Overzicht Brazilië - Venezuela

De ultieme natuurreis in Brazilië en zuid-Venezuela

Brazilië is een land van superlatieven waar enorme, ongeëvenaarde natuurgebieden liggen. Tijdens deze reis verkennen we drie van de grootste, en meest bijzondere regio’s van het Zuid-Amerikaanse continent. Het moerasgebied van Pantanal is het meest uitgestrekte ter wereld en zonder twijfel één van de beste plekken in Latijns-Amerika om wildlife te spotten. Te voet, per boot en vanuit ons voertuig hebben we ruim de tijd om dieren te spotten.
Tijdens het droge seizoen is er een grote kans om jaguars te observeren, de top predator van het land.

Via Boa Vista bereiken we Santa Elena de Uairen, in het uiterste zuiden van Venezuela.
Dit is ons startpunt voor de 6-daagse trekking naar de tafelberg Mount Roraima. Gelegen in het Nationale Park Canaima, dat een enorme biodiversiteit kent. We trekken samen met ons lokaal team naar deze imposante berg. De fauna en flora op de top van de tafelberg zijn endemisch, de panoramische zichten indrukwekkend.

Vanuit Manaus gaan we naar het hart van het Amazonewoud.
De begroeiing is hier dicht, dieren en vogels talrijk. Mamirauá is een enorme, onaangetaste regio met primair regenwoud.
We overnachten in een drijvende lodge, die aan een zijrivier van de machtige Amazone river is gelegen. Per kano verkennen we het woud, overdag en ’s nachts en bezoeken lokale Indianen communities.

Een avontuurlijke reis voor de natuurliefhebber die voor een uitdaging te vinden is.

Programma

Dag 1 – 08.07 Brussel – São Paulo – Cuiabá

Internationale vlucht vanuit Brussel via Lissabon naar São Paulo met connectie naar Cuiabá, de hoofdstad van de staat Matto Grosso.

Dag 2 – 09.07 Cuiabá – Pantanal

We rijden richting Poconé, waar het asfalt ophoudt. Vanaf hier wordt de weg onverhard, Transpantaneira is de enige weg die tot diep in het Pantanalgebied loopt. Het deel waar we vandaag over rijden is een brede weg in goede staat. We komen toe aan onze comfortabele lodge waar we de komende 2 nachten verblijven. We bevinden ons reeds in het Pantanalgebied, onderweg zien we kaaimannen en heel wat vogelsoorten.

Dag 3 – 10.07 Pantanal

Onze bungalows liggen verspreid in een bosrijk gebied. Na de lange reis brengen we een relaxte voormiddag door, er is een zwembad voor verkoeling. In de namiddag maken we samen met een lokale gids een wandeling van een 2-tal uur door het woud. Tegen avondval maken we een bootexcursie waar we heel wat vogels kunnen spotten.

Dag 4 – 11.07 Transpantaneira

Na twee nachten zijn we voldoende gewoon aan de lokale weersomstandigheden om Pantanal verder te verkennen. De weg wordt smaller en uitdagender. In totaal is de transpantaneira 145 km lang, en rij je over 123 bruggen, waarvan een groot deel houten bruggen. Tijdens deze periode van het jaar (droogseizoen) is de weg in degelijke staat en vormt het geen probleem om erover te rijden. Het eerste deel was al mooi, het tweede deel dat we vandaag afleggen is ronduit schitterend met rivieren gevuld met krokodillen en vele lagunes waar je overal vogels aantreft. We rijden tot aan de rivier São Lourenzo waar de weg eindigt. We bevinden ons nu in Port Jofre, midden in de Pantanal. De komende 2 nachten slapen we in een eenvoudige kamers op een bijzondere locatie waar vaak verschillende soorten macaws worden gespot. In de namiddag maken we een eerste boottocht.

Dag 5 – 12.07 Riviercruise

’s Morgens heb je de beste kans om wildlife te spotten, vandaar vroege start. Vanuit onze lodge wandelen we naar de rivier waar onze boot klaarligt om een onvergetelijke dag in het water te beleven. Pantanal bestaat uit 195.000 km2 onafgebroken moerasgebied, een gigantisch gebied. We worden vergezeld door een lokale gids die als geen ander weet waar dieren zich bevinden en hoe ze zich gedragen. Dit is de beste periode van het jaar om jaguars te observeren, vanuit de boot is dit ideaal. Jaguars hebben geen natuurlijke vijanden, ze leven hier in een beschermd gebied, hun aantal groeit ieder jaar. Ze zijn erg gewoon aan boten en laten zich er niet door afschrikken. Favoriete prooien van jaguars zijn kaaimannen en capybara’s (het grootste knaagdier ter wereld), die hier beiden in grote getalen voorkomen. Jaguars zijn uitstekende zwemmers die liefst vanaf de rivierkant jagen. Vogelliefhebbers zullen hier een topdag beleven, meer dan 650 soorten hebben hier hun thuis! Jabiru is het symbool van de Pantanal, een prachtige, grote vogel die tot 140 cm kan zijn. Ooievaars, roze lepelaar, kingfisher en papegaaien zijn enkele veel voorkomende vogelsoorten.

