeving leeft een nomadenfamilie dicht bij een bevroren rivier. Ze tonen hun gastvrijheid en zorgen voor een typische Mongoolse barbecue. Yurt overnachting.

160 km – 5 u rijden

Dag 15 – 13.03 Orkhon vallei – Khustai

Vandaag rijden we naar het Nationale Park van Khustai waar we twee nachten verblijven. We zullen hier in een goed uitgerust yurt kamp verblijven en genieten onderweg van de eindeloze landschappen waar Mongolië zo gekend voor is.

370 km – 5 u rijden

Dag 16 – 14.03 Khustai

Prezewalski paarden zijn zeldzaam en bedreigd. Het zijn wilde paarden die in Aziatische steppe landschappen leven. Ze zijn ook gekend onder de naam Takhi paarden. Ze zijn opnieuw geïntroduceerd in Mongolië, nadat ze er in het wild waren uitgestorven. Khustai National Park werd in 1993 geopend, er wordt geschat dat er momenteel zo’n 350 wilde paarden in het park leven. Het park is ook gekend voor de vele (meer dan 200) vogelsoorten. We worden door parkmedewerkers geïntroduceerd in het park. Overnachting in een ger kamp.

Dag 17 – 15.03 Khustai – Ulaanbaator

Vanuit Khustai National Park rijden we terug naar Ulaanbaator. We verkennen het centrum nog wat en sluiten de reis af in een goed restaurant.

140 km – 3 u rijden

Dag 18 – 16.03 Ulaanbaator – Brussel

Terugvlucht vanuit Ulaanbaator naar Brussel.

Prijs & data

Van                 Tot                  Beschikbaarheid        Prijs

28.02.24          16.03.24        Beschikbaar                2.875€

Inclusief

 • Hotelovernachtingen Ulaanbaatar – Moron
 • Ger kamp overnachtingen
 • Guesthouse overnachtingen Tsaatan
 • Alle maaltijden
 • Inkom Nationale Parken
 • Inkom Ice Festival
 • Verplaatsingen met eigen 4×4 Landcruiser
 • Engelstalige reisbegeleiding
 • Luchthaventaksen

Exclusief

 • Internationale vlucht Brussel – Ulaanbaatar
 • Vervoer naar/van Brussels Airport
 • Verzekeringen (Bijstandsverzekering verplicht)
 • Persoonlijke uitgaven (dranken)
 • Optionele excursies
 • Fooien (± 60€)

Internationale vlucht

Internationale vlucht kan via Offtrack geboekt worden.

Aantal deelnemers

Min. 5 deelnemers / Max. 10 deelnemers

Betaling

Voor het vastleggen van de reis moet een deel van de totale reissom betaald worden.

Voorschot: 775€
De rest van de betaling wordt 6 weken voor vertrek gestort.

Rek. nr BE77 6108 3300 2042
Btw BE 0655 990 610

Indien je voor een verzekering opteert (aanbevolen) kan dit samen met het voorschot afgerekend worden.

Praktisch

Inschrijvingen en opties

Reisdocumenten

Voor Mongolië heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst.
Bovendien heb je een visum nodig om Mongolië te kunnen bezoeken indien je uit België afkomstig bent.

Klik hier om je elektronisch visum aan te vragen.

Transport

Bij een reis naar Mongolië heb je een flexibele instelling nodig, infrastructuur is hier nog in volle ontwikkeling.

Internationale vlucht

Vanuit Brussel naar Ulaanbaatar

Japanse 4×4 Jeeps:

Voor een optimaal comfort gebruiken we eigen 4×4 jeeps met chauffeur.

Overnachtingen

Comfortabele hotels

In Ulaanbaatar, Kharhorin en Moron overnachten we in 2-persoonskamers.

Guesthouses

In de Tsaatan-regio overnachten we in guesthouses die worden uitgebaat door lokale mensen.

Hutten

We slapen in eenvoudige hutten als we de Tsaatan stam bezoeken.

