Overzicht Pakistan

Trekking door het machtige Karakoram gebergte

In Pakistan ligt één van de meest indrukwekkende bergketens ter wereld: Karakorum.
Vanuit de hoofdstad, Islamabad, gaan we in noordelijke richting over de befaamde Kharakorum Highway.

Nanga Pardat BaseCamp wordt het eerste doel van de reis, met mooie uitzichten vanuit Fairy Meadows.
Langs authentieke dorpen en diepe valleien rijden we verder naar de start van de trekking.

Gedurende verschillende dagen volgen we de enorme Baltoro gletsjer, onderweg komen we o.a. voorbij Trango Towers.
Concordia is één van de weinige plekken in de wereld met zo’n spectaculaire setting: je bent er langs alle kanten omringd door 7000 & 8000+m bergen.

Via Broad Peak BC bereiken we het Base Camp van de machtige K2, na Everest de hoogste berg ter wereld, die geldt als één van de meest technische en uitdagende bergen om te beklimmen.

Via Gasherbrum BC gaan we over de Ghondogoro Pass, bij goed weer is het uitzicht hier onovertrefbaar.

Tijdens deze reis bezoeken we alle basiskampen van de 8000+m bergen in het land.
Het kost een inspanning maar je wordt ervoor beloond door ongelofelijke berglandschappen.
Pakistan is een authentiek land met een erg gastvrije bevolking.

Het avontuurlijke karakter van deze reis maakt ernaar dat onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken, tot een verandering van dagindeling of programma kan leiden.

Programma

Dag 1 — 10.07 Brussel – Islamabad

Internationale vlucht vanuit Brussel naar Islamabad via Istanbul.

Dag 2 — 11.07 Islamabad

Aankomst in de Pakistaanse hoofdstad, waar we worden opgewacht door onze lokale gids, die ons zal vergezellen tijdens de gehele reis. We verkennen het oude deel van de stad: Rawalpindi. Hier vinden we boeiende markten, mooi bewaarde huizen en workshops voor ‘Truck Art’. Hier worden vrachtwagens, die je in heel het land terugvindt, prachtig versierd.
Het contrast met het nieuwe Islamabad, waar zich moderne gebouwen en vele parken bevinden, is groot. Vanuit Shakar Parian heb je een panoramisch zicht over de stad.
De grote Shah Faisal moskee is een landmark in Islamabad.

Dag 3 — 12.07 Islamabad – Chilas

Vroege start om de trip naar Chilas te maken over de befaamde Karakorum Highway (KKH). Een spectaculaire weg langs diepe valleien, een ingenieus hoogtepunt van 1300km die Kashgar, China, met Islamad, Pakistan verbindt. De Chinees – Pakistaanse grensoversteek is één van de hoogste ter wereld. We komen voorbij verschillende dorpen en langs groene valleien. Na enkele uren verlaten we de KKH en rijden over een andere weg die heel wat aan hoogte klimt. Onderweg hebben we een uitzicht van Babusar pas, 4173 meter. Overnachting in een hotel in Chilas, dat op de vroegere karavaanroute naar Indië ligt. In Chilas kan het erg heet worden.

600 km – 12 u rijden – Chilas 1150m

Dag 4 — 13.07 Chilas – Fairy Meadows

Met jeeps rijden we vanuit de KKH over een smalle, ruige zandweg naar boven waar onze wandeling begint. We wandelen naar Fairy Meadows, waar we overnachten in eenvoudige cabines.

90km – 2,5 uur rijden – 4 uur wandelen – Fairy Meadows 3300m

Dag 5 — 14.07 Fairy Meadows – Nanga Parbat BC

Vanuit de groene vallei van Fairy Meadows komen we aan het BC van Nanga Parbat 3970m, waar we een mooi zicht op de 9° hoogste berg ter wereld – 8126m – hebben.
We keren langs dezelfde weg terug naar Fairy Meadows.

6 uur wandelen – Fairy Meadows 3300m

Dag 6 — 15.07 Fairy Meadows – Skardu

We rijden verder via de KKH naar Skardu. Nabij Chilas hebben we een indrukwekkend zicht op de samensmelting van 3 van de voornaamste bergketens ter wereld: Karakorum, Himalayas en Hindukush.
We rijden langs de Indus rivier door de gelijknamige canyon.
Overnachting in een degelijk hotel.

