Overzicht Brazilië

Brazilië, het grootste land van Latijns-Amerika, kent een enorme verscheidenheid aan landschappen. We vliegen naar São Luis, een relaxte stad met een mooi bewaard koloniaal centrum. In Alcântara lijkt het alsof je in een ander tijdperk bent terechtgekomen.
Lençóis de Maranhenses is een uitgestrekt gebied dat bedekt is met enorme duinen, tussenin liggen meren, wat voor een prachtig schouwspel zorgt. We maken een 3-trekking door dit sublieme gebied.

Olinda is één van de best bewaarde en mooiste koloniale steden van het land. In het binnenland verkennen we één van de meest bijzondere parken van Brazilië: Serra da Capivara, waar je bizarre rotsformaties en prehistorische schilderingen terugvindt. De bekende architect Oscar Niemeyer ontwierp de hoofdstad Brasilia, tot op vandaag blijft de architectuur futuristisch. Het nabijgelegen park Chapada dos Veadeiros is gevuld met watervallen, palmbomen en canyons.

In Chapada Diamantina vind je diepe valleien, watervallen, uitgestrekte landschappen en rivieren. Een ideaal gebied om een 3-daagse trekking te maken die ons tot in het hart van het  park brengt. We sluiten de reis af in Salvador, de hoofdstad van de staat Bahía. Candomblé (Afro-Braziliaanse religie), Portugese architectuur, Afrikaanse drums, en koloniale kerken creëren een aparte sfeer.

Een actieve reis doorheen noord-Brazilië voor wie het land op een andere manier wil ontdekken.

Programma

Dag 1 – 06.08 Brussel – São Luis

Internationale vlucht vanuit Brussel naar São Luis.

Dag 2 – 07.08 São Luis – Alcãntara

Aankomst in São Luis, overnachting in het oude stadscentrum. São Luis is gelegen aan de kust en heeft een interessant centrum dat deels gerestaureerd is. Een korte boottrip brengt ons naar het stadje Alcãntara, waar in koloniale tijden veel plantage-eigenaars hun woonst hadden. Hier lijkt de tijd te blijven stilstaan, verlaten straten met mooie koloniale overblijfselen en nieuwsgierige locals. De mooie zichten over de baai en ideale ligging zorgen voor een aparte sfeer.

Dag 03 – 08.08 São Luis – Atins

Het historisch centrum van São Luis is werelderfgoed, een mix van kleurrijke prachtig gerestaureerde gebouwen en andere bouwwerken in verval. Dit is de enige stad in Brazilië die door de Fransen werd gesticht, in 1612. In de namiddag rijden we naar Atins, waar we slapen op een rustig gelegen locatie aan de rand van het park.

290 km – 5 uur rijden

Dag 04 – 09.08 Lençóis de Maranhenses

We ontmoeten het team dat ons de komende 3 dagen zal vergezellen. Enthousiaste lokale gidsen die ervoor zullen zorgen dat alles zo vlot en comfortabel mogelijk verloopt. We starten met voertuigen die speciaal ontworpen zijn om door het (soms diepe) zand te rijden, verschillende keren steken we water over. Eénmaal we het gebied van Lençois betreden zien we enorme duinen zover we kunnen zien. Wat deze plek zo bijzonder maakt is dat er gedurende een bepaalde periode van het jaar overal meren worden gecreëerd.

Dag 05 – 10.08 Lençóis de Maranhenses

We starten de dag erg vroeg, in de namiddag wordt het heet, meer geschikt om te relaxen. We bevinden ons in de enige woestijn ter wereld die vers water bevat. We wandelen langs en over de duinen, en komen kleinere en grote meren tegen met helder water, die telkens geschikt zijn om te zwemmen. In het park bevinden zich veel soorten reptielen, waarvan we er sommige zeker zullen tegenkomen. Verder leven hier verschillende soorten apen in de begroeiing en mangroves aan de rand van de duinen, en heel wat vogels. Er bevinden zich verschillende oases in het park en net zoals gisteren overnachten we in één ervan.  Hier vind je eenvoudige accommodatie terug, de vriendelijke eigenaars zorgen voor de maaltijden.

Dag 06 – 11.08 Lençóis de Maranhenses

We gaan verder door het park en genieten van de rust en stilte, weinig plekken in de wereld kennen zo’n unieke setting als Lençóis. In de namiddag maken we een boottocht en keren terug waar we onze 3-daagse tocht begonnen zijn. We sluiten dit avontuur af en nemen afscheid van onze lokale gidsen.