Ger kamp

Tijdens een deel van de reis slapen we in Ger kampen. Dit zijn traditionele ruime nomadententen met een houtkachel, tafels, en bedden, je kan in een Ger gewoon rechtstaan
De tenten zijn meestal op basis van 2 personen.
Een Ger kamp beschikt over gedeeld sanitair, inclusief douches met (doorgaans) warm water.
Er is altijd een grotere Ger met tafels en stoelen waar er gegeten wordt.
Hier overnachten betekent op een authentieke manier de Mongoolse cultuur ervaren.

 • Toeslag individuele kamer 535€

Maaltijden

Ulaanbaatar – Moron – Kharhorin

In Ulaanbaator en Moron is er een ruim aanbod van Westerse en Mongoolse restaurants.

Ger kampen

Er is steeds een restaurant aanwezig, ook hier zal vlees het menu domineren.

Tsaatan Tribe

Lunch of diner bij een Tsaatan familie is op culinair vlak een aparte ervaring, o.a. gefermenteerde paardenmelk (airag), schapenyoghurt, gedroogde kaas.

Tijdsverschil

Het is in Mongolië 7 uur later dan in België tijdens de winter.

Taal

De officiële taal in Mongolië is Mongools, weinig mensen spreken Engels.

Klimaat

‘The land of the Blue Sky’ heeft zo’n 260 zonnige dagen per jaar. Dat betekent ook dat tijdens de winter er veel zonnige dagen zijn. Zonnig maar bitter koud, de wintermaanden in Mongolië behoren tot de strengste winters ter wereld. Mongolia heeft geen toegang tot de zee en is volledig omsloten door Rusland en China. Grote delen van het land bestaan uit steppen en woestijnsteppe landschappen met weinig vegetatie of neerslag.
Sneeuw is zelfs in de zomer mogelijk boven 2000m.

Gemiddelde temperatuur in januari:

 • Ulaanbaatar: -18°C – -20°C
 • Moron: -20°C – -22°C

Klik hier voor up-to-date weerinformatie.

Verzekering

Via Offtrack kan je een annulatieverzekering en/of bijstandsverzekering afsluiten in samenwerking met Allianz Global Assistance.
Een bijstandsverzekering is voor deze reis verplicht.
Een annulatieverzekering is geen verplichting, maar wordt sterk aanbevolen. Deze verzekering blijft ook geldig tijdens de reis, d.w.z. dat wanneer je de reis moet onderbreken, je op basis van de annulatieverzekering een vergoeding kan ontvangen voor de niet gebruikte reisdagen.
Je kan opteren voor een tijdelijke polis, indien je meerdere reizen (ook korte) per jaar maakt kan een jaarpolis interessanter zijn.
Meer informatie over Allianz reisverzekeringen en premies vind je hier

Fysiek niveau

Er wordt gemiddeld tussen de 3 en 4 uur gewandeld tijdens wandelingen. De toestand van de wandelpaden is gevarieerd, rotspuin, sneeuw of ijs. De wandeling naar de stam duurt min. 8 uur (Niv. 3).
Niveau 2
Klik hier voor meer informatie over wandelniveau.

Begeleiding

Ervaren lokale Mongoolse, Engelstalige gids.

Bijeenkomst

Er wordt vóór de reis een bijeenkomst georganiseerd om samen het programma te bespreken en je medereizigers te ontmoeten.

Elektriciteit

In de Mongolië worden andere stopcontacten gebruikt als in Europa. Je neemt beste een universele adapter mee. Er zal tijdens de reis overal elektriciteit aanwezig zijn, behalve tijdens het bezoek bij de Tsaatan Tribe waar dit beperkt is.

Financiën – Budget

De lokale munt in Mongolië is Tugrik (MNT).
Klik hier voor de huidige wisselkoers.
In Ulaanbaatar geldautomaten aanwezig, ook op andere plekken tijdens de reis komen we eveneens ATM’s tegen. Check voor vertrek bij je bank of je debetkaart geactiveerd is voorgebruik buiten de EU-zone.
Kredietkaarten, MasterCard, Visa in de eerste plaats, worden op sommige plekken aanvaard.
Reken op zo’n 150€ voor lokale uitgaven, voor o.a. dranken, fooien.

EHBO

Medische voorzieningen zijn zeer beperkt in Mongolië.
Voor wondverzorging wordt gezorgd, voor het overige sta je zelf in.
Aanbevolen persoonlijke medicatie:
Pijnstillend en koortswerend product, product voor maag- en darmklachten, product tegen insectenbeten- en huidirritaties, zalf voor ontstekingen, kneuzingen, ontsmettende zalf, verbanden.