240km – 7 uur rijden – Skardu 2250m

Dag 7 — 16.07 Skardu

Er wordt een extra dag in Skardu voorzien om er zeker van te zijn dat er voldoende tijd is om de lokale permits in orde te krijgen. Indien we vandaag in Skardu zijn bestaan er verschillende mogelijkheden om plekken te bezoeken in de nabije omgeving.

Dag 8 — 17.07 Skardu – Jhola

Vandaag rijden we per 4×4 verder over de smalle, spectaculaire weg naar Askole, toegangspoort tot K2 en het laatste dorp dat we te zien krijgen in een hele tijd. In deze omgeving wordt er veel aan terrasbouw gedaan.  We rijden verder tot onze eerste kampplaats Jhola. Voor het eerst slapen we in tenten, die de komende weken onze thuis zullen zijn. We maken kennis met het ondersteuningsteam, dat ervoor zal zorgen dat de trekking op een comfortabele manier kan worden uitgevoerd. Gedurende weken wordt al het kampeermateriaal en eten door hen over de Baltoro gletsjer gedragen. We gaan via een rotsachtige overbrugging over de Biafo gletjser. Deze gletsjer is een gigantische ijsrivier van 63 km lang, die afkomstig is van de centrale bergen van de Karakorum bergketen.

170 km – 10 u rijden – Jhola 3150m

Dag 9 — 18.07 Jhola – Paiu

We starten onze tocht over de Braldu rivier tot aan een groene oase nabij Paui Peak 6611m. Dit zijn de laatste bomen die we zullen tegenkomen voor we ons in de ijswereld van Baltoro bevinden. ‘Paui’ betekent ‘zout’ in het Balti dialect, zo geheten omdat er zich aan de basis van de berg verschillende zoutdepots bevinden. De lokale bevolking gelooft dat de besneeuwde top van Paui niet uit sneeuw, maar uit zout bestaat. Van hieruit hebben we voor het eerst zicht op de Baltoro gletsjer.

7 uur wandelen – Paiu 3460m

Dag 10 — 19.07 Paiu – Khubertse

We komen aan de basis van één van de grootste gletsjers ter wereld, 63km lang. De route is ieder jaar anders aangezien Baltoro, net zoals iedere gletsjer, zich voortdurend verplaatst. Het terrein is een mix van ijs en steenpuin en gaat in stijgende lijn, met heel wat stukken op en neer onderweg. We zien onderweg de Trango Towers, steile granieten wanden, een gegeerd doel voor de betere klimmers. Dichtbij onze kampplaats hebben we zicht op deze indrukwekkende torens.

5 uur wandelen – Khubertse 3950m

Dag 11 — 20.07 Khubertse – Urdukas

We gaan verder over de gletsjer richting Urdukas, onze volgende kampplaats. Vanuit Urdukas hebben we uitstekende zichten over de Baltoro gletsjer en de omliggende bergen. Het zal onze laatste ‘groene’ kampplaats zijn, hier komen veel groepen samen, porters ontmoeten elkaar en zorgen voor een gezellige sfeer.

5 uur wandelen – Urdukas 4080m

Dag 12 — 21.07 Urdukas – Goro II

Het gaat verder in stijgende lijn over de gigantische gletsjer die steeds spectaculairder wordt. Vandaag is een uitdagende dag langs – en soms over – rots- en ijshellingen.
We steken de Yermanandu gletjser over die uit Masherbrum afkomstig is en samensmelt met Baltoro. Masherbrum, op 6500m is zichtbaar aan de rechterkant van Baltoro, Mustagh Tower, op 7000m zien we hem langs de linkerzijde.
We hebben zicht op Broad Peak & Gasherbrum IV.

6 uur wandelen – Goro II 4380m

Dag 13 — 22.07 Goro II – Concordia

Vanuit Goro II bereiken we Concordia, onze volgende kampplaats.
In een radius van 15km liggen hier meer dan 40 bergen van 6500+m, waaronder 4 bergen van 8000+ m. Heel wat van de bergen in deze regio zijn naamloos en werden nooit eerder beklommen. Vanuit Concordia heb je een 360° panoramisch zicht dat tot de meest spectaculaire berglandschappen ter wereld behoort.
We kamperen de komende nachten rechtsreeks op de gletsjer.

