Overzicht Madagaskar

Ontdek het Rode Eiland op een actieve manier

Madagaskar behoort geografisch tot Afrika, maar het voelt anders aan. Aziatische culturele invloeden en kenmerken van Australische fauna en flora maken er een mix van die je nergens anders ter wereld aantreft.

We starten de reis op een tropisch eiland waar we op een relaxte locatie verblijven, een ideale start. In het ongekende noorden maken we mooie wandelingen langs de Indische Oceaan, en ontdekken verschillende nationale parken. Bizarre rode zandsteen formaties, stekelige wouden, en uitgestrekte rots landschappen zorgen voor gevarieerde dagen. Tijdens een 3-daagse trekking door dicht tropisch regenwoud komen we voorbij grote watervallen en endemische fauna waaronder kleurrijke kameleons.

In het ruïnevormige zandsteenmassief van Noord-Makay, dat zeer weinig bezocht wordt, doe je een intense ervaring op. Op de bodem van talrijke canyons die we verkennen, konden plant- en diersoorten zich ontwikkelen tot nieuwe soorten. Maki’s zijn talrijk aanwezig in geïsoleerde bossen, canyons zijn omringd door enorme varens en palmbomen. Rotsachtige bergkammen en plateaus zorgen voor een opvallende opeenvolging van landschappen en biotopen. Krokodillen, kikkers en lemuren zijn enkele van de inwoners van deze regio. Vanop talrijke uitzichtpunten hebben we een panoramisch overzicht van de geo-morfologische complexiteit van deze regio. Onaangetaste gebieden worden steeds zeldzamer op onze planeet, een verkenning van Noord-Makay zal een diepe indruk nalaten. We sluiten de reis af met een prachtige zonsondergang met op de achtergrond baobab bomen.

Een afwisselende reis waarbij je op een actieve manier één van de boeiendste bestemmingen in Afrika in detail leert kennen.

Programma

Dag 1 – 07.09 Brussel – Nosy Be

Internationale vlucht vanuit Brussel naar Nosy Be via Addis Ababa.

Dag 2 – 08.09 Nosy Be

We komen toe op Nosy Be, een eiland in het noordwesten gelegen. Een korte verplaatsing brengt ons naar de kust, waar we in comfortabele bungalows verblijven. Wie wil, kan zich verfrissen in het zwembad of wat zwemmen in de Indische Oceaan. In de late namiddag rijden we naar een viewpoint voor een schitterende zonsondergang.

Dag 3 – 09.09 Nosy Be – Diego Suarez

We rijden naar de andere kant van het eiland waar een privéboot ons naar het vasteland brengt. Madagaskar is het 4de grootste eiland ter wereld. Met 587.000 km2 is het zelfs groter dan hun voormalige kolonisator Frankrijk. Onze chauffeurs staan klaar met comfortabele 4×4 voertuigen, geen overbodige luxe in Madagaskar, waar de wegen van redelijk tot ronduit rampzalig kunnen gekwalificeerd worden. Onze bestemming is Antsiranana, tot 1975 Diego Suarez geheten. Een stadje met een gezellige hoofdstraat waar we gedurende twee nachten op een mooie locatie aan de kust verblijven.

1 uur varen 

255 km – 6,5 uur rijden

Dag 4 – 10.09 3 Baies

Na het ontbijt rijden we naar de oostkust, met onderweg verschillende stopplaatsen met schitterende zichten. We maken hier een wandeling langs 3 verschillende baaien, ‘3 Baies’. Mooie zandstranden worden afgewisseld met wilde rotskusten. We sluiten af aan het strand van Ramena, waar we lunchen, uitstekende seafood domineert hier het menu. De namiddag is vrij te besteden, wat relaxen aan het zwembad of het centrum van Diego, zoals het stadje wordt geheten, nog wat verder verkennen.

60 km – 1,5 uur rijden 

3 uur wandelen

Dag 5 – 11.09 Diego Suarez – Joffreville – Fort d’Ambre

Op slechts een uurtje rijden vanuit Diego Suarez liggen verschillende grote natuurgebieden. Vanuit onze strategisch gelegen lodge maken we een wandeling in Fort d’Ambre. Verwacht je hier aan watervallen, mooie viewpoints en dichte wouden. Voor het eerst zal je wellicht ook kennismaken met enkele van de endemische inwoners van Madagaskar zoals kameleons en lemuren.