Gezondheid

Offtrack heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies kan je bij je huisarts of het Tropisch Instituut (itg) terecht.
Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen vereist.

Inentingen voor Hepatitis A, B, tetanus en difterie zijn steeds aanbevolen. Voor de meest actuele informatie rond aanbevolen/verplichte inentingen en voorzorgsmaatregelen per land kan je hier terecht.

Uitrusting

Reistas

Er is voldoende plaats voorzien in de voertuigen voor bagage. Voorzie best een soepele reistas of rugzak.

Van Offtrack krijg je een bagagelabel om aan je reistas te bevestigen.
Zet hierop je naam, Gsm (+32), en emailadres.

Dagrugzak

Tijdens de wandelingen draag je enkel een dagrugzak, min 30l.
Bij hevige regen is een regenhoes onvoldoende.
Voorzie steeds een waterdichte zak (camera, smartphone, paspoort).

 • Wandelschoenen geschikt voor  bergachtig terrein
 • Spikes om het wandelen op sneeuw/ijs makkelijker te maken
 • Lichte wandelschoenen/sportschoenen
 • Slaapzak (comfort -15°C), kan gehuurd worden in UB
 • Er worden dekens voorzien in de guesthouses
 • Thermisch ondergoed
 • Wandelkousen
 • Waterdichte jas/broek
 • Warme fleece/Windstopper
 • Extra warme wandelbroek(en)
 • Handdoek
 • Handschoenen (Gore-Tex)/ muts
 • T-shirts/hemd(en)
 • EHBO-kit (persoonlijke medicatie)
 • Lippencrème met hoge UV filter
 • Zonnebril
 • Zonnecrème (min. factor 30)/aftersun
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)
 • Hoofdlamp
 • Pet of hoed
 • Drankfles (min.1 l)
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)

Minder essentieel, maar handig om mee te nemen

 • Reserve batterijen camera
 • Extra memory card
 • Ontsmettende handgel
 • Vochtige doekjes

Tip: scan je paspoort + bankkaarten in en mail ze naar jezelf

Programmawijziging

Onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken kunnen, indien noodzakelijk, tot een wijziging van dagindeling of programma leiden.

Literatuur

In het spoor van Genghis Khan: Een man legt per paard de route af van de leider van het grootste rijk dat ooit bestaan heeft.
Auteur: Tim Cope
Hunting with Eagles: Beschrijving van de levensstijl van deze unieke cultuur in West-Mongolië.

Voor kaartmateriaal kan je terecht bij:

Altavia: Antwerpen
Atlas & Zanzibar: Gent
De Reyghere: Brugge
Anticyclone des Açcores: Brussel

Korting aankoop outdoormateriaal

Op vertoon van je bestelbon van een Offtrack reis krijg je bij een aantal outdoor winkels 10% korting op alle artikelen.
Klik hier om te bekijken waar dit mogelijk is.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Offtrack is lid van het VVR en Vlaamse Solidariteit Reisgelden.
In geval van financieel onvermogen worden alle gestorte bedragen integraal terugbetaald.
Indien u een reis boekt via Offtrack gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Verlengingen

Alle programma’s werden zorgvuldig voorbereid, het gaat om bestemmingen die zeer goed gekend zijn door Offtrack. Wil je een reis verlengen of aanpassen? Neem gerust contact op, dan bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Foto's

Mongolië - winter
Mongolië
Mongolië - yurt
Mongolië
Mongolië
Mongolië - winter
Mongolië
Mongolië - Eagle Hunting Festival
Mongolië
Mongolië - zonsondergang
Mongolië
Mongolië - winter
Mongolië
Mongolië
Mongolië - cultuur
Mongolië
Mongolië - sneeuw
Mongolië
Mongolië - sneeuw
Mongolië
Mongolië - Ice Festival
Mongolië - Ice Festival
Mongolië - Ice Festival
Mongolië - Ice Festival
Mongolië - cultuur
Mongolië
Mongolië - winter
Mongolië
Mongolië- Tribe
Mongolië- Tribe
Mongolië - Eagle Hunting Festival
Mongolië
Mongolië - Erdene Zou klooster
Mongolië

