Wandelniveau
Om een idee te hebben of een bepaalde reis bij je fysieke mogelijkheden past wordt er een indeling gemaakt wat betreft het wandelniveau. De reizen worden ingedeeld volgens 5 wandelniveau’s, verschillende factoren hebben hier een invloed op.
In de eerste plaats wordt er gekeken naar het aantal uren stappen per dag (zonder rustpauzes) en de hoogteverschillen. Daarnaast spelen andere zaken mee zoals de duur van de tocht (aantal dagen), de hoogte, het klimaat, het soort terrein, en het gewicht dat je moet dragen (rugzakgewicht).
Bij iedere reis kan je onder praktische informatie specifieke informatie terugvinden die een invloed kan hebben op het niveau van de reis. De indeling die wordt gemaakt gaat over de reis in zijn geheel, het spreekt voor zich dat niet iedere dag even zwaar is.

 • Niveau 1 Hiervoor volstaat het om over een gewone conditie te beschikken.
  Er wordt 3 tot 5 uur per dag gewandeld over degelijke wandelpaden.
  Het hoogteverschil bedraagt niet meer dan 300/400 m per dag.
  Je draagt enkel een dagrugzak tijdens de wandelingen.
 • Niveau 2 Hiervoor beschik je over een degelijke basisconditie.
  Er wordt 4 tot 6 uur per dag gewandeld over degelijke wandelpaden.
  Het hoogteverschil bedraagt gemiddeld 500/600 m per dag.
  Je draagt enkel een dagrugzak tijdens de wandelingen.
 • Niveau 3 Een goede fysieke conditie, en uithoudingsvermogen zijn van belang. Reizen voor de geoefende bergwandelaar die bij voorkeur aan duursport doet.
  Er wordt 5 tot 8 uur per dag gewandeld over moeilijkere begaanbare wandelpaden. Het hoogteverschil kan op sommige dagen meer dan 1000 m per dag zijn.
  Sportieve tochten waarbij je doorgaans enkel een dagrugzak draagt.
 • Niveau 4 Een sterke fysieke conditie, en stevig uithoudingsvermogen zijn van belang. De hoogte, lengte van de trekking of andere factoren maken ernaar dat dit soort reizen aanzienlijk zwaarder zijn dan de eerdere niveau’s. Ervaring met bergwandelen is prioritair, geregeld aan duursport doen is een vereiste.
  Er wordt 6 tot 8 uur per dag gewandeld over vaak uitdagend terrein, je hebt best geen hoogtevrees als je aan dit soort reizen deelneemt.
  Het hoogteverschil kan tot 1500m per dag bedragen.
  Bij dit soort reizen draag je soms je eigen rugzak (met volledige uitrusting).
 • Niveau 5 Expeditie niveau waarbij je naast een uitstekende conditie, over een groot uithoudings- en doorzettingsvermogen beschikt. Ervaring met trektochten is van belang. Het gaat om langere trekkings in het hooggebergte, met variabele weersomstandigheden over moeilijk terrein.

Gezien de aard van Offtrack reizen spreekt het voor zich dat een goede fysieke & geestelijke gezondheid vereist is. Personen die een lichamelijke of geestelijke beperking hebben die een vlot verloop van de reis zou kunnen verhinderen, dienen dit voor de start van de reis te melden. Deze informatie wordt steeds vertrouwelijk behandeld. Zie meer ‘ Reisvoorwaarden ’.