30 km – 1 uur rijden

3 uur wandelen

Dag 6 – 12.09 Joffreville – Tsingy Rouge – Ankarana

De plek die we vandaag bezoeken is één van de meest bijzondere van heel Madagaskar. Tsingy Rouge bestaat uit grote aantallen rode zandsteenformaties die voor een prachtig schouwspel zorgen.

We maken hier twee wandelingen waarvan iedereen onder de indruk zal zijn. Nadien rijden we verder naar Ambondrofe, gelegen in het Ankarana natuurreservaat.

145 km – 5 uur rijden

3 uur wandelen

Dag 7 – 13.09 Ankarana

Vandaag bezoeken we het Ankarana natuurreservaat waar we twee wandelingen maken. In de voormiddag wandelen we langs dorre vegetatie naar een uitgestrekt gebied waar bizarre rotsformaties het landschap domineren. We bereiken deze plek via verschillende hangbruggen die ongezien zijn, zowel in omvang als in vormgeving. In de namiddag maken we een wandeling in een ander deel van het reservaat langs mooie bossen, waar we de kans groot is dat we reptielen en vogels zullen zien. Tweede overnachting in onze comfortabele lodge.

6 uur wandelen

Dag 8 – 14.09 Ankarana – PN Marojejy

Transfer van het ene natuurgebied naar het andere. Recent is deze weg heel wat verbetert, tot enkele jaren terug had je twee dagen nodig om dit traject af te leggen. Het nationale park van Marojejy is totaal anders dan wat we al te zien kregen. De natuur bestaat hier uit dicht regenwoud in een bergachtige regio. Overnachting op een eenvoudige plek aan de rand van het park.

420 km – 8 uur rijden

Dag 9 – 15.09 PN Marojejy

Na het ontbijt starten we aan onze 3-daagse tocht vanuit Manantenina, het visitor center van het nationale park waar we het team ontmoeten dat ons zal vergezellen. We gaan door dichte jungle vegetatie en komen toe aan onze kampplaats, die ideaal is gelegen om dieren te spotten. Verschillende soorten lemuren hebben hier hun leefgebied. In de namiddag wandelen we naar een grote waterval in de omgeving.

11 km – 6 uur wandelen – 350 m klimmen – kampplaats 450 m

Dag 10 – 16.09 PN Marojejy

We zetten onze tocht verder naar de volgende kampplaats, we winnen aan hoogte en zien de vegetatie veranderen. Een groot aantal vogels leeft hier, na de lunch gaan we met onze lokale gids op zoek om er een aantal te spotten. Wie het graag wat actiever heeft, kan nog een stuk hoger gaan, steile secties onderweg met mooie zichten op de omliggende bergen.

4 km – 4 uur wandelen – 225 m klimmen – kampplaats 775 m

Dag 11 – 17.09 PN Marojejy

We keren terug naar het visitor center en genieten van de prachtige natuur. Majojejy is een weinig bezocht park in Madagaskar, maar is één van de meest gevarieerde. Aan het visitor center nemen we afscheid van het lokale team. De chauffeurs staan hier klaar om naar Sambava te rijden, waar we in een comfortabel hotel overnachten. Onderweg bezoeken we een vanille plantage. Sambava is aan de kust gelegen, hier heb je schitterende zonsondergangen.

13 km – 6 uur wandelen – 675 m dalen

Dag 12 – 18.09 Sambava – Antatanarivo

Vanuit Sambava vliegen we naar de hoofdstad van Madagaskar, waar Franse koloniale invloeden nog duidelijk zichtbaar zijn. In de hoger gelegen wijk Haute Ville liggen verschillende historische monumenten. ’s Avonds eten we in één van de vele uitstekende restaurants die Tana (zo wordt de hoofdstad doorgaans geheten) rijk is. Overnachting in een comfortabel, centraal gelegen hotel.