Video's

Overzicht Mongolië

Tsaatan Tribe – Ijs Festival

Unieke reis naar de laatste rendier nomadenstam in de machtige Mongoolse winter

We rijden meteen door naar het hoge noorden van Mongolië, waar we één van de mooiste festivals van het jaar meemaken, het ijsfestival, dat op een diep bevroren meer wordt gevierd. Dit is een fascinerend en mysterieus deel van de wereld, vooral in de winter. Khovgol meer is 130 km lang en 40 km breed en is omgeven door de permanent besneeuwde bergtoppen van de Khoridol Saridag bergketen. Er wordt geschat dat het meer ouder dan 1 miljoen jaar is, voor de lokale bevolking heet het ‘Dalai Eej”, moeder zee.

Gedurende twee dagen maken we heel wat activiteiten mee zoals ijs worstelen, schaatsen, boogschieten, ijssculpturen, slee per paard, hondenslee, folklore en dans. Een zeldzame opportuniteit om kennis te maken met verschillende nomadenstammen die uit alle uithoeken van het noorden naar dit festival komen. Mongoliërs hebben een dichte verbondenheid met de natuur. We zullen o.a. sjamaan rituelen zien waarbij vaak vuur wordt gebruikt.

We bezoeken de Tsaatan tribe, de enige nog overblijvende rendier nomadenstam in Mongolië. Tijdens de tijd dat we bij hen doorbrengen leren we eeuwenoude tradities kennen die nog steeds intact zijn. Ze leven in uitzonderlijk harde omstandigheden en zijn trots op hun gebruiken en geloof.

We rijden dwars door Mongolië en rijden door typische desolate landschappen. In het centrum van het land bezoeken we een eeuwenoud klooster en wandelen we naar de hoogste waterval van het land. In deze periode van het jaar is ze gedeeltelijk of volledig bevroren, wat het heel fotogeniek maakt. We sluiten de reis af in Khustai National Park, één van de enige plekken in de wereld waar wilde paarden nog in grote aantallen leven.

Het avontuurlijke karakter van deze reis maakt ernaar dat onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken, tot een verandering van dagindeling of programma kan leiden.

Programma

Dag 1 – 28.02 Brussel – Ulanbaator

Internationale vlucht vanuit Brussel naar Ulaanbaator.

Dag 2 – 29.02 Ulaanbaatar

Aankomst in Ulaanbaatar, de koudste hoofdstad ter wereld, met temperaturen die diep onder het vriespunt gaan in de winter, -35°C is geen uitzondering. Transfer naar een comfortabel en centraal gelegen hotel in de Mongoolse hoofdstad, waar bijna de helft van de 3,3 miljoen inwoners van het land leven. We bezoeken het Gandan klooster, het winterpaleis, Zaisan memorial en het Sukhbaatar plein.

Dag 3 – 01.03 Ulaanbaatar – Moron

We verlaten de stad en komen meteen in onmetelijke landschappen terecht. De Mongoolse berglandschappen die aan ons voorbijgaan zijn allemaal ondergesneeuwd, wat voor prachtige beelden zorgt. We komen verschillende stadjes zoals Darkhan, Erdenet en Bulgan voorbij en komen toe in Moron, hoofdstad van de noordelijke provincie, overnachting in een degelijk hotel.

800 km – 10 u rijden

Dag 4 – 02.03 Khovgol meer

Khovsgol is de Mongoolse blauwe parel, met voorsprong het grootste meer van het land. Omgeven door een bergketen die 2000m + hoog is en dichte dennenwouden. In deze tijd van het jaar is alles ondergesneeuwd, wat voor feeërieke beelden zorgt. Het meer wordt gevoed door meer dan 100 kleine riviertjes en stromen. Slechts 1 rivier loopt naar het enorme noordelijke Baikal meer, dat in Rusland is gelegen. We maken een wandeling langs de meer rand, wie wil kan wat schaatsen op het meer, dat volledig bevroren is. Festivalactiviteiten worden al voorbereid, wie wil kan meedoen aan een paardensleetocht op het meer, of een hondensleetocht. We bezoeken een nomadenfamilie in de omgeving. Lokale mensen zijn gekleed in kleurrijke outfits, wat voor een mooi contrast zorgt met het donderblauwe ijs van het meer en de achterliggende besneeuwde bergtoppen. We overnachten in een yurt.