Dag 07 – 12.08 São Luis – Recife – Olinda

Vanuit het park rijden we rechtsreeks naar de luchthaven van São Luis waar we een binnenlandse vlucht nemen naar Recife, een grote stad aan de Atlantische kust gelegen. Een populaire badplaats bij Braziliaanse toeristen. We rijden meteen door naar het veel kleinere en rustig gelegen Olinda. In dit uitzonderlijk goed bewaard koloniaal stadje verblijven we de komende twee nachten op een gezellige plek.

290 km – 5 uur rijden

São Luis – Recife – 2 uur vliegen

Dag 08 – 13.08 Olinda

Verkenning van het gezellige historische centrum van Olinda, met zijn kleurrijke gebouwen, talrijke kerken, en galerijen. We bezoeken verschillende workshops, op één van de vele pleinen zal er muziek zijn, zowel overdag als ’s avonds. Het uitgestrekte klooster van São Bento is een bezoek meer dan waard. ’s Avonds eten we in één van de vele uitstekende restaurants die je hier terugvindt en proberen we een regionaal gerecht.

Dag 09 – 14.08 Olinda – Cerra da Capivara

Vanuit Recife vliegen we naar Cerra da Capivara, waar we de komende drie nachten verblijven aan de rand van dit weinig bezochte park. Cerra da Capivara betekent capibara heuvels. Capibara is het grootste knaagdier ter wereld.

Recife – Cerra da Capivara – 2 uur 15 min vliegen

Dag 10 – 15.08 Cerra da Capivara

In Cerra da Capivara ligt de grootste en oudste concentratie van prehistorische sites in Latijns-Amerika. Met een lokale gids gaan we op zoek naar prachtig bewaarde rotsschilderingen in een indrukwekkend decor.

Dag 11 – 16.08 Cerra da Capivara

We ontdekken meer van deze bijzondere plek op een actieve manier. We wandelen naar verschillende spectaculaire uitzichtpunten en komen voorbij speciale rotsformaties.

Dag 12 – 17.08 Cerra da Capivara – Brasilia

Vanuit Cerra da Capivara vliegen we via Recife naar Brasilia. De Braziliaanse hoofdstad werd in de jaren ’50 uit het niets gebouwd in the middle of nowhere. Intussen telt de stad meer dan 2,5 miljoen inwoners, alle belangrijke overheidsgebouwen van het land bevinden zich hier. De legendarische Braziliaanse architect Oscar Niemeyer heeft vele van de iconische gebouwen die de stad rijk is op zijn naam staan. Niemeyer is ook gekend voor het ontwerp van het VN-gebouw in New York City. We verkennen Brasilia, met zijn brede lanen, unieke kathedraal, Nationaal Congres en andere gebouwen die er, ondanks ze 70 jaar oud zijn, nog steeds futuristisch uitzien. We overnachten in een comfortabel hotel in het centrum van de stad.

Cerra da Capivara – Brasilia – 4 uur vliegen 

Dag 13 – 18.08 Brasilia – Alto Paraíso de Goías

In de voormiddag verdere verkenning van de stad, na de lunch rijden we naar Alto Paraiso de Goías, dat aan de rand van het park Chapada dos Veadeiros is gelegen. Hier overnachten we de komende drie nachten op een comfortabele plek.

230 km – 3 uur rijden

Dag 14 – 19.08 Chapada dos Veadeiros

Met een deskundige lokale gids verkennen we gedurende twee dagen het park, dat een werelderfgoed Unesco site is. Vandaag wandelen we langs en door een canyon, met heel wat watervallen onderweg. Op verschillende plekken kan er gezwommen worden, een welkome verfrissing na de inspanningen. Apen, miereneters, gordeldieren, wolven, jaguars, en heel wat vogelsoorten hebben hier hun thuis.

Dag 15 – 20.08 Chapada dos Veadeiros

Vandaag bezoeken we een aantal grotere watervallen in het park. Krachtige watervallen die grote pools hebben gevormd, ideaal om even in te duiken. We ontdekken de afwisselende vegetatie, waaronder verschillende types palmbomen. We sluiten de dag af in Vale da Lua. Erosie van miljoenen jaren heeft hier een landschap met een buitenaardse atmosfeer gecreëerd. 

Dag 16 – 21.08 Alto Paraíso de Goías – Lençóis

Vandaag staat er een lange rit op het programma door het binnenland van Brazilië naar Lençóis. Lençóis ligt op een hoogte van 770 meter, aan de rand van het Nationale Park Chapada Diamantina. Het is één van de mooiste en best bewaarde stadjes in het binnenland van Brazilië, dat destijds werd opgericht omwille van de diamanten die in deze regio werden gevonden.

