Overzicht Tasmanië

Down Under op een actieve manier

Tasmanië is zonder twijfel de beste wandelbestemming van Australië. Met een oppervlakte zo groot als Ierland maar slechts ½ miljoen inwoners een zeer dunbevolkt gebied. Het compacte eiland zorgt ervoor dat er nergens grote afstanden moeten worden afgelegd, wat meer ruimte schept om te wandelen.

Bruny Island vormt de perfecte introductie, een relaxed eiland dat de essentie van Tasmanië weergeeft. Zowat de hele westkant van bestaat uit een grote onafgebroken wildernis waar slechts enkele wegen zijn. Perfect terrein om al wandelend te verkennen met de vele meren, indrukwekkende viewpoints, uitgestrekte bossen en indrukwekkende landschappen. Cradle Mountain is een iconische berg die in het hart van het eiland is gelegen.

De oostkust kent een spectaculaire kustlijn waar verschillende eilanden en schiereilanden liggen. We verkennen die en maken er de mooiste wandelingen. Wie hiervoor interesse heeft kan op verschillende plekken bootexcursies maken die je op een andere manier met Tasmanië laat kennismaken. Tasman Peninsula is een schitterende plek waar sommige van de hoogste zeekliffen ter wereld liggen, tot 300 meter hoog. Hier maken we verschillende wandelingen naar viewpoints die lang zullen nablijven.

Een ideale bestemming voor wie graag in de natuur is en die graag op een actieve manier ervaart.

 

Programma

Dag 1  25.11 Brussel – Hobart

Internationale vlucht vanuit Brussel naar Hobart.

Dag 2  26.11 Brussel – Hobart

Aankomst Hobart waar we ons verplaatsen naar een centraal gelegen accommodatie. 

Dag 3  27.11 Hobart – Mt.Wellington

In de voormiddag bezoeken we Salamanca Market, de gezellige haven, en het centrum van Hobart. Lunch nemen we aan de haven van Hobart, we sluiten de dag af op de top van Mount Wellington 1271m, met mooie panoramische zichten van Hobart en omgeving.

Dag 4  28.11 Bruny Island – Fluted Cape

We rijden via Kingston naar Bruny Island, de relaxte sfeer die er voelbaar is doet de lange vlucht meteen weer vergeten. De accommodatie ligt hier vlak bij een strand. In de namiddag maken we de wandeling naar Fluted Cape (3 u wandelen), we maken voor het eerst kennis met de hoge zeekliffen waar Tasmanië o.a. gekend voor is. ’s Avonds houden we een Aussie BBQ.

Dag 5  29.11 Bruny Island – Labillardiere Circuit

Nadat we een vuurtoren hebben gezocht, wandelen we het Labillardiere circuit (5 u wandelen), een circulaire route langs mooie baaien en bossen, we komen voorbij oester- en mosselkwekerijen, die algemeen tot de beste in Australië worden beschouwd.

Dag 6  30.11 Bruny Island – Maydena

We verlaten Bruny Island en rijden naar Maydena, dat gelegen is aan de rand van South West National Park, één van de laatste grote onafgebroken wildernis regio’s in Australië. Styx forest laat ons kennismaken met één van de hoogste boomsoorten ter wereld, Eucalyptus Regnans.

Dag 7  01.12 Southwest NP – Mt.Eliza

Via een grotendeels onverharde weg rijden we verder het park in. Vanop de top van Mount Eliza hebben we prachtige zichten over Lake Pedder, dat onder water werd gezet door de controversiële Gordon Dam, die Lake Pedder 24 x zijn oorspronkelijke grootte maakte. 5 u wandelen, het laatste stuk naar de top verreist wat klauterwerk waarbij je best geen hoogtevrees hebt. We maken na de wandeling ook een bezoek aan de dam met onderweg verschillende uitzichtpunten van de prachtige natuur die je hier terugvindt.

Dag 8  02.12 Mt. Field NP – Tarn Shelf circuit

Vandaag maken we een wandeling in het oudste Nationale Park van Tasmanië: Mount Field NP, waar in de winter wordt geskied. We rijden naar Lake Dobson op + 1000m en wandelen de circulaire route van Tarn Shelf (6 u wandelen) die ons voorbij een hele reeks alpine meren brengt.