100 km – 2 u rijden

Dag 5 – 03.03 IJs festival

Na het ontbijt gaan we naar het ijsfestival, dat vandaag start. Schitterende traditionele kledij die bepaald tot welke etnische groepering, tribe of nomadenfamilie je behoort. Verschillende competities gaan door, één van de meest speciale is wellicht ijs sumo worstelen. Paarden slee, rendier slee, koordencompetitie, schaatsen en nog veel meer. Wie wil kan aan sommige competities, zoals schaatsen, deelnemen. Er zijn verschillende ijssculpturen. Een boeiende dag vol activiteiten. Overnachting opnieuw in een yurt.

Dag 6 – 04.03 Tsagaannuur

We laten het Khovsgol meer achter ons en rijden naar Tsagaannuur, toegangsdorp tot de Tsaatan stam in de taiga. We rijden door de bergen langs knappe winterlandschappen. We overnachten in een eenvoudig guesthouse dat door lokale families wordt uitgebaat.

170 km – 5 u rijden

Dag 7 – 05.03 Tsaatan stam

Vandaag maken we een stevige wandeling door de besneeuwde bergen om de Tsaatan tribe te bereiken. We slapen in een simpele hut die wordt verwarmd zodat we de bitterkoude nachten overleven.

27 km – 8 u wandelen

Dag 8 – 06.03 Tsaatan stam

Vandaag brengen we de dag door bij de Tsaatan stam, die een heel traditionele levensstijl hebben. Hun rendierenkudde is hun rijkdom, ze hebben een heel sterke verbondenheid met de aarde en de natuur. We leren hun dagelijkse activiteiten kennen en maken een sjamaan ritueel mee. Tweede overnachting in hut.

Dag 9 – 07.03 Tsaatan stam

Aangezien er geen wegen of voertuigen zijn is de enige weg terug te voet. We overnachten in hetzelfde guesthouse dat we al kennen van dag 6.

27 km – 8 u wandelen 

Dag 10 – 08.03 Moron

We rijden terug naar Moron en hebben onderweg ruim de tijd om stops te maken voor de vele fotogenieke landschappen. We overnachten in Moron in een degelijk hotel met verwarming en leren meer kennen van de Mongoolse keuken.

300 km – 5 u rijden

Dag 11 – 09.03 Kharhorin

We rijden door het centrum van het land naar het stadje Kharhorin, waar we in een comfortabel hotel zullen overnachten. We ervaren onderweg uitgestrekte landschappen en maken verschillende stopplaatsen.

690 km – 9 u rijden

Dag 12 – 10.03 Erdene Zu

Kharhorin was de hoofdstad van Mongolië tijdens de Genghis Khan heerschappij in de 13de eeuw. We bezoeken het boeddhistisch complex van Erdene Zu en het Karakorum archeologisch museum. Een culturele topdag die ons heel wat zal bijbrengen over de rijke geschiedenis van Mongolië. We maken een korte wandeling in de omgeving in zien verschillende bijzonder rots sculpturen. Tweede overnachting in een hotel.

Dag 13 – 11.03 Tovhkon Khiid

We rijden verder naar de Orkhon vallei waar we wandelen naar het klooster van Tovkhon, dat schitterend is gelegen op een heuvel. Van hieruit hebben we panoramische zichten op de vallei en omliggende dennenwouden. Op de top ligt “Ovoo” stenen die de god van deze berg eren. Overnachting in een yurt kamp.

180 km – 4 u rijden / 14 km – 4 u wandelen

Dag 14 – 12.03 Orkhon vallei

We rijden verder door de Orkhon vallei, een Unesco wereld erfgoed site o.w.v. de uitzonderlijke culturele rijkdom die hier aanwezig is. We komen toe aan de hoogste waterval van Mongolië die tijdens deze periode gedeeltelijk of volledig bevroren is. Hier in de omgeving leeft een nomadenfamilie dicht bij een bevroren rivier. Ze tonen hun gastvrijheid en zorgen voor een typische Mongoolse barbecue. Yurt overnachting.

