Overzicht Papoea Nieuw Guinea

Verken het meest fascinerende eiland ter wereld

Papoea Nieuw Guinea is een mysterieuze plek, met een ongeziene variatie van traditionele culturen. Het bezit bovendien één van de grootste onaangetaste regenwouden ter wereld, voor natuurliefhebbers een topbestemming.
We starten de reis aan de Sepik rivier, de langste rivier van het land die zich een weg baant door moerasgebied en regenwoud.
We verkennen verschillende dorpen per kano, en maken kennis met traditionele gebruiken.
In Mt Hagen wonen we een kleurrijk festival van hoogstaand niveau bij waarbij dans, muziek en zang op een unieke manier worden gecombineerd.
Via een gecharterd vliegtuig komen we in de Simbai regio toe.
Deze afgelegen, bergachtige regio biedt uitstekend terrein om te wandelen.
We wandelen door tropisch regenwoud, langs authentieke dorpen, watervallen, en afwisselende landschappen.

Rabaul is een eiland dat ten noorden van het New Britain eiland is gelegen. De vulkanische landschappen die we hier te zien krijgen tonen een totaal andere kant van PNG.
De vriendelijkheid en de contacten met de lokale bevolking behoren ongetwijfeld tot één van de hoogtepunten van deze reis.
Een bezoek aan Papoea Nieuw Guinea is op alle vlakken een intense ervaring die nog lang zal nablijven.

Het avontuurlijke karakter van deze reis maakt ernaar dat onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken, tot een verandering van dagindeling of programma kan leiden.

Programma

Dag 1 – 14.08    Brussel – Dubai – Brisbane

Vanuit Brussel vliegen we naar Dubai.

Dag 2 – 15.08    Brisbane – Port Moresby

Vanuit Dubai vliegen we naar Brisbane, Australië.

Dag 3 – 16.08    Port Moresby – Wewak

Vanuit Brisbane vliegen we naar Port Moresby, hoofdstad van Papoea Nieuw Guinea (PNG). Aansluitend vliegen we door naar het uiterste noorden van het land, waar we landen in Wewak. We overnachten in een comfortabel hotel aan de rand van dit stadje. Tijdens de tweede Wereldoorlog bevond zich hier een belangrijke Japanse legerbasis, die verschillende keren is gebombardeerd.

Dag 4 – 17.08    Wewak – Pagwi

Met onze 4×4 voertuigen, geen overbodige luxe op de uitdagende wegen in PNG, rijden we in zuidelijke richting het binnenland in. Onderweg komen we verschillende dorpen en lokale markten tegen.
Pagwi is gelegen aan de Sepik rivier, waar onze boot ons ligt op te wachten die ons naar onze lodge zal brengen, mooi gelegen aan de Sepik rivier.
Deze machtige rivier is de langste van PNG en loopt door moerassen, regenwoud en bergen.

145 km – 5 u rijden – 1 u varen

Dag 5 – 18.08    Sepik River

De tribes (stammen) die aan de Sepik rivier leven, kennen tradities die al eeuwen meegaan, en waarvan sommigen nog steeds bestaan. We bezoeken verschillende dorpen in deze regio, zoals Tambunum, Kanaganamun, Kangriman en Mammeri. De lokale inwoners zijn nieuwsgierig en laten ons welkom voelen.
De verplaatsingen gebeuren per kano of te voet.
De traditionele maaltijden laten ons kennismaken met de aparte keuken van de dorpen langs Sepik rivier.
Onze accommodatie is de komende twee nachten wat eenvoudiger, in het dorp, waardoor we het dorpsleven optimaal kunnen ervaren.

Dag 6 – 19.08    Sepik River

Eén van de highlights van de Sepik regio is ongetwijfeld een bezoek aan een uniek spiritueel huis.
Deze huizen, ontworpen en gebouwd met primitieve architecturale kennis, verspreid langs de Sepik rivier, zijn van groot belang voor de lokale bevolking.
Verschillende culturele activiteiten zoals dans, muziek, kunst en jachttechnieken geven ons een beter inzicht hoe de mensen leven – toen en nu – in deze afgelegen dorpen.