Dag 9   03.12 Lake St.Clair – Aboriginal walk

We bereiken Lake St.Clair dat in het midden van het Tasmanaanse eiland is gelegen. Het vormt het eindpunt van de bekende meerdaagse wandeling: Overland Track. We bezoeken het boeiende Visitor Center en maken een korte wandeling deels langs de rand van het meer met onderweg informatie over de oorspronkelijke Aboriginal bevolking, die nu volledig is uitgeroeid.

Dag 10   04.12 Lake St.Clair – Mt.Rufus

Mt. Rufus is een afwisselende en uitdagende wandeling met op de top schitterende 360° zichten. Op de top hebben we een goed beeld hoe bergachtig Tasmanië is. Hoewel het hoogste punt slechts 1600m bedraagt (Mount Ossa) is Tasmanië met voorsprong de staat met het meeste hoogteverschil in Australië. 7 u wandelen.

Dag 11 05.12 Lake St.Clair – Cradle Mountain

We rijden naar Queenstown, een voormalig mijnwerkersstadje en stoppen onderweg aan de mooie Nelson Falls. Mijnindustrie stelt de dag van vandaag niet erg veel voor, er zijn nog wel heel wat restanten zichtbaar. In de namiddag bereiken we de iconische berg Cradle Mountain, die we al kunnen zien liggen bij goed weer. In de namiddag bestaat er de mogelijkheid om Tasmaanse duivels te zien in een centrum (optioneel), enkel op dit eiland leven ze nog.

Dag 12 06.12 Cradle Mountain

Cradle Mountain geldt als hét symbool van Tasmanië, een wandeling hier naartoe kan niet ontbreken. Wie geen hoogtevrees heeft en zich niet laat afschrikken van wat klauterwerk kan overwegen om tot aan de top te gaan, de vergezichten maakt het de inspanning meer dan waard. Ook wie niet voor de top kiest maakt een mooie circulaire route langs verschillende meren. Nadien rijden we verder naar onze accommodatie in Mole Creek. 7 u wandelen.

Dag 13 07.12 Walls of Jeruzalem

Walls of Jeruzalem is een van de minder gekende parken in Tasmanië maar behoort zonder twijfel tot de mooiste. Na een relatief lange, maar eenvoudige klim bereiken we de hoogvlakte waar veel meren gelegen zijn en waarbij het eindpunt de indrukwekkende rotswanden zijn waarnaar het park is geheten. Opvallend is dat er hier heel wat dennenwouden voorkomen, terwijl de overheersende boomsoort op Tasmanië doorgaans eucalyptus is.

Dag 14 08.12 Launceston

Na verschillende stevige wandeldagen doen we het vandaag rustig aan in Launceston, de tweede stad van Tasmanië na Hobart. Vanuit onze accommodatie wandelen we naar Cataract gorge, een mooie canyon die uitmondt in het stadspark van Launceston waar we lunchen. De namiddag is vrij te besteden, wie wil kan een wandeling maken in het park, of het centrum van Launceston bezoeken, met verschillende koloniale gebouwen.

Dag 15 09.12 Bay of Fires

St.Helens is vlakbij Binalong Bay gelegen, deze prachtige baai behoort tot de mooiste op het eiland. We maken hier een wandeling en rijden nadien verder langs de kustlijn. We maken een korte wandeling langs mooie rotskusten tot aan een strand. ’s Avonds staat er voor de 2de keer tijdens de reis een BBQ op het menu met o.a. kangoeroe steak.

Dag 16 10.12 Freycinet NP

Een optionele boottocht langs Freycinet Peninsula, eveneens een Nationaal Park, zal niet teleurstellen. Hier worden vaak dolfijnen, zeehonden, pinguïns of walvissen gespot en de zichten op de bergketen vanuit de boot zijn erg de moeite. We liever geen boottocht maakt kan een circulaire wandeling maken die je langs verschillende stranden brengt, waaronder het bekendste van Tasmanië: Wineglass Bay. Samen sluiten we de dag af met een mooi view point over Wineglass Bay.