160 km – 5 u rijden

Dag 15 – 13.03 Orkhon vallei – Khustai

Vandaag rijden we naar het Nationale Park van Khustai waar we twee nachten verblijven. We zullen hier in een goed uitgerust yurt kamp verblijven en genieten onderweg van de eindeloze landschappen waar Mongolië zo gekend voor is.

370 km – 5 u rijden

Dag 16 – 14.03 Khustai

Prezewalski paarden zijn zeldzaam en bedreigd. Het zijn wilde paarden die in Aziatische steppe landschappen leven. Ze zijn ook gekend onder de naam Takhi paarden. Ze zijn opnieuw geïntroduceerd in Mongolië, nadat ze er in het wild waren uitgestorven. Khustai National Park werd in 1993 geopend, er wordt geschat dat er momenteel zo’n 350 wilde paarden in het park leven. Het park is ook gekend voor de vele (meer dan 200) vogelsoorten. We worden door parkmedewerkers geïntroduceerd in het park. Overnachting in een ger kamp.

Dag 17 – 15.03 Khustai – Ulaanbaator

Vanuit Khustai National Park rijden we terug naar Ulaanbaator. We verkennen het centrum nog wat en sluiten de reis af in een goed restaurant.

140 km – 3 u rijden

Dag 18 – 16.03 Ulaanbaator – Brussel

Terugvlucht vanuit Ulaanbaator naar Brussel.

Prijs & data

Van                 Tot                  Beschikbaarheid        Prijs

28.02.24          16.03.24        Beschikbaar                2.875€

Inclusief

 • Hotelovernachtingen Ulaanbaatar – Moron
 • Ger kamp overnachtingen
 • Guesthouse overnachtingen Tsaatan
 • Alle maaltijden
 • Inkom Nationale Parken
 • Inkom Ice Festival
 • Verplaatsingen met eigen 4×4 Landcruiser
 • Engelstalige reisbegeleiding
 • Luchthaventaksen

Exclusief

 • Internationale vlucht Brussel – Ulaanbaatar
 • Vervoer naar/van Brussels Airport
 • Verzekeringen (Bijstandsverzekering verplicht)
 • Persoonlijke uitgaven (dranken)
 • Optionele excursies
 • Fooien (± 60€)

Internationale vlucht

Internationale vlucht kan via Offtrack geboekt worden.

Aantal deelnemers

Min. 5 deelnemers / Max. 10 deelnemers

Betaling

Voor het vastleggen van de reis moet een deel van de totale reissom betaald worden.

Voorschot: 775€
De rest van de betaling wordt 6 weken voor vertrek gestort.

Rek. nr BE77 6108 3300 2042
Btw BE 0655 990 610

Indien je voor een verzekering opteert (aanbevolen) kan dit samen met het voorschot afgerekend worden.

Praktisch

Inschrijvingen en opties

Reisdocumenten

Voor Mongolië heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst.
Bovendien heb je een visum nodig om Mongolië te kunnen bezoeken indien je uit België afkomstig bent.

Klik hier om je elektronisch visum aan te vragen.

Transport

Bij een reis naar Mongolië heb je een flexibele instelling nodig, infrastructuur is hier nog in volle ontwikkeling.

Internationale vlucht

Vanuit Brussel naar Ulaanbaatar

Japanse 4×4 Jeeps:

Voor een optimaal comfort gebruiken we eigen 4×4 jeeps met chauffeur.

Overnachtingen

Comfortabele hotels

In Ulaanbaatar, Kharhorin en Moron overnachten we in 2-persoonskamers.

Guesthouses

In de Tsaatan-regio overnachten we in guesthouses die worden uitgebaat door lokale mensen.

Hutten

We slapen in eenvoudige hutten als we de Tsaatan stam bezoeken.

Ger kamp

Tijdens een deel van de reis slapen we in Ger kampen. Dit zijn traditionele ruime nomadententen met een houtkachel, tafels, en bedden, je kan in een Ger gewoon rechtstaan
De tenten zijn meestal op basis van 2 personen.
Een Ger kamp beschikt over gedeeld sanitair, inclusief douches met (doorgaans) warm water.
Er is altijd een grotere Ger met tafels en stoelen waar er gegeten wordt.
Hier overnachten betekent op een authentieke manier de Mongoolse cultuur ervaren.