Dag 7 – 20.08    Sepik – Mount Hagen

We laten de Sepik rivier achter ons en keren terug naar Wewak, waar we een korte, spectaculaire vlucht nemen naar Mt Hagen, gelegen in het centrum van het eiland.
Mount Hagen is één van de voornaamste steden in het centrale hoogland.
We maken kennis met onze lokale gids die ons vergezelt naar een comfortabel hotel.
In de omgeving, die erg bosrijk is, worden vaak ‘Birds of Paradise’ gespot. Met wat geluk zien we één van deze prachtige vogels, die als symbool gelden van PNG.

1 u varen – 1 u vliegen

Dag 8 – 21.08    Mount Hagen festival

Papoea Nieuw Guinea kent een enorm rijke en gevarieerde cultuur, die tot zijn hoogtepunt komt tijdens één van de vele festivals die je overal op het eiland kan meemaken. In Mount Hagen is een groot festival waar tot 90 verschillende groepen aan deelnemen. Kleurrijk beschilderde strijders uit het hoogland, versierd met veren, dansen die worden uitgevoerd op meeslepende drummuziek, vuurdansers en zangroepen: een unieke kennismaking met het hoogland.
De gebruiken en hun betekenis worden verduidelijkt door de lokale gids die ons wegwijs zal maken tijdens het festival.

Dag 9 – 22.08    Mount Hagen – Simbai

Vanuit Mt Hagen vliegen we naar Simbai, een regio die ideaal geschikt is om te wandelen, wat we de komende dagen ook zullen doen. We verblijven enkele dagen in wat primitievere omstandigheden en leren de bewoners van deze regio kennen.
We worden verwelkomd met een traditionele Kalam sin-sing processie, die samengaat met prachtige versieringen, muziek en dans die enkel in deze regio is terug te vinden.
We verkennen het dorp en maken een eerste wandeling in de omgeving, in deze erg afgelegen regio.
’s Avonds proberen we de lokale keuken uit.

30 min vliegen – 2 u wandelen

Dag 10 – 23.08    Simbai

De komende twee dagen brengen we erg actief door. We wandelen naar Waim, een klein dorpje dat op de grens tussen de Westelijke hooglanden en de provincie Madang gelegen is. In dit dorp wonen maar een 70-tal permanente inwoners.
We wandelen door open graslanden, dicht beboste delen en komen verschillende watervallen tegen.
Er zijn sommige stukken waar steil wordt geklommen en gedaald.
Het team dat met ons meegaat zorgt voor de bagage zodat alles comfortabel verloopt.
De meeste bagage hebben we in Mt Hagen achtergelaten, hier nemen we enkel mee wat we nodig hebben voor de komende dagen. Mensen leven hier nog in zeer primitieve omstandigheden, en zijn oprecht nieuwsgierig naar bezoekers. Hier slapen we samen in een huis in het dorp met gedeeld sanitair.

5 u wandelen

Dag 11 – 24.08    Simbai

We brengen de voormiddag in het dorp door en leren de inwoners van Waim, en hun dagelijkse routine kennen. Jagen, koken, voedsel zoeken in het woud, zingen en hutten herstellen zijn enkele van hun  activiteiten. Als westerling is het een boeiende ervaring om te zien hoe eenvoudig er hier nog geleefd wordt.
Na de lunch keren we terug naar Simbai waar we overnachten op dezelfde plek als dag 9.
Onderweg komen we nog verschillende andere dorpen tegen, we genieten van de mooie natuur.

5 u wandelen

Dag 12 – 25.08    Simbai – Mt Hagen

Indien de weersomstandigheden het toelaten vliegen we ’s morgens terug naar Mt Hagen met ons chartervliegtuig. Geregeld worden deze vluchten verlaat, waardoor we mogelijks pas in de namiddag toekomen in Mt Hagen. Verloopt alles zoals gepland, dan is er in de namiddag een bezoek gepland aan de zogenaamde ‘food bowl’ van PNG. Dit is een vallei in de nabijheid van Mt Hagen waar veel gewassen worden verbouwd. Koffie- en theeplantages, groenten- en fruitteelt, en veeteelt zijn hier overal terug te vinden, en zorgen voor heel wat werkgelegenheid.