5 uur wandelen – Concordia 4650m

Dag 14 — 23.07 Concordia

Om optimaal te genieten van de schitterende zichten op K2 en andere omliggende bergen is er vandaag een rustdag voorzien. Uiteraard telt deze dag ook als acclimatisatiedag. Wie wil kan samen met de lokale gids een korte wandeling in de omgeving maken.

5 uur wandelen – Concordia 4650m

Dag 15 — 24.07 Concordia – K2 BC – Broad Peak BC

We gaan over diepe crevassen van de Baltoro gletsjer tot aan de moraine van de Goldwin Austin gletsjer. Over uitdagend terrein van ijs en sneeuw wandelen we naar Broad Peak BC. We gaan verder naar het BC van de machtige K2, BC K2 ligt ongeveer op 5000 meter hoogte. K2 werd voor het eerst beklommen in 1953 door een Italiaans team. Deze berg beklimmen heeft de reputatie één van de meest uitdagende en dodelijkste ter wereld te zijn. We keren terug naar Broad Peak BC waar we zullen overnachten.

10 uur wandelen – Broad Peak BC 4800m

Dag 16 — 25.07 Broad Peak BC – Shahring

We volgen het bovenste deel van de Baltoro gletsjer waar we na enkele uren onze volgende kampplaats bereiken die op een moraine ligt. We gaan verder tot aan Shaghring, waar we mooie zichten hebben op de omliggende gletsjers en o.a. Baltoro Kangri, Chogolisa en vele andere bergen zien liggen.

7 uur wandelen – Shahring 4650m

Dag 17 — 26.07 Shahring – Gasherbrum BC

We gaan verder naar het laatste BC van de trekking: Gasherbrum I & II. Net als Broad Peak BC en K2 BC vinden we hier klimexpedities terug. Als we ons doel vandaag bereiken betekent dit dat alle 5 Base Camps van 8000+ meter bergen in Pakistan bereikt zijn, een prestatie die iedereen voldoening zal geven.

6 uur wandelen – Gasherbrum BC 5000m

Dag 18 — 27.07 Gasherbrum BC – Shahring

Via dezelfde route keren we terug naar Shahring waar we opnieuw zullen overnachten. We komen tijdig toe aan de kampplaats zodat we goed kunnen uitrusten om aan de pas te kunnen starten.

5 uur wandelen – Shahring 4650m

Dag 19 — 28.07 Gasherbrum BC – Ali Camp

Afhankelijk van de sneeuwcondities kunnen we een deel op de Vigne gletsjerwandelen, die doorgaans toegankelijk is. Ali kampplaats bevindt zich op rotsachtig terrein en is klein in oppervlakte. We beëindigen de dag vroeg, want er wordt ‘s nachts opgestaan voor de oversteek van de Ghondogoro pas.

6 uur wandelen – Ali Camp 4900m

Dag 20 — 29.07 Ghondogoro pas – Khuspang

Midden in de nacht vertrekken we voor de Ghondogoro pas die op 5600m ligt. Intussen zijn we perfect geacclimatiseerd en zal de hoogte geen onoverkomelijk obstakel meer vormen.
We vertrekken zo vroeg om te voorkomen dat de sneeuw door de zon teveel smelt, wat het traject bemoeilijkt en lawine gevaar verhoogt.
Er worden zowel bij het klimmen als dalen vaste touwen gebruikt om de veiligheid voor iedereen te verhogen.
Het zal de zwaarste dag van de trekking worden. Je wordt ervoor beloond met een schitterend panoramisch zicht op de top van de Ghondogogoro pas. Je ziet K2, Broad Peak, Gasherbrum I & II en nog vele andere pieken. De klim is steil, de afdaling is nog steiler, je hebt hier best geen hoogtevrees. Belangrijk om weten is dat de pas enkel kan overgestoken worden als de omstandigheden het toelaten. Als er verschillende dagen slecht weer is, of als er bestaat lawinegevaar, zijn we genoodzaakt om via dezelfde weg terug te keren.
De beslissing wordt genomen door de lokale gids, die deze pas goed kent.
Veiligheid staat voorop, de lokale gids heeft hier het laatste woord.

