Overzicht Colombia

Verken Colombia op een actieve manier

Colombia kent een rijk en gewelddadig verleden, maar is nu uitgegroeid tot één van de meest toegankelijke bestemmingen in Zuid-Amerika. We starten de reis in Bogotá, de hoofdstad van Colombia, een boeiende metropool. Net zoals zoveel andere Latijns-Amerikaanse landen was ook Colombia onderworpen aan de Spanjaarden. Het mooi bewaarde koloniale dorp Barichara is hier een goed voorbeeld van.

Valleien begroeid met de hoogste palmboomsoort ter wereld, het Andes gebergte en subtropische vegetatie laten ons kennismaken met één van de meest gevarieerde landen van het continent.

Tierradentro is een niet te missen archeologische site.
De mooie landschappen in de omgeving nodigen uit om op een actieve manier verkend te worden. Een koffieplantage bezoeken kan niet ontbreken, koffie is het grootste (legale) exportproduct.
Vanuit het gezellige dorp Salento maken we een uitdagende 3-daagse trekking. Via de dorpen van Jardín en Guane arriveren we in Medellin, waar altijd een lenteklimaat heerst.

We sluiten de reis af in Cartagena, met zijn schitterend bewaard koloniaal centrum.
Marcela zal deze reis begeleiden.

Programma

Dag 1 – 24.11 Brussel – Amsterdam – Bogotá

Na een transfer vanuit Brussel naar Schiphol vliegen we rechtsreeks vanuit Amsterdam naar Bogotá.

Dag 2 – 25.11 Bogotá

We verkennen het historische oude centrum La Candelaria, waar heel wat koloniale gebouwen en kerken zijn terug te vinden.
Het museum van de Colombiaanse kunstenaar Botero is een bezoek meer dan waard.
Per kabelbaan gaan we naar Cerro de Monserrate, gelegen op 3150m. Van hieruit hebben we mooie zichten op de stad, en de omliggende bergen.
We doen het rustig aan, de stad is op 2625m hoogte gelegen.

Dag 3 – 26.11 Bogotá – Barichara

Vanuit Bogotá rijden we door het centrum van het land naar Barichara, één van de best bewaarde koloniale dorpen in Colombia. Hier verblijven we twee nachten op een mooie lokatie.

320 km – 7 u rijden

Dag 4 – 27.11 Barichara

Barichara is één van de best bewaarde koloniale dorpen in Colombia. Te voet gaan we door de smalle straatjes en verkennen de mooi bewaarde gebouwen en kerken die hier talrijk aanwezig zijn. In de namiddag maken we een eenvoudige wandeling vanuit Barichara naar Guane, overwegend bergaf, met mooie zichten van de omgeving. Met onze bus keren we terug naar Barichara.

7 km – 2 u wandelen – 100 m klimmen / 500 m dalen

Dag 5 – 28.11 Barichara – Popayán

We rijden naar Bucaramanga waar we een binnenlandse vlucht nemen naar de goed bewaarde stad Popayán. Ze wordt ‘la ciudad blanca’ genoemd, de witte stad, omdat heel het historisch centrum uitsluitend wit is geschilderd.
Hier vond een dramatische aardbeving plaats in 1983, waarbij honderden mensen stierven.
Overnachting in een centraal gelegen hotel.

120 km – 4 u rijden – 1,5 u vliegen – Popayán 1730m

Dag 6 – 29.11 Popayán – Tierradentro

Samen met een lokale gids, die zijn stad als geen ander kent, verkennen we het compacte historisch centrum. Verschillende kerken, koloniale gebouwen en een leuke plaza maken van Popayán een aangename bestemming. In de namiddag rijden we naar Tierradentro, één van de voornaamste archeologische sites die het land rijk is.
Hier slapen we de komende twee nachten in eenvoudige familiale accommodatie, uitgebaat door de sympathieke eigenaars.

130 km – 4 u rijden – Tierradentro 1540m

Dag 7 – 30.11 Tierradentro

Vandaag bezoeken we in Tierradentro ondergrondse graven die dateren van de 7de en 9de eeuw. Deze mooi versierde graven, tot 7 m diep, zijn de enige in hun soort in Latijns-Amerika. Via een wandelroute bezoeken we een 5-tal verschillende tombes die ons langs mooie landschappen brengt.

14 km – 6 u wandelen

Dag 8 – 01.12 Tierradentro – Salento

We gaan verder tot aan Salento, aan de rand van het Nationaal Park Los Nevados, waar overmorgen onze 3-daagse trekking van start zal gaan.