960 km – 12 uur rijden

Dag 17 – 22.08 Chapada Diamantina

’s Morgens ontmoeten we onze lokale gids, die gedurende drie dagen met ons spectaculaire berglandschappen zal verkennen. Vanuit Lençóis rijden we het Nationale Park van Chapada Diamantina binnen. De temperaturen zijn hier omwille van de relatieve hoogte wat milder dan aan de kust. De komende twee nachten slapen we in eenvoudige accommodatie in het park. Individuele kamers zijn hier geen optie, het sanitair is gedeeld. We wandelen iedere dag gemiddeld 6/7 uur.

Dag 18 – 23.08 Chapada Diamantina

We bevinden ons aan het Sincora massief, dat uit een reeks bergen en plateaus bestaat. Vanuit verschillende zichtpunten kunnen we ons een idee vormen van de enorme uitgestrektheid. De vele rivieren en watervallen die we onderweg tegenkomen zijn ideaal om even in te zwemmen. De fauna en flora, in combinatie met de berglandschappen, die uniek zijn in Brazilië, maken dit park zo bijzonder.

Dag 19 – 24.08 Chapada Diamantina

De schuwe en goed gecamoufleerde jaguar kent hier zijn natuurlijke habitat. Herten, verschillende soorten apen, macaws (de grootste papegaaisoort die er bestaat), quati (een kleine karnivoor met een lange staart), gordeldier en reuzenmiereneter zijn enkele andere inwoners van het park. Na twee nachten in wat primitievere omstandigheden te hebben verbleven, slapen we vanavond opnieuw in een comfortabele pousada in Lençóis, die we reeds kennen van dag 16.

Dag 20 – 25.08 Lençóis – Salvador de Bahía

Vanuit Lençóis rijden we naar de Atlantische kust naar één van de meest boeiende steden van Brazilië: Salvador de Bahía. ’s Avonds ervaren we de bijzondere sfeer van deze stad en maken kennis met de uitstekende keuken. We verblijven twee nachten in het oude stadscentrum.

460 km – 6,5 uur rijden

Dag 21 – 26.08 Salvador de Bahía

De steile straten, kleurrijke koloniale gebouwen en kerken en een relaxte sfeer, vormen een ideale afsluiter van het grootste land van Latijns-Amerika (5de grootste land ter wereld). Vaak zie je hier groepen caipoeira aan het werk, een mix van dans en schaduwgevecht die door heel wat Brazilianen wordt uitgeoefend.

Dag 22 – 27.08 Salvador de Bahía – Brussel

Ons Braziliaans avontuur zit erop, vanuit Salvador de Bahía vliegen we terug naar Brussel.

Dag 23 – 28.08 Aankomst Brussel

Aankomst in Brussel.

 

Prijs & data

Van                 Tot                  Beschikbaarheid        Prijs

06.08.25        28.08.25        Beschikbaar                4235€

Inclusief

 • 3 binnenlandse vluchten
 • Alle maaltijden
 • Verplaatsingen met eigen minibus
 • Excursies volgens programma
 • Nederlandstalige begeleiding
 • Engelstalige lokale gidsen
 • Inkom Nationale Parken
 • Luchthaventaksen

Exclusief

 • Internationale vlucht
 • Vervoer naar/van Brussels Airport
 • Verzekeringen (Bijstandsverzekering verplicht)
 • Persoonlijke uitgaven (dranken)
 • Optionele excursies
 • Fooien

Internationale vlucht

Internationale vlucht kan via Offtrack geboekt worden.

Aantal deelnemers

Min. 6 deelnemers / Max. 12 deelnemers

Betaling

Voor het vastleggen van de reis moet een deel van de totale reissom betaald worden.

Voorschot: 1235€
De rest van de betaling wordt 6 weken voor vertrek gestort.

Rek. nr BE77 6108 3300 2042
Btw BE 0655 990 610

Indien je voor een verzekering opteert (aanbevolen) kan dit samen met het voorschot afgerekend worden.

Praktisch

Inschrijvingen en opties

Reisdocumenten

Voor Brazilië heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst.
Je hebt geen visum nodig indien je over de Belgische nationaliteit beschikt.

Transport

Internationale vlucht

Vanuit Brussel naar São Luis
Vanuit Salvador de Bahía naar Brussel
Een maand voor vertrek ontvangt iedereen zijn E-Ticket

Binnenlandse vluchten

Vanuit São Luís naar Recife
Vanuit Recife naar Serra da Capivara
Vanuit Cerra da Capivara naar Brasilia

Privé transport

We beschikken steeds over eigen vervoer met chauffeur.