11 uur wandelen – Khuspang 4600m

Dag 21 — 30.07 Khuspang – Saicho

Het eerste deel vanuit Khuspang is relatief eenvoudig, nadien moeten we opnieuw een gletsjer over met massieve ijs- en rotsblokken.
We bereiken de kampplaats Dalsangpa op 4150m waar we lunchen. Masherbrum ligt op de achtergrond, die vaak wordt gereflecteerd in de 2 meren die hier aanwezig zijn.
We gaan verder over een moraine en steken verschillende rivieren over.
Na een hele tijd boven 4000m te hebben doorgebracht gaan we terug onder de 3500m.
Saicho is een zomer settlement waar enkele winkels te vinden zijn.
Er is opnieuw vegetatie in deze omgeving.

9 uur wandelen – Saicho 3350m

Dag 22 — 31.07 Saicho – Hushe

We bevinden ons nu niet meer op grote hoogte en gaan op een relaxte manier verder.
We bereiken Hushe, eindpunt van deze fantastische trekking, die niemand snel zal vergeten.
Hushe is het hoogst gelegen dorp in deze regio.

4 uur wandelen – Hushe 3180m

Dag 23 — 01.08 Hushe – Skardu

Via Khapulo bereiken we Skardu. Per jeep rijden we een volledige dag en laten het Karakhorum gebergte achter ons. Na de lange trekking zal een douche welkom zijn in Skardu, waar we overnachten in hetzelfde hotel dat we reeds kennen van in het begin van de reis.

6 uur rijden – Skardu 2250m

Dag 24 — 02.08 Skardu – Chilas

Indien het weer het toelaat vliegen we vandaag vanuit Skardu naar Islamabad, waar we in de namiddag de stad verder kunnen verkennen.
Bij slecht weer zijn we genoodzaakt om via de KKH terug te rijden.

Dag 25 — 03.08 Islamabad 

Indien we gisteren al zijn toegekomen bestaat er de mogelijkheid om samen met onze lokale gids Islamabad nog wat verder te verkennen vandaag.

Dag 26 — 04.08 Islamabad – Istanbul

We vliegen vanuit Islamabad naar Istanbul.

Dag 27 — 05.08 Istanbul – Brussel

Vanuit Istanbul komen we aan in Brussel.

.

 

 

Prijs & data

Van                 Tot                  Beschikbaarheid                Prijs

10.07.23        05.08.23         Gegarandeerd                    4.165€

Inclusief

 • Internationale vlucht Brussel – Islamabad
 • Binnenlandse vlucht Skardu – Islamabad
 • Hotelovernachtingen Islamabad, Skardu
 • Tentovernachtingen tijdens de trekking
 • Alle maaltijden (behalve Islamabad)
 • Alle verplaatsingen met privé vervoer
 • Porter service tijdens trekking
 • Gebruik van klimmateriaal Ghondogoro pas
 • Engelstalige begeleiding
 • Permits
 • Inkom Nationale Parken
 • Luchthaventaksen

Exclusief

 • Verplichte Verzekering (inclusief helikopterdekking)
 • Persoonlijke uitgaven (drank, souvenirs)
 • Maaltijden Islamabad
 • Fooien (± 100€)
 • Visumkosten (± 35€)

Aantal deelnemers

Min. 5 deelnemers / Max. 12 deelnemers

Betaling

Voor het vastleggen van de reis moet een deel van de totale reissom betaald worden.

Voorschot: 885€
De rest van de betaling wordt 6 weken voor vertrek gestort.

Rek. nr BE77 6108 3300 2042
Btw BE 0655 990 610

Indien je voor een verzekering opteert (aanbevolen) kan dit samen met het voorschot afgerekend worden.