Dag 13 – 19.09 Antatanarivo – Miandrivazo

Ten zuiden van Tana ligt Antsirabe, een stad in het centrum van het eiland gelegen die we na een 5-tal uur rijden bereiken. We rijden voorbij typische landschappen van de hooglanden met terrasbouw. Na de lunch in Antsirabe rijden we verder naar Miandrivazo, gelegen in oostelijke richting. We rijden langs dorre landschappen, kleine dorpjes en het Bongolava massief. In Miandrivazo overnachten we op een eenvoudige plek, uitgebaat door lokale mensen.

400 km – 10 uur rijden

Dag 14 – 20.09 Miandrivazo – Andasiberivotra

Vanuit Miandrivazo rijden we in oostelijke richting verder tot aan Tsiazorambo. Hier eindigt onze trip per 4×4 en start onze trekking in één van de minst bezochte en meeste spectaculaire delen van Madagaskar. We volgen de Manampada rivier en laten het laatste dorp achter ons. We hebben voor het eerst zicht op het plateau van Makay en wandelen door mooie natuur tot aan onze eerste kampplaats die naast een riviertje is gelegen.

145 km – 4 uur rijden

8 km – 3 uur wandelen

Dag 15 – 21.09 Vinagny Mahemitsy – Ankaromokotry

We verlaten de bodem van de Manampanda-rivier en winnen hoogte om over de enorme reliëfs te lopen. Het ruïnevormige sedimentaire plateau van Makay bestaat uit brokkelige zandsteen en is ook de noordelijke uitbreiding van het Isalo-massief. Aan het einde van de ochtend bereiken we via een kronkelend pad een canyon genaamd Ankaromokotry, genoemd naar de vrucht die hier groeit. Via een prachtige canyon bereiken we onze kampplaats, mooi gelegen op een strook wit zand aan de rand van de rivier.

12 km – 5 uur wandelen

Dag 16 – 22.09 Ankaromokotry – Andranomanga

Spectaculaire geomorfologie heeft ervoor gezorgd dat op de bodem van canyons groepen oorspronkelijke dieren en planten zich konden ontwikkelen. Maki’s zijn ruim aanwezig in deze geïsoleerde bossen, die totaal niet aan mensen gewoon zijn. De natuur is hier werkelijk uniek, we beklimmen koepels en geërodeerde toppen, de panorama’s zijn uitzonderlijk. Via een steil pad bereiken we de Andranomanga rivier die we de rest van dag volgen. De canyon is gevormd door het water en geeft verbazingwekkend diverse reliëfs. Onze kampplaats is hier gelegen.

19 km – 6 uur wandelen

Dag 17 – 23.09 Andranomanga – Col Andranomanga

We zetten onze route verder op de bodem van deze prachtige canyon. We bereiken de pas die de waterscheiding tussen Manampanda en Sakapaly markeert. Hier zijn papegaaien alomtegenwoordig, ook roofvogels zoals buizerds en wouwen komen hier veelvuldig voor. We kamperen opnieuw op wit zand naast de rivier, s nachts zien we hier vleermuizen rondvliegen.

15 km – 5 uur wandelen

Dag 18 – 24.09 Sakapaly Ambony – Sakapaly

Onze route loopt verder over bergkammen om de volgende canyon te bereiken. Hier treffen we spookachtige muren aan die zijn gebeeldhouwd in kleurschakeringen van een ongeziene verscheidenheid. We komen toe in een bos omringd door hoge kliffen met kleuren variërend van grijs tot paars. We winnen aan hoogte tot aan de Sakapaly-vallei, waar we de nacht doorbrengen.

12 km – 4 uur wandelen

Dag 19 – 25.09 Sakapaly – Manampanda

We volgen een eenvoudige route, ons doel is om een ​​smalle breuklijn te bereiken, bedekt met pandanus, palmbomen en varens, die uitkomt op het bekken van Manampanda. Hier groeien planten weelderig, waar veel lemuren leven. Een zijrivier komt samen met de Manampanda-rivier, hier overnachten we op een relaxte kampplaats naast het water.