30 min vliegen – 2 u rijden

Dag 13 – 26.08    Mt Hagen – Rabaul

We laten de hooglanden van PNG achter ons en bereiken, via een tussenlanding in Port Moresby, Rabaul.
Rabaul is gelegen in het uiterste noorden van het eiland New Britania, het grootste eiland van PNG buiten het hoofdeiland. Dit eiland is grotendeels bedekt met tropisch regenwoud, er zijn ook verschillende vulkanen.
In 1994 hebben de uitbarsting van 2 vulkanen (Tavurvur en Volcan) ervoor gezorgd dat Rabaul van de kaart werd geveegd. Intussen is er veel terug hersteld, en de hele regio blijft prachtig.
We maken een verkennende wandeling in de omgeving met zicht op verschillende vulkanen.
De komende 3 nachten verblijven we in een comfortabel hotel met zwembad.

2 u vliegen

Dag 14 – 27.08    Rabaul

In de voormiddag gaan we naar de top van Tavurvur vulkaan, met schitterende zichten op de omgeving én van de krater, waaruit nog steeds gassen ontsnappen.
Het wordt onderweg erg warm, maar wie van vulkanische landschappen houdt zal niet teleurgesteld zijn.
In de namiddag gaan we naar Matupit eiland, aan de voet van de Tavurvur vulkaan gelegen.
We maken een boottocht die o.a. langs de Simpsonhaven gaat en die ons indrukwekkende zichten biedt op die vulkanen. In de omgeving van Rabaul liggen 6 vulkanen, waarvan de meest actieve veruit Tavurvur is.

3 u wandelen

Dag 15 – 28.08    Vrije dag

Vandaag is vrij te besteden, er zijn verschillende optionele excursies mogelijk.
De nabije omgeving van Rabaul heeft erg helder water, met veel kleurrijke tropische vissen en koralen, ideaal om te snorkelen. Hier worden geregeld dolfijnen gespot.
Wie daar interesse in heeft kan ook snorkelen naar een Japans vliegtuig dat hier is neergestort tijdens de 2de Wereldoorlog, en slechts op 3 m diepte ligt.
Is je interesse voor de 2de Wereldoorlog wat groter, dan kan je opteren voor een excursie waarbij je o.a. de bunker van Yamamoto bezoekt. Hij was het brein achter de aanval op Pearl Harbour in 1943.
Je bezoekt verder overblijfselen van een onderzeeboot en een bommenwerper.
Rabaul werd volledig bedekt onder een dikke laag as, er heerst tot vandaag een apocalyptische sfeer.
Voor wie het liever wat actiever doet zijn er verschillende mogelijkheden om te wandelen onder begeleiding van een lokale gids. Je krijgt mooie zichten op de omliggende baaien en vulkanen.
Hotsprings bezoeken in de omgeving is een andere optie, de ligging alleen al maakt het een bezoek waard.

Dag 16 – 29.08    Rabaul – Port Moresby

We vliegen in de voormiddag terug naar Port Moresby, waar we een laatste nacht verblijven in een comfortabel hotel nabij het centrum.
De hoofdstad heeft een aantal boeiende plekken om te bezoeken, zoals Nature Park, waar je heel wat inheemse vogels kan zien, waaronder de prachtige Bird of Paradise.
Een bezoek aan het parlement is zeker de moeite waard. We sluiten de dag af met een wandeling langs Ela Beach, ’s avonds volgt een uitstekend diner in ons hotel.

1 u vliegen

Dag 17 – 30.08    Port Moresby – Brisbane – Dubai

We laten PNG achter ons en vliegen terug naar Brisbane, met connectie naar Dubai. 

Dag 18 – 31.08    Dubai – Brussel

Vanuit Dubai vliegen we terug naar Brussel.

Prijs & data

Van                 Tot                  Beschikbaarheid                 Prijs

14.08.21         31.08.21           Niet meer beschikbaar       6.885€

Inclusief

 • Internationale vlucht Brussel – Brisbane – Port Moresby
 • Binnenlandse vluchten volgens programma
 • Chartervlucht Simbai
 • Hotelovernachtingen
 • Guesthouse overnachtingen
 • Alle vervoer met privé vervoer
 • Nederlandstalige reisbegeleiding + lokale Engelstalige gidsen
 • Alle maaltijden
 • Excursies volgens programma
 • Inkom Mount Hagen festival
 • Luchthaventaksen

Exclusief

 • Verplichte Verzekering 
 • Persoonlijke uitgaven
 • Dranken
 • Fooien
 • Optionele excursies

Aantal deelnemers

Min. 5 deelnemers / Max. 10 deelnemers

Betaling

Voor het vastleggen van de reis moet een deel van de totale reissom betaald worden.