 

Praktisch

Inschrijvingen en opties

8 inschrijvingen

2 koppels (45-55, 51-57)

2 mannen (59, 20)

2 vrouwen (22, 16)

Reisdocumenten

Voor Pakistan heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is na vertrek uit Pakistan.
Je moet minimum 2 lege blz. naast elkaar in je paspoort hebben.
Je hebt ook een visum nodig om Pakistan te bezoeken.
Je visumaanvraag kan online gebeuren, hiervoor vraag je een Trekking Visa aan.
Om een Trekking Visa aan te vragen heb je een uitnodiging nodig, Offtrack voorziet dit.
Ten laatste 3 maanden voor vertrek ontvang je de uitnodiging.
Klik hier om je Trekking Visa aan te vragen

Transport

Bij een reis naar Pakistan heb je een flexibele instelling nodig, infrastructuur is hier beperkt.
Aangezien het vluchtschema voor de binnenlandse vlucht een invloed kan hebben op het programma is een wijziging hierdoor mogelijk.

Internationale vlucht

Internationale vlucht Brussel – Islamabad via Istanbul
Er wordt met Turkish Airways gevlogen
Een maand voor vertrek ontvangt iedereen het E-Ticket.

Binnenlandse vlucht

Indien het weer het toelaat wordt er vanuit Skardu teruggevlogen naar Islamabad.
Deze vluchten worden frequent geannuleerd.
In dit geval zijn we genoodzaakt om over land terug te keren.

Privévervoer

Voor alle verplaatsingen ter plekke maken we gebruik van eigen vervoer met chauffeur.

Overnachtingen

Comfortabele hotels

In Islamabad en Skardu overnachten we in degelijke, centraal gelegen hotels.

Tenten

Tijdens de trekking slapen we in comfortabele tenten op basis van 2 personen.
Deelnemers die individueel inschrijven delen de kamer met een andere deelnemer (van hetzelfde geslacht).

 • Toeslag individuele kamer/tent 395€
 • Toeslag individuele tent 175€

Maaltijden

We gaan ‘s avonds steeds op restaurant in Islamabad en Skardu, of onderweg in de Baltoro regio.
Lunch bestaat uit een lichte maaltijd.
Tijdens de trekking gaat er een kok met ons mee die een gevarieerd menu brengt, met specifieke aandacht voor vegetariërs.
De keuken in Pakistan kent veel regionale specialiteiten. De Indische en Iraanse keuken hebben een sterke invloed op de Pakistaanse keuken.
Typische rijstgerechten zoals Biryani zijn overal verkrijgbaar.
Alcoholische dranken zijn nergens beschikbaar.
Er wordt tijdens de trekking drinkbaar water voorzien.

Tijdsverschil

Het is in Pakistan tijdens de zomer 3 uur later dan in België.

Taal

De officiële taal in Pakistan is Urdu, Engels wordt eveneens als officiële taal erkend.
Er worden heel wat regionale dialecten gesproken zoals Punjabi of Kashmiri.

Klimaat

De zomer is de beste periode om het Karakorum gebergte te bezoeken. De temperaturen zijn milder met geregeld zonnige periodes. Het blijft echter een onstabiele regio, neerslag, boven 3500m sneeuw, is nooit uitgesloten.
Gemiddelde temperatuur overdag in juli:

 • Islamabad 32°C / 34°C
 • Skardu 20°C / 22°C
 • K2 BC 2°C / 4°C

Klik hier voor up-to-date weerinformatie.

Verzekering

Bij Offtrack kan je een annulatieverzekering en/of bijstandsverzekering afsluiten in samenwerking met Allianz Global Assistance.
Een bijstandsverzekering is voor deze reis verplicht.
Een annulatieverzekering is geen verplichting, maar wordt sterk aanbevolen.
Deze verzekering blijft ook geldig tijdens de reis, d.w.z. dat wanneer je de reis moet onderbreken, je op basis van de annulatieverzekering een vergoeding kan ontvangen voor de niet gebruikte reisdagen.
Je kan opteren voor een tijdelijke polis, indien je meerdere reizen (ook korte) per jaar maakt kan een jaarpolis interessanter zijn.
Meer informatie over Allianz reisverzekeringen en premies vind je hier

Fysiek niveau

Tijdens de trekking wordt er gemiddeld 5 – 7 u per dag gestapt.
De trekking is goed opgebouwd naar acclimatisatie om de kans op hoogteziekte te beperken.
De hoogteverschillen bedragen doorgaans niet meer dan 600m per dag.