19 km – 7 uur wandelen

Dag 20 – 26.09 Andasiberivotra – Miandrivazo

We volgen de Manampandana-rivier verder en bereiken een plateau. We gaan verder in de richting van de noordelijke rand van het Makay-massief waar we in de ochtend het dorp Tsiazorambo bereiken. Dit is het eindpunt van deze unieke trekking in de ongekende wereld van het Makay-massief. Na de lunch nemen we afscheid van de dragers en lokale gids die ervoor gezorgd hebben dat alles vlot is verlopen. Onze chauffeurs staan hier klaar om ons terug naar Miandrivazo te brengen.

8 km – 3 uur wandelen

145 km – 5 uur rijden

Dag 21 – 27.09 Miandrivazo – Morondava

We vertrekken vroeg richting Morondava, we sluiten de reis af aan een prachtige plek waar zich een groot aantal baobabs bevindt. Geen betere plek om dit avontuur af te sluiten met een zonondergang met zicht op deze unieke bomen waarvan de meeste endemisch aan Madagaskar zijn.

265 km – 5 uur rijden

Dag 22 – 28.09 Morondava – Brussel

We vliegen vanuit Morondava terug naar Antananarivo met internationale connectie naar Addis Ababa.

Dag 23 – 29.09 Aankomst Brussel

Aankomst in Brussel vanuit Addis Ababa.

Prijs & data

Van                 Tot                  Beschikbaarheid        Prijs

07.09.24        29.09.24        Beschikbaar                3.725 €

Inclusief

 • Binnenlandse vlucht Sambava-Antatanarivo
 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Alle transfers per auto/jeep
 • Bootverplaatsingen
 • Gebruik van kampeermateriaal tijdens trekkings
 • Inkom Nationale Parken
 • Inkom bezienswaardigheden volgens programma
 • Nederlandstalige begeleiding
 • Ondersteuning Frans/Engelstalige lokale begeleiding
 • Luchthaventaksen

Exclusief

 • Internationale vlucht Brussel-Nosy Be-Antananarivo-Brussel
 • Vervoer naar/van Brussels Airport
 • Verzekeringen (Bijstandsverzekering verplicht)
 • Persoonlijke uitgaven (dranken)
 • Optionele excursies
 • Fooien (± 80€)
 • Visumkost (± 30€)

Internationale vlucht

Internationale vlucht kan via Offtrack geboekt worden.

Aantal deelnemers

Min. 5 deelnemers / Max. 12 deelnemers

Betaling

Voor het vastleggen van de reis moet een deel van de totale reissom betaald worden.

Voorschot: 985€
De rest van de betaling wordt 6 weken voor vertrek gestort.

Rek. nr BE77 6108 3300 2042
Btw BE 0655 990 610

Indien je voor een verzekering opteert (aanbevolen) kan dit samen met het voorschot afgerekend worden.

Praktisch

Inschrijvingen en opties

1 inschrijving

1 vrouw (56)

Reisdocumenten

Voor Madagaskar heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst.
Je hebt een visum nodig om Madagaskar te bezoeken indien je over de Belgische nationaliteit beschikt.
Klik hier om je visum online aan te vragen. Kost 30 USD.

Transport

Internationale vlucht

Vanuit Brussel naar Nosy Be via Addis Ababa
Vanuit Antananarivo naar Brussel via Addis Ababa

Binnenlandse vluchten

Vanuit Sambavo naar Antananarivo
Vanuit Morondavo naar Antananarivo

Privé transport

Voor alle transfers beschikken we over privé vervoer met chauffeur

Bootverplaatsingen

Vanuit Nosy Be varen we per privé boot naar Ankify.

Overnachtingen

Hotel

We overnachten steeds in degelijke en goed uitgekozen hotel tijdens de reis, geregeld hebben die een zwembad om wat verkoelen.