420 km – 10 u rijden – Salento 1980m

Dag 9 – 02.12 Salento

In de voormiddag bezoeken we een koffieboerderij in de omgeving van Salento.
De namiddag is vrij dag te besteden in Salento. De omgeving nodige uit om op een actieve manier verkend te worden. Paardrijden, wandelen, mountainbiken of relaxen in het dorp zijn verschillende opties.

Dag 10 – 03.12 Parque Nacional Los Nevados

We vertrekken vandaag vroeg vanuit Salento naar het NP Los Nevados, het eerste stuk leggen we per 4×4 af naar de vallei van Cocora. Deze vallei is dicht begroeid met wax palmbomen, de hoogste palmboomsoort ter wereld. Cocora is de toegang tot het Nationale Park van Los Nevados, één van de meest gevarieerde parken in Colombia. We bevinden ons op 2400 meter hoogte en winnen geleidelijk aan hoogte. We gaan door verschillende ecosystemen en bereiken Finca Argentina, gelegen op 3400m. Argentina is een lokale boerderij waar we kennis maken met de eigenaars die voor een typische maaltijd zorgen.

Je kan ervoor kiezen de trekking niet mee te doen. Je verblijft dan twee extra nachten in Salento en kan de komende dagen op een rustige manier doorbrengen. In de mooie omgeving zijn er verschillende opties voor kortere wandelingen, 2 tot 4 uur wandelen. Er is een natuurreservaat met dichte subtropische begroeiing waar kan gewandeld worden. Er bestaan opties om samen met een lokale gids vogels in de omgeving te spotten, je kan gaan mountainbiken, of gaan paardrijden. Het zachte klimaat in Salento zorgt voor ideale plek om te relaxen.

12 km – 7 u wandelen – 1000 m klimmen / 150 m dalen

Finca Argentina 3400 m

Dag 11 – 04.12 Parque Nacional Los Nevados

Na een typisch ontbijt in de finca wandelen we verder tot op een hoogte van 4200 meter. Onderweg zijn er enkele steile secties tot we aan de typische páramo begroeiing komen die hier in grote hoeveelheid aanwezig is. Bij goed weer zie je de vulkanen Tolima (5276 m) en Paramillo del Quindío (4760m) liggen. In PN Los Nevados leven zeldzame dieren zoals de bergtapir en de goed gecamoufleerde poema. Gordeldieren, herten, marmotten en brilberen zijn enkele andere bewoners van het park. Onder de vogelsoorten vind je hier o.a. kolibries, Andes toekans en condors. In de namiddag dalen we geleidelijk af via bosrijk gebied naar onze volgende overnachtingsplaats, finca El Berlín. Berlín is eveneens een lokale boerderij waar we net zoals de dag voordien in meerspersoonskamers slapen met gedeeld sanitair.

11 km – 7 u wandelen – 850 m klimmen / 400 m dalen

Finca Berlin 3800 m

Dag 12 – 05.12 Parque Nacional Los Nevados

Na een stevig ontbijt zetten we onze tocht verder die bergopwaarts gaat in de richting van de rivier Otún. We volgen deze rivier tot we aan Laguna del Mosquito komen, in de omgeving van dit meer worden vaak vogels gespot. Via een verschillend ecosysteem gaan we verder tot aan het meer van Otún, het grootste waterreservoir in het Nationale Park dat gelegen is op 4000 meter hoogte. We zetten ons weg verder tot aan finca Campo Alegre gelegen op 3800 meter. Hier staan 4×4 voertuigen klaar om naar Manizales te rijden, waar we overnachten buiten het centrum op een rustige lokatie.

17 km – 7 u wandelen – 300 m klimmen/dalen – 55 km rijden 

Dag 13 – 06.12 Manizales – Jardín

Vandaag slapen we na de trekking uit, we verblijven hiervoor op een ideale locatie. Wie wil kan een korte wandeling maken, er bevinden zich heel wat vogels in deze regio.
Een mooie route brengt ons naar Jardín. Dit typisch, goed bewaard dorp, wordt terecht beschouwd als één van de mooiste van de regio. De komende twee nachten verblijven we in een rustig gelegen accommodatie, net buiten het centrum.

190 km – 6 u rijden – Jardín 1750m

Dag 14 – 07.12 Jardín

Jardín is een mooi dorp, maar nog meer de moeite waard is de ronduit schitterende omgeving. Na de 3-daagse trekking vormen de hoogteverschillen geen probleem meer. Een lokale gids loodst ons langs de subtropische begroeiing naar een reeks watervallen, de ene nog spectaculairder als de andere. Een welverdiende frisse cerveza op de uitgestrekte en kleurrijke plaza van Jardín volgt na de wandeling.