Dag 17 11.12 Maria Island

Vanuit onze accommodatie, die in de ‘bush’ is gelegen, rijden we naar Triabunna, waar we de boot nemen naar Maria Island. Dit auto-vrije eiland is ideaal om te fietsen, de sterke wind die er vaak staat en het oneffen terrein maken er wel naar dat ervoor gewerkt moet worden. Er is hier een succesvol kweekprogramma opgezet voor de Tasmaanse duivel, waarvan de populatie met zo’n 75% is gedaald owv een agressieve ziekte. Wombats worden hier vaak gespot.

Dag 18 12.12 Tasman Peninsula – Cape Raul

Tasman Peninsula is gekend voor zeekliffen, die tot 300m hoog zijn en tot de hoogste ter wereld behoren. We maken een eerste wandeling naar één van de drie ‘capes’ die je terugvindt op het schiereiland. Cape Raul is indrukwekkend, een wandeling door bossen en via kliffen tot aan het einde van de cape, 5 u wandelen.

Dag 19 13.12 Tasman Peninsula Track

Vandaag staat er een stevige wandeling van zo’n 7 u wandelen op het programma langs de spectaculaire kustlijn van Tasman Peninsula. Na een behoorlijke klim volgen verschillende baaien elkaar op tot aan Forescue Bay, eindpunt van deze actieve dag.

Dag 20 14.12 Tasman Peninsula – Cape Hauy

In de voormiddag bezoeken we (optioneel) de voormalige gevangenis van Port Arthur. Tasmanië was een voormalige gevangenis kolonie, Port Arthur was de meest gekende op het eiland. Een luguber verleden op een prachtige site. Wie liever geen bezoek brengt aan Port Arthur kan naar een nabijgelegen uitzichtpunt gaan en ‘remarkable cave’ bezoeken. Nadien kan er een strandwandeling op White Beach gemaakt worden. In de namiddag wandelen we naar een andere ‘cape’ op het schiereiland: Cape Hauy, met de indrukwekkende Totem Pole als eindpunt.

Dag 21 15.12 Hobart – Brussel

We rijden terug naar Hobart voor de terugvlucht naar Brussel.

Dag 22 16.12 Aankomst Brussel

Internationale vlucht vanuit Brussel naar Hobart

 

Prijs & data

Van                 Tot                  Beschikbaarheid        Prijs

25.11.23           16.12.23          Beschikbaar                5.825€

Inclusief

 • Internationale vlucht Brussel – Hobart
 • Alle overnachtingen
 • Verplaatsingen tijdens de reis met minibus + trailer
 • Nederlandstalige begeleiding
 • Alle maaltijden
 • Bootverplaatsingen
 • Inkom Nationale Parken
 • Luchthaventaksen

Exclusief

 • Verplichte verzekering
 • Persoonlijke uitgaven
 • Dranken
 • Fooien
 • Optionele excursies

Aantal deelnemers

Min. 6 deelnemers / Max. 10 deelnemers

Betaling

Voor het vastleggen van de reis moet een deel van de totale reissom betaald worden.

Voorschot: 2275€
De rest van de betaling wordt 6 weken voor vertrek gestort.

Rek. nr BE77 6108 3300 2042
Btw BE 0655 990 610

Indien je voor een verzekering opteert (aanbevolen) kan dit samen met het voorschot afgerekend worden.

 

Praktisch

Inschrijvingen en opties

2 opties

2 vrouwen (42, 45)

Reisdocumenten

Om Australië te bezoeken heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst. Een visum wordt niet verreist, je hebt wel een ETA ‘Electronic Travel Authority’ nodig.
Klik hier om je ETA aan te vragen.

Transport

Internationale vlucht

Vanuit Brussel naar Hobart

Privévoertuig

Tijdens de gehele reis beschikken we over een eigen, comfortabel voertuig met veel ruimte voor bagage.

Overnachtingen

Motels – bungalows – cabins

We overnachten tijdens de reis afwisselend in motels, bungalows, of cabins, steeds met het nodige comfort. Op sommige plekken beschikken we over een keuken en living. Badkamers zijn privé per kamer, of worden door enkele kamers gedeeld, afhankelijk van de locatie. Alle overnachtingsplekken zijn goed gelegen en comfortabel.