Bungalows

Op de eilanden Tanna en Espiritu Santo slapen we in comfortabele bungalows

Trekking

Tijdens de trekkings wordt er in comfortabele tenten overnacht op basis van 2-personen

 • Toeslag individuele kamer: 565€

Maaltijden

De keuken in Madagaskar is uitgebreid en heeft Franse invloeden. Romazava, een gerecht van rundvlees met groenten en gember, wordt vaak gegeten. Ravitoto – een soort stoofpot van vlees – is erg populair. Samosa’s – gefrituurd bladerdeeg, gevuld met vlees of groenten – zijn een populaire snack. Vis en seafood staat vaak op het menu. Ontbijt wordt steeds voorzien op de accommodatie. Tijdens dagwandelingen nemen we een picknick mee. ’s Avonds gaan we telkens op restaurant. Tijdens de trekkings gaat er een kok mee die voor een gevarieerd en lekker menu zorgt.

Tijdsverschil

Het is in Madagaskar 1 u. later dan in België in september.

Taal

De officiële taal in Madagaskar is Malagasy.

Klimaat

September is een ideale periode om Madagaskar te bezoeken. Het is er minder druk en er is weinig neerslag.
Gemiddelde temperatuur in september:

 • Nosy be 30°- 32°C
 • Sambava 26° – 28°C
 • Antananarivo 24° – 26°C

Klik hier voor up-to-date weerinformatie.

Verzekering

Bij Offtrack kan je een annulatieverzekering en/of bijstandsverzekering afsluiten in samenwerking met Allianz Global Assistance.
Een bijstandsverzekering is voor deze reis verplicht.
Een annulatieverzekering is geen verplichting, maar wordt sterk aanbevolen.
Deze verzekering blijft ook geldig tijdens de reis, d.w.z. dat wanneer je de reis moet onderbreken, je op basis van de annulatieverzekering een vergoeding kan ontvangen voor de niet gebruikte reisdagen.
Je kan opteren voor een tijdelijke polis, indien je meerdere reizen (ook korte) per jaar maakt kan een jaarpolis interessanter zijn.
Meer informatie over Allianz reisverzekeringen en premies vind je hier

Fysiek niveau

Tijdens de wandeldagen wordt er gemiddeld tussen de 4 – 6 uur per dag gewandeld over erg afwisselend terrein: strand, rotsen, junglepaden, rivierbeddingen. De paden zijn doorgaans goed aangelegd. Er zijn delen bij dat het dwars over rotsen gaat. Soms moet er door een rivier gewandeld worden. Je draagt steeds enkel je dagrugzak, tijdens de trekkings gaan er dragers mee. Een degelijke conditie is nodig om deze reis op fysiek vlak vlot te laten verlopen. Sommige dagen zijn van niveau 2, andere van niveau 3.

Niveau 2/3
Klik hier voor meer informatie over niveau.

Begeleiding

Nederlandstalige reisbegeleiding
Klik hier voor meer informatie over je begeleider.
We worden tijdens de trekkings bijgestaan door Engels/Franstalige gidsen die hun streek in detail kennen.

Bijeenkomst

Er wordt vóór de reis een bijeenkomst georganiseerd om samen het programma te bespreken en je medereizigers te ontmoeten.

Elektriciteit

In Madagaskar worden andere verschillende soorten stopcontacten gebruikt. Je neemt best een universele adapter mee.

Financiën – Budget

De lokale munt in Madagaskar is Ariary (MGA).
Klik hier voor de huidige wisselkoers.
Er zijn in de steden geldautomaten beschikbaar.
Check voor vertrek bij je bank of je debetkaart geactiveerd is voor gebruik buiten de EU-zone.
Kredietkaarten, MasterCard, Visa in de eerste plaats, worden bijna overal aanvaard.
Reken op zo’n 200€ voor lokale uitgaven, voor dranken, fooien.

EHBO

Medische voorzieningen zijn primitief op Madagaskar.
Een bijstandsverzekering wordt steeds aangeraden (medische kosten kunnen hoog oplopen).
Voor wondverzorging wordt gezorgd, voor het overige sta je zelf in.
Aanbevolen persoonlijke medicatie:
Pijnstillend en koortswerend product, product voor maag- en darmklachten, product tegen insectenbeten- en huidirritaties, zalf voor ontstekingen, kneuzingen, ontsmettende zalf, verbanden.

Gezondheid

Offtrack heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies kan je bij je huisarts of het Tropisch Instituut (itg) terecht.
Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen vereist.