De eerste dagen gaan we door een vallei waar het terrein overwegend over een oneffen rotsachtig pad gaat.
Het grootste deel van de trekking gaan we over de Baltoro gletsjer, 63 km lang. Het terrein is hier lastig, met veel rotspuin en ijsbrokken, het gaat gevarieerd op en neer.
De route verandert voortdurend, iedere gletsjer, Baltoro is geen uitzondering, is steeds in beweging.
Verschillende nachten slapen we rechtsreeks op de gletjser, o.a. op Concordia kampplaats.
De Ghondogoro-pas is van een hoger niveau, het gaat om een groter hoogteverschil, en er komt klimmateriaal aan te pas.
De verplaatsingen van/naar de trekking gaan gedeeltelijk over zeer slechte wegen.
Door de lengte van de trekking, die fysiek veeleisend is, uitdagend terrein en gebrek aan comfort, is dit een reis waaraan je met een degelijke conditie moet beginnen, enige voorbereiding is een vereiste.
Niveau 4
Klik hier voor meer informatie over wandelniveau.

Ghondogoro pas

De Ghondogoro-pas ligt op 5600m, wat het hoogste punt van de trekking zal zijn. Aan beide kanten van de pas zijn vaste touwen bevestigd die worden gebruikt om het comfort, en vooral, de veiligheid te verhogen. Er wordt voor de veiligheid een helm gedragen bij de afdaling voor steenval. Onder begeleiding van een ervaren berggids gaan we de pas over. Aangezien we ’s nachts en in de vroege ochtend naar boven gaan, is de sneeuw nog grotendeels bevroren, wat de kans op lawines aanzienlijk verkleint. Er wordt de dag voor de oversteek aan iedereen duidelijk uitgelegd welke technieken van belang zijn om de pas vlot over te steken. Stijgijzers worden ter beschikking gesteld.

Hoogteziekte

Vanaf 2500m is het mogelijk dat er zich verschijnselen van hoogteziekte voordoen. Niet iedereen reageert hetzelfde op de verlaagde zuurstof op hoogte.
Fysieke paraatheid of herhaalde keren op hoogte zijn geweest heeft geen invloed op hoe je lichaam reageert op hoogte.

De meeste mensen hebben slechts lichte symptomen, die verminderen of verdwijnen doorgaans wanneer je lichaam zich aan de hoogte beter aanpast.

Symptomen van hoogteziekte:

Lichte symptomen:
Duizeligheid, slapeloosheid, verminderde eetlust, lichte hoofdpijn, misselijkheid, kortademig, lichte zwelling van handen en voeten.
Je kan bij lichte symptomen verder stijgen, met de nodige aandacht voor voldoende rustpauzes.
Ernstige symptomen: (die mogelijks leiden tot een long- en hersenoedeem)
Zware hoofdpijn (die niet weggaat bij het nemen van pijnstillers), vermindering van coördinatie, hallucinaties, abnormale oververmoeidheid, blauw worden van lippen en gezicht, braken, kortademigheid, versnelde ademhaling, hoge hartslag, hevige aanhoudende hoestbuien, wazig zien, verwardheid.
Bij ernstige symptomen is de enige remedie aan hoogte verliezen. Op grote hoogte kunnen ernstige symptomen van hoogtezieke op korte tijd fataal zijn. Het is dan ook van groot belang alle symptomen snel waar te nemen zowel bij jezelf als andere deelnemers en de gids hiervan meteen op de hoogte stellen.
De lokale Pakistaanse gids is goed op de hoogte van gevaarlijke symptomen en zal, indien nodig, maatregelen treffen om het slachtoffer zo snel mogelijk naar lagere hoogte te laten brengen.

Preventieve maatregelen:

Acclimatiseren, hiermee wordt bedoeld langzaam stijgen en het maximum aantal hoogtemeters per dag beperken. De eerste dagen zijn cruciaal, wordt er dan te snel gestegen, kan dit leiden tot een verstoorde acclimatisatie van de gehele periode op hoogte.
Rustig tempo, veel drinken (3 liter per dag), aandacht besteden aan correcte voeding, diep ademhalen.
Diamox kan helpen bij acclimatiseren, dit moet preventief genomen worden.

Begeleiding

Pakistaanse, Engelstalige gids + ondersteuningsteam die zeer vertrouwd zijn met de regio.