12 km – 6 u wandelen – 600 m klimmen /dalen

Dag 15 – 08.12 Jardín – Guatapé

Vanuit Jardín rijden we in noordelijke richting naar Guatapé, gelegen aan het uitgestrekte Peñol meer, een relaxte plek. De komende twee nachten slapen we in een comfortabel hotel.

205 km – 6 u rijden – Guatapé 1890m

Dag 16 – 09.12 Guatapé

Vandaag doen we het rustig aan. We bezoeken de indrukwekkende rots Piedra del Peñol, die we bereiken na 660 treden op 660 meter hoogte. De namiddag is vrij te besteden, relaxen aan het hotel, een boottochtje maken op het meer, of een wandeling in de omgeving.

Dag 17 – 10.12 Guatapé – Medellin

Vanuit Jardín rijden we naar Medellin, de 2de grootste stad van Colombia, was destijds befaamd voor Pablo Escobar. Hij had de leiding over het meest gevreesde en gewelddadige drugskartel dat het land ooit gezien heeft. Vandaag is de stad heel wat rustiger en veiliger, en biedt verschillende bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.

85 km – 2 u rijden – Medellin 1495m

Dag 18 – 11.12 Medellin 

De afdruk van beeldend kunstenaar Botero is hier eveneens terug te vinden, verschillende sculpturen zijn in de stad terug te vinden. In de namiddag bezoeken we Comuna 13, gekend voor de graffiti en straat animatie. Tweede overnachting op een centrale lokatie.

Dag 19 – 12.12 Medellin – Cartagena

We vliegen rechtsreeks naar Cartagena, één van de best bewaarde koloniale steden in Latijns-Amerika.

Dag 20 – 13.12 Cartagena

Kleurrijke huizen en gebouwen, met kasseistenen bedekte straten en vele balkons, ’s avonds  sfeervol verlicht, creëren een unieke sfeer. Deze uitstekend bewaarde stad, grotendeels binnen vestingmuren, is een Unesco Werelderfgoed Site.
’s Avonds kunnen we iets drinken op een rooftop bar met zicht op de Caribische Zee, ter afsluiting van deze afwisselde reis.

Dag 21 – 14.12 Cartagena – Amsterdam

Rechtstreekse terugvlucht vanuit Cartagena naar Amsterdam.

Dag 22 – 15.12 Aankomst Brussel

Via Amsterdam arriveren we in Brussel.

 

Prijs & data

Van                 Tot                  Beschikbaarheid        Prijs

24.11.24          15.12.24           Beschikbaar                2.875€

Inclusief

 • 2 binnenlandse vluchten
 • Alle maaltijden
 • Verplaatsingen met eigen comfortabele bus
 • Excursies volgens programma
 • Alle overnachtingen
 • Engelstalige reisbegeleiding
 • Lokale, Engelstalige gidsen
 • Inkom Nationale Parken
 • Luchthaventaksen

Exclusief

 • Internationale vlucht Amsterdam – Bogota
 • Vervoer naar/van Schiphol Airport
 • Verzekeringen (Bijstandsverzekering verplicht)
 • Persoonlijke uitgaven (dranken)
 • Optionele excursies
 • Fooien (± 50€)

Internationale vlucht

Internationale vlucht kan via Offtrack geboekt worden.

Aantal deelnemers

Min. 6 deelnemers / Max. 12 deelnemers

Betaling

Voor het vastleggen van de reis moet een deel van de totale reissom betaald worden.

Voorschot: 755€
De rest van de betaling wordt 6 weken voor vertrek gestort.

Rek. nr BE77 6108 3300 2042
Btw BE 0655 990 610

Indien je voor een verzekering opteert (aanbevolen) kan dit samen met het voorschot afgerekend worden.

 

Praktisch

Inschrijvingen en opties

Reisdocumenten

Voor Colombia heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst.
Je hebt geen visum nodig indien je over de Belgische nationaliteit beschikt.

Transport

Internationale vlucht

Heen Amsterdam naar Bogota, terug vanuit Cartagena naar Amsterdam

Binnenlandse vluchten

Vanuit Bucaramanga naar Popayán
Vanuit Medellin naar Cartagena

Comfortabele bus

We beschikken tijdens de gehele reis over een eigen bus met chauffeur

Overnachtingen

Hotels – Guesthouses

We overnachten tijdens de reis afwisselend in hotels, guesthouses, of bungalows.
Sommige zijn erg comfortabel, andere zijn wat eenvoudiger.
Alle accommodatie werd steeds uitgekozen om zijn ideale ligging.