Overnachtingen

Hotels – Guesthouses

We overnachten tijdens de reis afwisselend in hotels, guesthouses, of bungalows.
Sommige zijn erg comfortabel, andere zijn wat eenvoudiger.
Alle accommodatie werd steeds uitgekozen om zijn ideale ligging.

Lençóis de Marahenses

Tijdens de 3-daagse tocht in Lençóis de Marahenses slapen we in hangmatten in gezamenlijke ruimtes (semi-open) of in eenvoudige kamers.
Hier wordt sanitair gedeeld en is een individuele kamer geen optie.

Chapada Diamantina

Tijdens de 3-daagse tocht in Chapada Diamantina slapen we in eenvoudige accommodatie. Hier wordt sanitair gedeeld en is een individuele kamer geen optie.

 • Toeslag individuele kamer: 735€

Maaltijden

Ontbijt nemen we steeds aan de accommodatie, soms nemen we het ontbijt in de omgeving van onze overnachtingsplaats.
Lunch bestaat uit een eenvoudige snack of picknick tijdens de wandelingen.
’s Avonds gaan we altijd op restaurant, tijdens de 3-daagse trekkings bereid onze gids de maaltijden.
Brazilië kent veel regionale gerechten, Moqueca is een typisch visgerecht met garnalen.
Aan de kust wordt veel vis gegeten, in het binnenland kom je vaker vlees tegen op het menu.

Tijdsverschil

Het is in Brazilië 5 uur vroeger dan in België in augustus.

Taal

De officiële taal in Brazilië is Portugees.
In het Amazonewoud bestaan nog heel wat, weinig gesproken, Indianentalen.

Klimaat

Augustus is een ideale periode om Brazilië te bezoeken.
Doorgaans stabiel weer met aangenaam warme temperaturen.
Gemiddelde temperatuur in augustus:

 • Chapada Diamantina 26°- 28°C
 • Salvador de Bahía 30° – 32°C
 • São Luís 32° – 34°C

Klik hier voor up-to-date weerinformatie.

Verzekering

Bij Offtrack kan je een annulatieverzekering en/of bijstandsverzekering afsluiten in samenwerking met Allianz Global Assistance.
Een annulatieverzekering is geen verplichting, maar wordt sterk aanbevolen.
Deze verzekering blijft ook geldig tijdens de reis, d.w.z. dat wanneer je de reis moet onderbreken, je op basis van de annulatieverzekering een vergoeding kan ontvangen voor de niet gebruikte reisdagen.
Je kan opteren voor een tijdelijke polis, indien je meerdere reizen (ook korte) per jaar maakt kan een jaarpolis interessanter zijn.
Meer informatie over Allianz reisverzekeringen en premies vind je hier terug.

Fysiek niveau

Tijdens de wandeldagen wordt er gemiddeld tussen de 4 – 6 uur per dag gewandeld over gevarieerd terrein. Tijdens de 3-daagse tocht in Chapada Diamantina worden er hoogteverschillen afgelegd tot 500m per dag. Hier gaan we langs watervallen en wordt er soms een rivier overgestoken.
De hogere luchtvochtigheid heeft een invloed en maakt iedere wandeling wat intenser.
Brazilië heeft alles wat je kan bedenken, behalve hoge bergen, we komen nergens tijdens de reis boven 2000m.
Een basisconditie is nodig om deze reis op fysiek vlak vlot te laten verlopen.
Niveau 2/3
Klik hier voor meer informatie over niveau.

Begeleiding

Nederlandstalige begeleiding
Steeds met ondersteuning door een lokale, Engelstalige Braziliaanse gidsen.

Bijeenkomst

Er wordt vóór de reis een bijeenkomst georganiseerd om samen het programma te bespreken en je medereizigers te ontmoeten.

Elektriciteit

In Brazilië worden andere stopcontacten gebruikt als in Europa. Je neemt best een universele adapter mee. Er zal tijdens de reis overal elektriciteit aanwezig zijn.

Financiën – Budget

De lokale munt in Brazilië is Real (BRL).
Klik hier voor de huidige wisselkoers.
Er zijn tijdens de reis vaak geldautomaten aanwezig.
Het is niet nodig om van thuis USD of BRL mee te nemen.
Check voor vertrek bij je bank of je debetkaart geactiveerd is voor gebruik buiten de EU-zone.
Kredietkaarten, MasterCard, Visa in de eerste plaats, worden bijna overal aanvaard.
Reken op zo’n 150€ voor lokale uitgaven, voor o.a. dranken.
Excursies zijn hier niet bijgerekend, zie verder hiervoor.