Bijeenkomst

Er wordt vóór de reis een bijeenkomst georganiseerd om samen het programma te bespreken, en je medereizigers te ontmoeten.

Elektriciteit

In Pakistan worden andere stopcontacten gebruikt dan in Europa.
Je neemt best een universele adapter mee.
Tijdens de trekking zal er geen elektriciteit beschikbaar zijn.

Financiën – Budget

De lokale munt in Pakistan is Pakistaanse Roepi.
Klik hier voor de huidige wisselkoers.
In Islamabad zijn geldautomaten aanwezig, de meeste aanvaarden buitenlandse kaarten.
Controleer bij je bank dat je debetkaart geactiveerd is voor gebruik buiten de EU- zone.
Neem voor alle zekerheid ook een kredietkaart mee.
Om op veilig te spelen neem je best wat cash mee, USD of €.
Reken op zo’n 200€ plaatselijke uitgaven voor drank en fooien.

EHBO

Medische voorzieningen zijn primitief in Noord-Pakistan.
Voor wondverzorging wordt gezorgd, voor het overige sta je zelf in.
Aanbevolen persoonlijke medicatie:
Pijnstillend en koortswerend product, product voor maag- en darmklachten, product tegen insectenbeten- en huidirritaties, zalf voor ontstekingen, kneuzingen, ontsmettende zalf, verbanden.

Gezondheid

Offtrack heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies kan je bij je huisarts of het Tropisch Instituut (itg) terecht.
Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen vereist.

Inentingen voor Hepatitis A, B, tetanus en difterie zijn steeds aanbevolen. Voor de meest actuele informatie rond aanbevolen/verplichte inentingen en voorzorgsmaatregelen per land kan je hier terecht.

Uitrusting

Reistas

Er is voldoende plaats voorzien in de voertuigen voor bagage.
Dit kan een koffer zijn (geen harde), of een soepele reistas.
Tijdens de trekking wordt de bagage door porters gedragen.
Er worden tassen voorzien, deze bieden echter geen volledige waterdichtheid. Om die reden voorzie je zelf een grote waterdichte zak, min 50l. waar essentieel materiaal in kan.
Tijdens de trekking beperk je je bagage tot 15 kg.
Bagage die je niet nodig hebt kan in het hotel van Skardu achtergelaten worden.
Van Offtrack krijg je een bagagelabel om aan je reistas te bevestigen.
Zet hierop je naam, Gsm (+32), en emailadres.

Dagrugzak

Tijdens de dagwandelingen draag je enkel een dagrugzak, min 35l. Bij hevige regen is een regenhoes onvoldoende. Voorzie steeds een waterdichte zak (camera, smartphone, paspoort).

Voor deze reis is het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de uitrusting, het gaat om een lange trekking in een afgelegen gebied waar weersomstandigheden extreem kunnen zijn.
Houdt er rekening mee dat er verschillende nachten rechtsreeks op de gletsjer wordt overnacht.
Een degelijk slaapmatje is van belang.
Je krijgt een slaapmatje van de lokale organisatie, maar dit volstaat niet.

 • Wandelschoenen geschikt voor zwaar en bergachtig terrein, cat B/C(enkel-omsluitend en geschikt om stijgijzers op te bevestigen). Neem geen nieuwe schoenen mee, loop ze voor de reis reeds in
 • Lichte wandelschoenen/sportschoenen om te dragen aan de kampplaats
 • Wandelkousen (min. 3 paar)
 • Linerkousen (min. 3 paar)
 • Slaapzak (comfortzone -8°C)
 • Lakenzak (wol of fleece materiaal voor meer warmte en slaapcomfort)
 • Slaapmatje (type thermarest om het slaapcomfort te verhogen)
 • Opblaaskussentje (optioneel)
 • Waterdichte jas/broek
 • Fleece/Windstopper
 • Donsjas/donzen bodywarmer
 • Thermisch ondergoed
 • Wandelbroek (min. 2, waarvan één extra warme)
 • Handdoek
 • Short
 • Handschoenen (GoreTex)
 • Lichte liner handschoenen
 • Muts (liefst thermisch materiaal)
 • Buff
 • T-shirts/hemd(en)
 • EHBO-kit (persoonlijke medicatie)
 • Lippencrème met hoge UV filter
 • Zonnebril
 • Zonnecrème (min. factor 30)/aftersun
 • Hoofdlamp (+ extra batterijen)
 • Pet of hoed
 • Thermische drankfles, min.1l. (kan ook voor warme drank dienen)
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)
 • Stijgijzers (voor Ghondogoro pas) worden voorzien, wie er zelf heeft mag deze zeker meenemen
 • 3 pasfoto’s voor trekking permit die in Skardu moet verwerkt worden.