Inentingen voor Hepatitis A, B, tetanus en difterie zijn steeds aanbevolen. Voor de meest actuele informatie rond aanbevolen/verplichte inentingen en voorzorgsmaatregelen per land kan je hier terecht.

Uitrusting

Reistas

Er is voldoende plaats voorzien in de gebruikte voertuigen voor bagage.
Dit kan een koffer zijn, een soepele reistas, of een rugzak.
Van Offtrack krijg je een bagagelabel om aan je reistas te bevestigen.
Zet hierop je naam, Gsm (+32), en emailadres.

Dagrugzak

Tijdens de dagwandelingen is een dagrugzak voldoende, (minimum 28l). Bij hevige regen is een regenhoes onvoldoende. Voorzie steeds een waterdichte zak (camera, smartphone, paspoort..)

Ook tijdens de trekkings is je dagrugzak voldoende, er gaan steeds dragers mee. Er worden zakken voor de bagage voorzien. Aan te raden is een waterdichte zak (min. 50 l) te voorzien voor je persoonlijke bagage tijdens de trekking.

 • Wandelschoenen geschikt voor bergachtig terrein.
 • Lichte wandelschoenen/sportschoenen
 • Sandalen (waterbestendig)
 • Slaapmatje (type Thermarest wordt aanbevolen om het slaapcomfort te verhogen)
 • Liner
 • Slaapzak (comfortzone 5°C)
 • Wandelkousen
 • Lichte waterdichte jas/broek
 • Fleece
 • Wandelbroek
 • Handdoek
 • Short (zwemshort/badpak)
 • Sneldrogende T-shirts/hemd(en)
 • EHBO-kit (persoonlijke medicatie)
 • Lippencrème met hoge UV filter
 • Zonnebril
 • Muggenbescherming
 • Zonnecrème (min. factor 30)/aftersun
 • Pet of hoed
 • Hoofdlamp (+ reserve batterijen)
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)

Minder essentieel, maar handig om mee te nemen

 • Reserve batterijen camera
 • Zakmes
 • Extra memory card
 • Ontsmettende handgel
 • Vochtige doekjes

Tip: scan je paspoort + bankkaarten in en mail ze naar jezelf

Programmawijziging

Onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken kunnen, indien noodzakelijk, tot een wijziging van dagindeling of programma leiden.

Literatuur

The Eighth Continent: Boeiende beschrijving van de natuurlijke en culturele geschiedenis van Madagaskar
Auteur: Peter Tyson

Voor kaartmateriaal kan je terecht bij:

Altavia: Antwerpen
Atlas & Zanzibar: Gent
De Reyghere: Brugge
Anticyclone des Açcores: Brussel

Korting aankoop outdoormateriaal

Op vertoon van je bestelbon van een Offtrack reis krijg je bij een aantal outdoor winkels 10% korting op alle artikelen.
Klik hier om te bekijken waar dit mogelijk is.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Offtrack is lid van het VVR en Vlaamse Solidariteit Reisgelden.
In geval van financieel onvermogen worden alle gestorte bedragen integraal terugbetaald.
Indien u een reis boekt via Offtrack gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Verlengingen

Alle programma’s werden zorgvuldig voorbereid, het gaat om bestemmingen die zeer goed gekend zijn door Offtrack. Wil je een reis verlengen of aanpassen? Neem gerust contact op, dan bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Foto's

Madagaskar - natuur
Madagaskar
Madagascar - oceaan
Madagascar
Madagascar - cultuur
Madagascar
Madagascar - trekking
Madagascar
Madagascar 27
Madagascar
Madagascar - avontuur
Madagascar
Madagascar - strand
Madagascar
Madagascar - strand
Madagascar
Madagascar - rotsen
Madagascar
Madagascar - cultuur
Madagascar
Madagascar - bergen
Madagascar
Madagascar - bergen
Madagascar
Madagascar - natuur
Madagascar
Madagascar - natuur
Madagascar
Madagascar - walvis
Madagascar
Madagascar - cultuur
Madagascar
Madagascar - kameleon
Madagascar
Madagascar - fauna
Madagascar
Madagascar - landschap
Madagascar
Madagascar - natuur
Madagascar

Video's