 • Toeslag éénpersoonskamer gedeeld sanitair: 625€
 • Toeslag éénpersoonskamer eigen sanitair: 985€

Maaltijden

We ontbijten steeds aan de accommodatie. Lunch bestaat uit een eenvoudige snack of picknick tijdens de wandelingen. We gaan doorgaans op restaurant, enkele keren koken we gezamenlijk.
Een Aussie BBQ kan uiteraard niet ontbreken.

Tijdsverschil

Het is in Tasmanië in november 9 uur later dan in België.

Taal

De officiële taal in Australië is Engels.
Er zijn nog heel wat Aboriginal talen die door minderheden worden gesproken.

Klimaat

In een enorm uitgestrekt land zoals Australië bestaan uiteraard ook regionale verschillen. De beste periode om Tasmanië te bezoeken is van november tot april. De temperaturen zijn aangenaam en het regent niet vaak.

Gemiddelde temperatuur in december:

Hobart 20° – 22°C
Launceston 22° – 24°C
Maria Island 24° – 26°C

Klik hier voor up-to-date weerinformatie.

Verzekering

Bij Offtrack kan je een annulatieverzekering en/of bijstandsverzekering afsluiten in samenwerking met Allianz Global Assistance. Een bijstandsverzekering is voor deze reis verplicht. Een annulatieverzekering is geen verplichting, maar wordt sterk aanbevolen. Deze verzekering blijft ook geldig tijdens de reis, d.w.z. dat wanneer je de reis moet onderbreken, je op basis van de annulatieverzekering een vergoeding kan ontvangen voor de niet gebruikte reisdagen. Je kan opteren voor een tijdelijke polis, indien je meerdere reizen (ook korte) per jaar maakt kan een jaarpolis interessanter zijn.
Meer informatie over Allianz reisverzekeringen en premies vind je hier

Fysiek niveau

Wandelingen gaan doorgaans over goed begaanbare paden, langs stranden, en via bergpaden. Voor sommige wandelingen moet er geklauterd worden (deze delen zijn optioneel). Verschillende wandelingen zijn niveau 3.
Wie over een degelijke conditie beschikt zal deze reis op fysiek vlak vlot kunnen maken.
Niveau 2/3
Klik hier voor meer informatie over niveau.

Begeleiding

Nederlandstalige reisbegeleiding
Klik hier voor meer informatie over je begeleider.

Bijeenkomst

Er wordt voor de reis een bijeenkomst georganiseerd om samen het programma te bespreken, en je medereizigers te ontmoeten.

Elektriciteit

In Australië worden andere stopcontacten gebruikt als in Europa.
Je neemt best een universele adapter mee. Er zal tijdens de reis overal elektriciteit aanwezig zijn.

Financiën – Budget

De lokale munt op Australië is Australische dollar (AUD).
Klik hier voor de huidige wisselkoers. Er zijn tijdens de reis overal geldautomaten aanwezig. Het is niet nodig om van thuis USD of € mee te nemen. Check voor vertrek bij je bank of je debetkaart geactiveerd is voor gebruik buiten de EU-zone. Kredietkaarten, MasterCard, Visa in de eerste plaats, worden bijna overal aanvaard. Reken op zo’n 200€ voor lokale uitgaven, voor o.a. voor dranken.

EHBO

Medische voorzieningen zijn uitstekend in Australië. Een bijstandsverzekering wordt steeds aangeraden, medische kosten kunnen onverzekerd zeer hoog oplopen in Australië. Voor wondverzorging wordt gezorgd, voor het overige sta je zelf in. Aanbevolen persoonlijke medicatie: Pijnstillend en koortswerend product, product voor maag- en darmklachten, product tegen insectenbeten- en huidirritaties, zalf voor ontstekingen, kneuzingen, ontsmettende zalf, verbanden.

Gezondheid

Offtrack heeft geen medische bevoegdheid. Voor medisch advies kan je bij je huisarts of het Tropisch Instituut (itg) terecht. Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen vereist.