Minder essentieel, maar handig om mee te nemen

 • Reserve veters
 • Zakmes
 • Wasmiddel (biologisch afbreekbaar)
 • Wastouw
 • Iets om te lezen
 • Spiegeltje
 • Reserve batterijen camera
 • Extra memory card
 • Ontsmettende handgel
 • Vochtige doekjes

Tip: scan je paspoort + bankkaarten in en mail ze naar jezelf

Pakistan is een moslimland waar een andere dresscode geldt dan in westerse landen.
Om problemen te vermijden moet die dan ook opgevolgd worden.
Voor mannen betekent dit geen short of mouwloze T- shirts. Voorzie daarom niet enkel een jeans, maar ook een lichte broek voor in stedelijke gebieden (het kan er warm worden).
Voor vrouwen betekent dit geen ontblote armen of schouders, geen korte rokken en op sommige plekken het haar bedekt met een sjaal.
Tijdens de trekking wordt de dresscode niet strikt opgevolgd en kan je ‘gewone’ outdoor kledij dragen.

Programmawijziging

Onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken kunnen, indien noodzakelijk, tot een wijziging van dagindeling of programma leiden.

Literatuur

K2: Life and death on the World’s most dangerous mountain
Boeiende kroniek van beklimmingen van de moeilijkste en meest onvoorspelbare berg ter wereld.
Auteur: Ed Viestuurs

Voor kaartmateriaal kan je terecht bij:

Altavia: Antwerpen
Atlas & Zanzibar: Gent
De Ryghere: Brugge
Anticyclone des Açores: Brussel

Korting aankoop outdoormateriaal

Op vertoon van je bestelbon van een Offtrack reis krijg je bij een aantal outdoor winkels 10% korting op alle artikelen.
Klik hier om te bekijken waar dit mogelijk is.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Offtrack is lid van het VVR en Vlaamse Solidariteit Reisgelden.
In geval van financieel onvermogen worden alle gestorte bedragen integraal terugbetaald.
Indien u een reis boekt via Offtrack gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Verlengingen

Alle programma’s werden zorgvuldig voorbereid, het gaat om bestemmingen die goed gekend zijn door Offtrack. Wil je een reis verlengen of aanpassen? Neem gerust contact op, dan bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Foto's

Pakistan - berglandschappen
Pakistan - berglandschappen
Pakistan - bergen
Pakistan - bergen
Pakistan - cultuur
Pakistan - cultuur
Pakistan - natuur
Pakistan - natuur
Pakistan - berg
Pakistan - berg
Pakistan - sneeuw
Pakistan - sneeuw
Pakistan - gletsjer
Pakistan - gletsjer
Pakistan - bergen
Pakistan - bergen
Pakistan - cultuur
Pakistan - cultuur
Pakistan - bergmeer
Pakistan - bergmeer
Pakistan - natuur
Pakistan - natuur
Pakistan - bergen
Pakistan - bergen
Pakistan - wandelen
Pakistan - wandelen
Pakistan - trekking
Pakistan - trekking
Pakistan - gletsjer
Pakistan - gletsjer
Pakistan - bergen
Pakistan - bergen
Pakistan - trekking
Pakistan - trekking
Pakistan - trekking
Pakistan - trekking
Pakistan - trekking
Pakistan - trekking
Pakistan - gletsjer
Pakistan - gletsjer
Pakistan - natuur
Pakistan - natuur
Pakistan - gletsjer
Pakistan - gletsjer
Pakistan - trekking
Pakistan - trekking
Pakistan - cultuur
Pakistan - cultuur
Pakistan - kamperen
Pakistan - kamperen
Pak 30
Pakistan - offtrack
Pakistan - offtrack

Video's