Voorschot: 1885€
De rest van de betaling wordt 6 weken voor vertrek gestort.

Rek. nr BE77 6108 3300 2042
Btw BE 0655 990 610

Indien je voor een verzekering opteert (aanbevolen) kan dit samen met het voorschot afgerekend worden.

 

Praktisch

Inschrijvingen en opties

Reisdocumenten

Voor Papoea Nieuw Guinea heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst.
Je hebt eveneens een visum nodig dat je bij aankomst op de luchthaven kan bekomen: Visa on arrival
Hiervoor worden geen kosten aangerekend.
Klik hier voor meer informatie over Visa on arrival.

Transport

Internationale vluchten

Er wordt vanuit Brussel via Dubai naar Brisbane gevlogen met Emirates.
Vanuit Brisbane wordt er retour naar Port Moresby met de Australische maatschappij Qantas gevlogen.

Binnenlandse vluchten

Binnenlandse vluchten in Papoea Nieuw Guinea worden door Air Niugini uitgevoerd.

Chartervlucht

Vanuit Mt Hagen vliegen we naar Simbai met een gecharterd vliegtuig

Privé voertuigen

Voor alle verplaatsingen ter plekke kunnen we rekenen op eigen vervoer.
Dit kan een minibus zijn, of 4×4, afhankelijk van het traject.

Overnachtingen

Comfortabele hotels

In Mount Hagen, Wewak, en Rabaul slapen we in comfortabele hotels.
Deze zijn mooi gelegen en hebben vaak een zwembad.

Guesthouse

In Simbai en Pagwi slapen we in een eenvoudige guesthouses.

Homestays

We overnachten in de Sepik regio en Simbai in homestays, waar individuele kamers geen optie zijn.
Hier doen we een authentieke ervaring op en leren we meer kennen van de lokale gebruiken.

 • Toeslag éénpersoonskamer: 805€

Maaltijden

Ontbijt nemen we doorgaans aan de accommodatie.
Lunch bestaat uit een eenvoudige snack of picknick tijdens de wandelingen.
’s Avonds gaan we op restaurant, die erg gevarieerd kunnen zijn.
De hotels waar we verblijven hebben degelijke restaurants.
Op andere plekken in het centrale hoogland gaat het om eenvoudigere plekken, waar het vaak om huisbereide maaltijden gaat.
Typische gerechten in PNG kunnen zijn:
Kaukau – gebakken zoete aardappel
Mumu – geroosterd varkensvlees klaargemaakt in een aarden oven
Kokoda vis – vis klaargemaakt met een limoen/kokos saus

Tijdsverschil

Het is in Papoea Nieuw Guinea 8 u. later dan in België in augustus.

Taal

De officiële talen in Papoea Nieuw Guinea zijn Engels, Tok Pisin en Hiri Motu.
Er worden in totaal 850 verschillende talen gesproken, waarvan de meeste regionaal zijn.
PNG kent de grootste taaldiversiteit ter wereld. 

Klimaat

Papoea Nieuw Guinea kent een tropisch klimaat met warme temperaturen heel het jaar door.
In de centrale hooglanden (Simbai) zijn de temperaturen aangenaam en koelt het ’s avonds wat af.
Gemiddelde temperatuur in augustus:

 • Wewak: 30-32°C
 • Rabaul: 30-32°C
 • Port Moresby: 28-30°C

Klik hier voor up-to-date weerinformatie.

Verzekering

Via Offtrack kan je een annulatieverzekering en/of bijstandsverzekering afsluiten in samenwerking met Allianz Global Assistance.
Een bijstandsverzekering is voor deze reis verplicht.
Een annulatieverzekering is geen verplichting, maar wordt sterk aanbevolen. Deze verzekering blijft ook geldig tijdens de reis, d.w.z. dat wanneer je de reis moet onderbreken, je op basis van de annulatieverzekering een vergoeding kan ontvangen voor de niet gebruikte reisdagen.
Je kan opteren voor een tijdelijke polis, indien je meerdere reizen (ook korte) per jaar maakt kan een jaarpolis interessanter zijn.
Meer informatie over Allianz reisverzekeringen en premies vind je hier terug.