 • Toeslag individuele kamer 535€

Maaltijden

Ulaanbaatar – Moron – Kharhorin

In Ulaanbaator en Moron is er een ruim aanbod van Westerse en Mongoolse restaurants.

Ger kampen

Er is steeds een restaurant aanwezig, ook hier zal vlees het menu domineren.

Tsaatan Tribe

Lunch of diner bij een Tsaatan familie is op culinair vlak een aparte ervaring, o.a. gefermenteerde paardenmelk (airag), schapenyoghurt, gedroogde kaas.

Tijdsverschil

Het is in Mongolië 7 uur later dan in België tijdens de winter.

Taal

De officiële taal in Mongolië is Mongools, weinig mensen spreken Engels.

Klimaat

‘The land of the Blue Sky’ heeft zo’n 260 zonnige dagen per jaar. Dat betekent ook dat tijdens de winter er veel zonnige dagen zijn. Zonnig maar bitter koud, de wintermaanden in Mongolië behoren tot de strengste winters ter wereld. Mongolia heeft geen toegang tot de zee en is volledig omsloten door Rusland en China. Grote delen van het land bestaan uit steppen en woestijnsteppe landschappen met weinig vegetatie of neerslag.
Sneeuw is zelfs in de zomer mogelijk boven 2000m.

Gemiddelde temperatuur in januari:

 • Ulaanbaatar: -18°C – -20°C
 • Moron: -20°C – -22°C

Klik hier voor up-to-date weerinformatie.

Verzekering

Via Offtrack kan je een annulatieverzekering en/of bijstandsverzekering afsluiten in samenwerking met Allianz Global Assistance.
Een bijstandsverzekering is voor deze reis verplicht.
Een annulatieverzekering is geen verplichting, maar wordt sterk aanbevolen. Deze verzekering blijft ook geldig tijdens de reis, d.w.z. dat wanneer je de reis moet onderbreken, je op basis van de annulatieverzekering een vergoeding kan ontvangen voor de niet gebruikte reisdagen.
Je kan opteren voor een tijdelijke polis, indien je meerdere reizen (ook korte) per jaar maakt kan een jaarpolis interessanter zijn.
Meer informatie over Allianz reisverzekeringen en premies vind je hier

Fysiek niveau

Er wordt gemiddeld tussen de 3 en 4 uur gewandeld tijdens wandelingen. De toestand van de wandelpaden is gevarieerd, rotspuin, sneeuw of ijs. De wandeling naar de stam duurt min. 8 uur (Niv. 3).
Niveau 2
Klik hier voor meer informatie over wandelniveau.

Begeleiding

Ervaren lokale Mongoolse, Engelstalige gids.

Bijeenkomst

Er wordt vóór de reis een bijeenkomst georganiseerd om samen het programma te bespreken en je medereizigers te ontmoeten.

Elektriciteit

In de Mongolië worden andere stopcontacten gebruikt als in Europa. Je neemt beste een universele adapter mee. Er zal tijdens de reis overal elektriciteit aanwezig zijn, behalve tijdens het bezoek bij de Tsaatan Tribe waar dit beperkt is.

Financiën – Budget

De lokale munt in Mongolië is Tugrik (MNT).
Klik hier voor de huidige wisselkoers.
In Ulaanbaatar geldautomaten aanwezig, ook op andere plekken tijdens de reis komen we eveneens ATM’s tegen. Check voor vertrek bij je bank of je debetkaart geactiveerd is voorgebruik buiten de EU-zone.
Kredietkaarten, MasterCard, Visa in de eerste plaats, worden op sommige plekken aanvaard.
Reken op zo’n 150€ voor lokale uitgaven, voor o.a. dranken, fooien.

EHBO

Medische voorzieningen zijn zeer beperkt in Mongolië.
Voor wondverzorging wordt gezorgd, voor het overige sta je zelf in.
Aanbevolen persoonlijke medicatie:
Pijnstillend en koortswerend product, product voor maag- en darmklachten, product tegen insectenbeten- en huidirritaties, zalf voor ontstekingen, kneuzingen, ontsmettende zalf, verbanden.