PN Los Nevados

Tijdens de 3-daagse tocht in PN Los Nevados slapen we tweemaal in een finca.
Dit is zeer eenvoudige accommodatie op een lokale boerderij.
Hier wordt sanitair gedeeld en is een individuele kamer geen optie.

 • Toeslag individuele kamer: 485€

Maaltijden

We gaan ’s avonds steeds op restaurant, tijdens de trekking wordt het eten door de lokale uitbaters klaargemaakt.
Lunch bestaat uit een lichte maaltijd, of picknick tijdens de wandeldagen.
De Colombiaanse keuken is gevarieerd, met veel regionale specialiteiten, zoals:
Bandeja Paisa (bonen, rijst, geroosterd vlees en eieren) regio Medellin Ajiaco (kip, aardappelen, guasca).

Tijdsverschil

In december is het in Colombia 7 uur vroeger dan in België.

Taal

De officiële taal in Colombia is Spaans.
Er worden heel wat andere, regionale talen gesproken, zoals creole talen aan het Caribisch gebied, en Indianentalen zoals Guarani in het Amazonegebied.

Klimaat

Tijdens de wintermaanden, van december tot maart, valt er in bergachtige regio’s, zoals de Andes, minder neerslag. Voor deze reis is dit de meest geschikte periode, aangezien we verschillende hoger gelegen regio’s bezoeken.

Gemiddelde temperatuur in december:
 • Bogotá 18°- 20°C
 • Medellín 28° – 30°C
 • Popayán  20° – 22°C

Klik hier voor up-to-date weerinformatie.

Verzekering

Bij Offtrack kan je een annulatieverzekering en/of bijstandsverzekering afsluiten in samenwerking met Allianz Global Assistance.
Een bijstandsverzekering is voor deze reis verplicht.
Een annulatieverzekering is geen verplichting, maar wordt sterk aanbevolen.
Deze verzekering blijft ook geldig tijdens de reis, d.w.z. dat wanneer je de reis moet onderbreken, je op basis van de annulatieverzekering een vergoeding kan ontvangen voor de niet gebruikte reisdagen.
Je kan opteren voor een tijdelijke polis, indien je meerdere reizen (ook korte) per jaar maakt kan een jaarpolis interessanter zijn.
Meer informatie over Allianz reisverzekeringen en premies vind je hier

Fysiek niveau

Afgezien van de 3-daagse trekking (die van niveau 3 is) worden er enkel dagwandelingen gedaan. Sommige hiervan zijn uitdagend en vereisen een degelijke conditie.
De max. hoogte die we tijdens de reis bereiken zal 4200m zijn.
Het terrein is zeer gevarieerd, van oude koloniale paden, en goed begaanbare wandelpaden, tot lastige, rotsachtige paden.
Wie dit verkiest kan de trekking niet meedoen en 3 relaxte dagen in Salento doorbrengen waar tal van kortere wandelingen (2 tot 4 uur) en andere activiteiten mogelijk zijn.
Niveau 2/3
Klik hier voor meer informatie over niveau.

Begeleiding

Engels/Spaanstalige begeleiding
Klik hier voor meer informatie over je begeleider.

Bijeenkomst

Er wordt vóór de reis een bijeenkomst georganiseerd om samen het programma te bespreken en je medereizigers te ontmoeten.

Elektriciteit

In Colombia worden andere stopcontacten gebruikt als in Europa.
Je neemt best een universele adapter mee.
Er zal tijdens de reis niet overal elektriciteit aanwezig zijn, in de hotels altijd, op andere plekken slechts beperkt.

Financiën – Budget

De lokale munt in Colombia is Colombiaanse Peso (COP).
Klik hier voor de huidige wisselkoers.
Er zijn tijdens de reis vaak geldautomaten aanwezig.
Het is niet nodig om van thuis USD of € mee te nemen.
Check voor vertrek bij je bank of je debetkaart geactiveerd is voor gebruik buiten de EU-zone.
Kredietkaarten, MasterCard, Visa in de eerste plaats, worden bijna overal aanvaard.
Reken op zo’n 150€ voor lokale uitgaven, voor o.a. dranken.
Excursies zijn hier niet bijgerekend, zie verder hiervoor.