Belangrijk om weten is dat een bijstandsverzekering verplicht is in Papoea Nieuw Guinea.
Wie zonder verzekering arriveert in Papoea Nieuw Guinea is niet welkom.
Zorg ervoor dat je een jaarpolis hebt, of een verzekeringspolis die de periode van de reis naar PNG dekt.
Deze polis moet je afgeprint meenemen, hierop moet duidelijk je naam vermeld staan, de periode, en er moet expliciet op vermeld staan dat je in PNG verzekerd bent of dat de polis wereldwijd geldig is.
Niet in het Nederlands, maar uiteraard in het Engels.
Je kan aan je verzekeringsmaatschappij een attest aanvragen.
Indien je via Offtrack bij Allianz een verzekering afsluit wordt er een attest voorzien.

Fysiek niveau

Voor deze reis moet je over een basisconditie beschikken.
De warme temperaturen zorgen ervoor dat lager gelegen gebieden niet erg geschikt zijn voor langere wandelingen. Hiervoor werd er gekozen om het wandelgedeelte voornamelijk in het centrale hoogland te laten doorgaan.
Er worden enkel dagwandelingen afgelegd, het hoogteverschil bedraagt nooit meer dan 500 m per dag.
Er wordt gemiddeld 5 uur per dag gewandeld.
De paden zijn doorgaans goed aangelegd, en bestaan overwegend uit zand- en steen paden.
Je draagt enkel je dagrugzak tijdens de wandelingen.
Niveau 2
Klik hier voor meer informatie over wandelniveau.

Begeleiding

Nederlandstalige begeleiding.
Er zullen tijdens de verschillende delen in PNG die we bezoeken steeds lokale, Engelstalige gidsen bij ons zijn.

Bijeenkomst

Er wordt voor de reis een bijeenkomst georganiseerd om samen het programma te bespreken, en je medereizigers te ontmoeten.

Elektriciteit

In PNG worden andere stopcontacten gebruikt als in Europa.
Je neemt best een universele adapter mee.
Er zal tijdens de reis bijna overal elektriciteit aanwezig zijn. Enkel in de Sepik en Simbai regio is dit beperkt.

Financiën – Budget

De lokale munt in PNG is Kina – PGK.
Klik hier voor de huidige wisselkoers.
In Port Moresby zijn geldautomaten aanwezig, niet alle ATM’s aanvaarden buitenlandse kaarten.
Check voor vertrek bij je bank of je debetkaart geactiveerd is voorgebruik buiten de EU-zone.
MasterCard, Visa worden vaak in hotels aanvaard.
Hier kan 3 tot 5% extra voor worden aangerekend.
Reken op zo’n 200€ voor lokale uitgaven, voor o.a. dranken.
Neem voor alle zekerheid wat cash mee, USD of AUD zijn de meest gebruikte munten, maar ook € wordt aanvaard.

EHBO

Medische voorzieningen zijn primitief in PNG, enkel in Port Moresby zijn er degelijke ziekenhuizen.
Een bijstandsverzekering is tijdens deze reis verplicht, medische kosten kunnen onverzekerd hoog oplopen.
Voor wondverzorging wordt gezorgd, voor het overige sta je zelf in.
Aanbevolen persoonlijke medicatie:
Pijnstillend en koortswerend product, product voor maag- en darmklachten, product tegen insectenbeten- en huidirritaties, zalf voor ontstekingen, kneuzingen, ontsmettende zalf, verbanden.

Gezondheid

Offtrack heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies kan je bij je huisarts of het Tropisch Instituut (itg) terecht.
Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen vereist.
Inentingen voor Hepatitis A, B, tetanus en difterie zijn steeds aanbevolen.
Voor de meest actuele informatie rond aanbevolen/verplichte inentingen per land kan je hier terecht.