EHBO

Medische voorzieningen zijn degelijk in Brazilië.
Een bijstandsverzekering wordt steeds aangeraden (medische kosten kunnen hoog oplopen in Brazilië).
Voor wondverzorging wordt gezorgd, voor het overige sta je zelf in.
Aanbevolen persoonlijke medicatie:
Pijnstillend en koortswerend product, product voor maag- en darmklachten, product tegen insectenbeten- en huidirritaties, zalf voor ontstekingen, kneuzingen, ontsmettende zalf, verbanden.

Gezondheid

Offtrack heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies kan je bij je huisarts of het Tropisch Instituut (itg) terecht.
Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen vereist.
Inentingen voor Hepatitis A, B, tetanus en difterie zijn steeds aanbevolen. Voor de meest actuele informatie rond aanbevolen/verplichte inentingen per land kan je hier terecht.

Uitrusting

Reistas

Er is voldoende plaats voorzien in de gebruikte voertuigen voor bagage. Dit kan een koffer zijn, een soepele reistas, of een rugzak. Van Offtrack krijg je een bagagelabel om aan je reistas te bevestigen. Zet hierop je naam, Gsm (+32), en emailadres.

Dagrugzak

Tijdens de dagwandelingen draag je enkel een dagrugzak, min 28l. Bij hevige regen is een regenhoes onvoldoende. Voorzie steeds een waterdichte zak (camera, smartphone, paspoort).

 • Wandelschoenen geschikt voor bergachtig terrein.
 • Lichte wandelschoenen/sportschoenen
 • Sandalen (waterbestendig)
 • Wandelkousen
 • Waterdichte jas/broek
 • Fleece
 • Wandelbroek
 • Handdoek
 • Short (zwemshort/badpak)
 • T-shirts/hemd(en)
 • EHBO-kit (persoonlijke medicatie)
 • Lippencrème met hoge UV filter
 • Zonnebril
 • Zonnecrème (min. factor 30)/aftersun
 • Pet of hoed
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)

Minder essentieel, maar handig om mee te nemen

 • Reserve batterijen camera
 • Extra memory card
 • Ontsmettende handgel
 • Vochtige doekjes

Tip: scan je paspoort + bankkaarten in en mail ze naar jezelf

Programmawijziging

Onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken kunnen, indien noodzakelijk, tot een wijziging van dagindeling of programma leiden.

Literatuur

A Death in Brazil: Boeiende reflectie van de Braziliaanse samenleving
Auteur: Peter Robb
Brazil: Reiservaringen door het fascinerende Brazilië – Auteur: Michael Palin
Ciudade de Deus: Kroniek over het dagelijks leven in de Favela’s van Rio de Janeiro.
Auteur – Paulo Lins
Walking the Amazon: Boeiend verhaal van een man die alleen het volledige Amazone woud te voet doorkruist Auteur: Ed Stafford

Voor kaartmateriaal kan je terecht bij:

Altavia: Antwerpen
Atlas & Zanzibar: Gent
De Reyghere: Brugge
Anticyclone des Açcores: Brussel

Korting aankoop outdoormateriaal

Op vertoon van je bestelbon van een Offtrack reis krijg je bij een aantal outdoor winkels 10% korting op alle artikelen. Klik hier om te bekijken waar dit mogelijk is.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Offtrack is lid van het VVR en Vlaamse Solidariteit Reisgelden.
In geval van financieel onvermogen, worden alle gestorte bedragen integraal terugbetaald.
Indien u een reis boekt via Offtrack gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Verlengingen

Alle programma’s werden zorgvuldig voorbereid, het gaat om bestemmingen die zeer goed gekend zijn door Offtrack. Wil je een reis verlengen of aanpassen? Neem gerust contact op, dan bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Foto's

Brazilië - natuur
Brazilië
Brazilië - natuur
Brazilië
Brazilië - hiking
Brazilië
Brazilië - waterval
Brazilië
Brazilië - natuur
Brazilië
Brazilië - hiking
Brazilië
Brazilië - natuur
Brazilië
Brazilië - cultuur
Brazilië
Brazilië - relax
Brazilië
Brazilië - natuur
Brazilië
Brazilië - hiking
Brazilië
Brazilië - hiking
Brazilië
Brazilië - cultuur
Brazilië
Brazilië - hiking
Brazilië
Brazilië - natuur
Brazilië
Brazilië - natuur
Brazilië
Brazilië - hiking
Brazilië
Brazilië - natuur
Brazilië
Brazilië - cultuur
Brazilië
Brazilië - cultuur
Brazilië
Brazilië - hiking
Brazilië
Brazilië - natuur
Brazilië
Brazilië - relax
Brazilië
Brazilië - bergen
Brazilië

Video's