Gezondheid

Offtrack heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies kan je bij je huisarts of het Tropisch Instituut (itg) terecht.
Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen vereist.

Inentingen voor Hepatitis A, B, tetanus en difterie zijn steeds aanbevolen. Voor de meest actuele informatie rond aanbevolen/verplichte inentingen en voorzorgsmaatregelen per land kan je hier terecht.

Uitrusting

Reistas

Er is voldoende plaats voorzien in de voertuigen voor bagage. Voorzie best een soepele reistas of rugzak.

Van Offtrack krijg je een bagagelabel om aan je reistas te bevestigen.
Zet hierop je naam, Gsm (+32), en emailadres.

Dagrugzak

Tijdens de wandelingen draag je enkel een dagrugzak, min 30l.
Bij hevige regen is een regenhoes onvoldoende.
Voorzie steeds een waterdichte zak (camera, smartphone, paspoort).

 • Wandelschoenen geschikt voor  bergachtig terrein
 • Spikes om het wandelen op sneeuw/ijs makkelijker te maken
 • Lichte wandelschoenen/sportschoenen
 • Slaapzak (comfort -15°C), kan gehuurd worden in UB
 • Er worden dekens voorzien in de guesthouses
 • Thermisch ondergoed
 • Wandelkousen
 • Waterdichte jas/broek
 • Warme fleece/Windstopper
 • Extra warme wandelbroek(en)
 • Handdoek
 • Handschoenen (Gore-Tex)/ muts
 • T-shirts/hemd(en)
 • EHBO-kit (persoonlijke medicatie)
 • Lippencrème met hoge UV filter
 • Zonnebril
 • Zonnecrème (min. factor 30)/aftersun
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)
 • Hoofdlamp
 • Pet of hoed
 • Drankfles (min.1 l)
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)

Minder essentieel, maar handig om mee te nemen

 • Reserve batterijen camera
 • Extra memory card
 • Ontsmettende handgel
 • Vochtige doekjes

Tip: scan je paspoort + bankkaarten in en mail ze naar jezelf

Programmawijziging

Onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken kunnen, indien noodzakelijk, tot een wijziging van dagindeling of programma leiden.

Literatuur

In het spoor van Genghis Khan: Een man legt per paard de route af van de leider van het grootste rijk dat ooit bestaan heeft.
Auteur: Tim Cope
Hunting with Eagles: Beschrijving van de levensstijl van deze unieke cultuur in West-Mongolië.

Voor kaartmateriaal kan je terecht bij:

Altavia: Antwerpen
Atlas & Zanzibar: Gent
De Reyghere: Brugge
Anticyclone des Açcores: Brussel

Korting aankoop outdoormateriaal

Op vertoon van je bestelbon van een Offtrack reis krijg je bij een aantal outdoor winkels 10% korting op alle artikelen.
Klik hier om te bekijken waar dit mogelijk is.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Offtrack is lid van het VVR en Vlaamse Solidariteit Reisgelden.
In geval van financieel onvermogen worden alle gestorte bedragen integraal terugbetaald.
Indien u een reis boekt via Offtrack gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Verlengingen

Alle programma’s werden zorgvuldig voorbereid, het gaat om bestemmingen die zeer goed gekend zijn door Offtrack. Wil je een reis verlengen of aanpassen? Neem gerust contact op, dan bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Foto's

Mongolië - winter
Mongolië
Mongolië - yurt
Mongolië
Mongolië
Mongolië - winter
Mongolië
Mongolië - Eagle Hunting Festival
Mongolië
Mongolië - zonsondergang
Mongolië
Mongolië - winter
Mongolië
Mongolië
Mongolië - cultuur
Mongolië
Mongolië - sneeuw
Mongolië
Mongolië - sneeuw
Mongolië
Mongolië - Ice Festival
Mongolië - Ice Festival
Mongolië - Ice Festival
Mongolië - Ice Festival
Mongolië - cultuur
Mongolië
Mongolië - winter
Mongolië
Mongolië- Tribe
Mongolië- Tribe
Mongolië - Eagle Hunting Festival
Mongolië
Mongolië - Erdene Zou klooster
Mongolië

Video's