Uitrusting

Reistas

Er is voldoende plaats voorzien in de voertuigen voor bagage, een koffer, of een soepele reistas.
Van Offtrack krijg je een bagagelabel om aan je reistas te bevestigen.
Zet hierop je naam, Gsm (+32), en emailadres.

Dagrugzak

Tijdens de dagwandelingen draag je enkel een dagrugzak, min 28l. Bij hevige regen is een regenhoes onvoldoende. Voorzie steeds een waterdichte zak (camera, smartphone, paspoort).

 • Wandelschoenen geschikt voor bergachtig terrein
 • Sportschoenen, sandalen
 • Wandelkousen
 • Waterdichte jas/broek
 • Fleece
 • Wandelbroek
 • Handdoek
 • Short/zwemshort
 • T-shirts/hemd(en)
 • EHBO-kit (persoonlijke medicatie)
 • Lippencrème met hoge UV filter
 • Zonnebril
 • Zonnecrème (min. factor 30)/aftersun
 • Pet of hoed
 • Drankfles (min.1 l)
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)

Minder essentieel, maar handig om mee te nemen

 • Reserve batterijen camera
 • Extra memory card
 • Ontsmettende handgel
 • Vochtige doekjes

Tip: scan je paspoort + bankkaarten in en mail ze naar jezelf

Programmawijzing

Onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken kunnen, indien noodzakelijk, tot een wijziging van dagindeling of programma leiden.

Literatuur

New Guinea: Exploratie van het biologisch en cultureel meest gevarieerde eiland in de wereld.
Auteur : Bruce M Beehler

Voor kaartmateriaal kan je terecht bij:

Altavia: Antwerpen
Atlas & Zanzibar: Gent
De Reyghere: Brugge
Anticyclone des Açores: Brussel

Korting aankoop outdoor materiaal

Op vertoon van je bestelbon van een Offtrack reis krijg je bij een aantal outdoor winkels 10% korting op alle artikelen. Klik hier om te bekijken waar dit mogelijk is.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Offtrack is lid van het VVR en Vlaamse Solidariteit Reisgelden.
In geval van financieel onvermogen worden alle gestorte bedragen integraal terugbetaald.
Indien u een reis boekt via Offtrack gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Verlengingen

Alle programma’s werden zorgvuldig voorbereid, het gaat om bestemmingen die zeer goed gekend zijn door Offtrack. Indien gewenst kan steeds besproken worden om een reis te verlengen.
Neem gerust contact op voor de verschillende mogelijkheden.

Foto's

Papoea Nieuw Guinea - zonsondergang
Papoea Nieuw Guinea
Papoea Nieuw Guinea - Mount Haagen show
Papoea Nieuw Guinea
Papoea Nieuw Guinea - cultuur
Papoea Nieuw Guinea
Papoea Nieuw Guinea - oceaan
Papoea Nieuw Guinea
Papoea Nieuw Guinea - Mount Haagen show
Papoea Nieuw Guinea
Papoea Nieuw Guinea - meer
Papoea Nieuw Guinea
Papoea Nieuw Guinea - lokale vrouw
Papoea Nieuw Guinea
Papoea Nieuw Guinea - natuur
Papoea Nieuw Guinea
Papoea Nieuw Guinea - dorp
Papoea Nieuw Guinea
Papoea Nieuw Guinea - Mount Haagen show
Papoea Nieuw Guinea
Papoea Nieuw Guinea - lokale mensen
Papoea Nieuw Guinea
Papoea Nieuw Guinea - berglandschap
Papoea Nieuw Guinea
Papoea Nieuw Guinea - cultuur
Papoea Nieuw Guinea
Papoea Nieuw Guinea - dorp
Papoea Nieuw Guinea
Papoea Nieuw Guinea - berglandschap
Papoea Nieuw Guinea
Papoea Nieuw Guinea - Mount Haagen show
Papoea Nieuw Guinea
Papoea Nieuw Guinea - Beetle nut
Papoea Nieuw Guinea
Papoea Nieuw Guinea - Mount William
Papoea Nieuw Guinea
Papoea Nieuw Guinea - koppensnellers
Papoea Nieuw Guinea
Papoea Nieuw Guinea - keuken
Papoea Nieuw Guinea
Papoea Nieuw Guinea - vogel
Papoea Nieuw Guinea