Inentingen voor Hepatitis A, B, tetanus en difterie zijn steeds aanbevolen. Voor de meest actuele informatie rond aanbevolen/verplichte inentingen en voorzorgsmaatregelen per land kan je hier terecht.

Uitrusting

Reistas

Je kan zowel een harde als zachte reistas voorzien, je hoeft niet te besparen op bagage want er is een ruime trailer voorzien. Van Offtrack krijg je een bagagelabel om aan je reistas te bevestigen. Zet hierop je naam, Gsm (+32), en emailadres.

Dagrugzak

Tijdens de dagwandelingen is een dagrugzak voldoende, (minimum 28l). Bij hevige regen is een regenhoes onvoldoende. Voorzie steeds een waterdichte zak (camera, smartphone, paspoort..)

 • Wandelschoenen geschikt voor bergachtig terrein.
 • Lichte wandelschoenen/sportschoenen
 • Eventueel (waterbestendige) sandalen
 • Wandelkousen
 • Lichte waterdichte jas
 • Fleece/windstopper
 • Wandelbroek
 • Handdoek
 • Short (zwemshort/badpak)
 • T-shirts/hemd(en)
 • EHBO-kit (persoonlijke medicatie)
 • Lippencrème met hoge UV filter
 • Zonnebril
 • Zonnecrème (min. factor 30)/aftersun
 • Pet of hoed
 • Drankfles (min. 1l)
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)

Minder essentieel, maar handig om mee te nemen

 • Reserve batterijen camera
 • Extra memory card
 • Ontsmettende handgel
 • Vochtige doekjes

Tip: scan je paspoort + bankkaarten in en mail ze naar jezelf

Programmawijziging

Onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken kunnen, indien noodzakelijk, tot een wijziging van dagindeling of programma leiden.

Literatuur

Tegenvoeters: Aparte beschrijving van een tocht doorheen het verleden en heden van Australië
Auteur: Bill Bryson

Voor kaartmateriaal kan je terecht bij:

Altavia: Antwerpen
Atlas & Zanzibar: Gent
De Reyghere: Brugge
Anticyclone des Açores: Brussel

Korting aankoop outdoor materiaal

Op vertoon van je bestelbon van een Offtrack reis krijg je bij een aantal outdoor winkels 10% korting op alle artikelen.
Klik hier om te bekijken waar dit mogelijk is.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Offtrack is lid van het VVR en Vlaamse Solidariteit Reisgelden. In geval van financieel onvermogen worden alle gestorte bedragen integraal terugbetaald. Indien u een reis boekt via Offtrack gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Verlengingen

Alle programma’s werden zorgvuldig voorbereid, het gaat steeds om bestemmingen die zeer goed gekend zijn door Offtrack. Wil je een reis verlengen of aanpassen?
Neem gerust contact op, dan bespreken we de verschillende mogelijkheden.

OPTIONELE EXCURSIES (Richtprijzen)

Wine Glass Bay Cruise

Wineglass Bay is een perfecte baai, vanuit een boot krijg je de baai vanuit een totaal ander perspectief te zien. Met de bergketen op de achtergrond vormt dit iconische beelden van Tasmania. Vaak krijg je onderweg dolfijnen te zien die hier veelvuldig voorkomen. Ee relaxte cruise die een 4-tal uur duurt.

Prijs 175 AUD

Foto's

Tasmania - fauna
Tasmania
Tasmania - meer
Tasmania
Tasmania - strand
Tasmania
Tasmania - baai
Tasmania
Tasmania - waterval
Tasmania
Tasmania - strand
Tasmania
Tasmania - zee
Tasmania
Tasmania - bergen
Tasmania
Tasmania - kliffen
Tasmania
Tasmania - bergen
Tasmania
Tasmania - fauna
Tasmania
Tassie 2
Tasmania - hiking
Tasmania
Tasmania - natuur
Tasmania
Tasmania - natuur
Tasmania
Tasmania - natuur
Tasmania
Tasmania - strand
Tasmania
Tasmania - natuur
Tasmania
Tasmania - bergen
Tasmania
Tasmania - kust
Tasmania
Tasmania - fauna
Tasmania

Video's