EHBO

Medische voorzieningen zijn degelijk in Colombia in de steden.
In landelijke gebieden is dit heel wat minder.
Een bijstandsverzekering wordt steeds aangeraden, medische kosten kunnen onverzekerd hoog oplopen.
Voor wondverzorging wordt gezorgd, voor het overige sta je zelf in.
Aanbevolen persoonlijke medicatie:
Pijnstillend en koortswerend product, product voor maag- en darmklachten, product tegen insectenbeten- en huidirritaties, zalf voor ontstekingen, kneuzingen, ontsmettende zalf, verbanden.

Gezondheid

Offtrack heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies kan je bij je huisarts of het Tropisch Instituut (itg) terecht.
Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen vereist.
Inentingen voor Hepatitis A, B, tetanus en difterie zijn steeds aanbevolen. Voor de meest actuele informatie rond aanbevolen/verplichte inentingen per land kan je hier terecht.

Uitrusting

Reistas

Er is voldoende plaats voorzien in de gebruikte voertuigen voor bagage.
Dit kan een koffer zijn, een soepele reistas, of een rugzak.
Van Offtrack krijg je een bagagelabel om aan je reistas te bevestigen.
Zet hierop je naam, Gsm (+32), en emailadres.

Dagrugzak

Tijdens de dagwandelingen draag je enkel een dagrugzak, min 28l.
Bij hevige regen is een regenhoes onvoldoende. Voorzie steeds een waterdichte zak (camera, smartphone, paspoort).

 • Wandelschoenen geschikt voor bergachtig terrein.
 • Lichte wandelschoenen/sportschoenen
 • Sandalen (waterbestendig)
 • Wandelkousen
 • Waterdichte jas/broek
 • Fleece
 • Wandelbroek
 • Handdoek
 • Short (zwemshort/badpak)
 • T-shirts/hemd(en)
 • EHBO-kit (persoonlijke medicatie)
 • Lippencrème met hoge UV filter
 • Hoofdlamp
 • Zonnebril
 • Zonnecrème (min. factor 30)/aftersun
 • Pet of hoed
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)

Minder essentieel, maar handig om mee te nemen

 • Reserve batterijen camera
 • Extra memory card
 • Ontsmettende handgel
 • Vochtige doekjes

Tip: scan je paspoort + bankkaarten in en mail ze naar jezelf

Programmawijziging

Onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken kunnen, indien noodzakelijk, tot een wijziging van dagindeling of programma leiden.

Literatuur

Delirio: Delirium: Unieke historiek over het leven in Bogotá tijdens de gewelddadige drugsperiode uit de jaren ’80 en de impact daarvan op de Colombiaanse maatschappij.
Auteur: Laura Restrepo
Cien años de soledad: Honderd jaar eenzaamheid: Kroniek van de familie Buendia waarbij realistische elementen vermengd worden met magische gebeurtenissen.
Auteur: Gabriel García Márquez

Voor kaartmateriaal kan je terecht bij:

Altavia: Antwerpen
Atlas & Zanzibar: Gent
De Reyghere: Brugge
Anticyclone des Açcores: Brussel

Korting aankoop outdoormateriaal

Op vertoon van je bestelbon van een Offtrack reis krijg je bij een aantal outdoor winkels 10% korting op alle artikelen.
Klik hier om te bekijken waar dit mogelijk is.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Offtrack is lid van het VVR en Vlaamse Solidariteit Reisgelden.
In geval van financieel onvermogen worden alle gestorte bedragen integraal terugbetaald.
Indien u een reis boekt via Offtrack gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Verlengingen

Alle programma’s werden zorgvuldig voorbereid, het gaat om bestemmingen die zeer goed gekend zijn door Offtrack. Wil je een reis verlengen of aanpassen? Neem gerust contact op, dan bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Foto's

Colombia - cultuur
Colombia
Colombia - cultuur
Colombia
Colombia - natuur
Colombia
Colombia - cultuur
Colombia
Colombia - natuur
Colombia
Colombia - natuur
Colombia
Colombia - dorp
Colombia
Colombia - woestijn
Colombia
Colombia - rivier
Colombia
Colombia - bergen
Colombia
Colombia - cultuur
Colombia
Colombia - cultuur
Colombia
Colombia - bos
Colombia
Colombia - zee
Colombia
Colombia - koloniaal
Colombia
Colombia - waterval
Colombia
Colombia - koloniaal
Colombia
Colombia - koloniaal
Colombia
Colombia - bergen
Colombia
Colombia - natuur
Colombia
Colombia - meer
Colombia

Video's