Dag 6 – 13.07 Transpantaneira  – Cuiabá – Boa Vista

’s Morgens vroeg maken we een boottocht, ongetwijfeld zien we nog wildlife, met wat geluk spotten we opnieuw een jaguar. Nadien vertrek vanuit onze lodge, we nemen afscheid van de joviale uitbater en het vriendelijk personeel. We rijden terug over de Transpantaneira naar Cuiabá. We vliegen naar de noordelijk gelegen stad Boa Vista, waar we in een relaxed hotel overnachten. Boa Vista kent een tropisch klimaat en is een gestructureerde stad naar het voorbeeld van Brasilia. Aangezien we na de trekking opnieuw in hetzelfde hotel overnachten kan alle bagage die niet nodig is voor de trekking hier worden achtergelaten. We overlopen samen de uitrusting. Iedereen draagt tijdens de trekking enkel een dagrugzak, de rest wordt door dragers voorzien. Gezien er een stevige klim/afdaling aan te pas komt spreekt het voor zich dat bagage beperkt moet blijven voor de dragers.

Dag 7 – 14.07 Boa Vista – Santa Elena – San Francisco

Met een privé voertuig bereiken we na een 3-tal uur Pacaraima, een stadje aan de grens met Venezuela gelegen. Nadat we de grensformaliteiten hebben afgerond rijden we verder naar Santa Elena de Uairen, 15 km van de Braziliaanse grens gelegen. Dit is de toegangspoort om de prachtige tafelberg Roraima te beklimmen. In de namiddag doen we het rustig aan om goed uitgerust aan de trekking te kunnen starten.

Dag 8 – 15.07 Roraima Trekking

Vanaf Santa Elena rijden we met 4×4 voertuigen verder naar Het gehucht San Francisco, 1,5 uur rijden. Het eerste deel is asfalt, nadien wordt het een onverharde weg. We hebben hier al schitterende savanne landschappen en zicht op verschillende tafelbergen waarvoor deze regio gekend is. We ontmoeten onze lokale gids en het ondersteuningsteam en vertrekken voor een 6-daags avontuur in één van de meest unieke regio’s van het continent. Ons doel is Mount Roraima, dat gelegen is aan het 3-landenpunt Brazilië-Venezuela-Guayana. Aangezien de kortste en gemakkelijkste route vanuit Venezuela is, vertrekken we logischerwijze van hieruit. Onze trekking gaat door in het meest zuidelijke deel van het Nationale Park Canaima, één van de grootste parken van het land. Wellicht is de bekendste plek de meer noordelijk gelegen Angel Falls, die met 979 meter de hoogste waterval ter wereld is. We wandelen in de richting van Mount Roraima, het doel van deze trekking. Onze kampplaats voor vandaag is aan Rio Tek gelegen, een frisse duik in de rivier zal deugd doen.

14 km – 5 uur wandelen

Dag 9 – 16.07 Roraima Trekking

Na het ontbijt wandelen we verder richting Mount Roraima, onderweg moeten we twee rivieren oversteken, Tek en Kukenan. Afhankelijk van de hoogte van de rivier kan de oversteek uitdagend worden. We winnen geleidelijk aan hoogte, onderweg hebben we zicht op de 600m hoge waterval van Tepui Kukenan. Tepui betekent tafelberg, waarvan Tepui (Mount) Roraima de hoogste is. We bereiken onze kampplaats aan de basis van Mount Roraima, de imposante tafelberg torent boven ons uit.

11 km – 5 uur wandelen – kampplaats 1900 meter

Dag 10 – 17.07 Roraima Trekking

De zwaarste dag van de trekking zal vandaag zijn, omdat we de klim maken naar de top van Mount Roraima. Vaak zijn er kleinere en grotere watervallen langs de tafelberg, een mooi schouwspel. Naarmate we aan hoogte winnen hebben we steeds een beter zicht op onze omgeving, onderweg zijn er verschillende viewpoints. Na een 2-tal uur bereiken we de rechtstreekse route, die vanaf nu steiler en uitdagender wordt. Eénmaal boven op het plateau laten de prachtige zichten je de inspanning al snel vergeten. De komende 2 nachten kamperen we aan een kleine grot. Na de lunch maken we een eerste verkennende wandeling op de top van Mount Roraima, gelegen op 2810 meter.

4,5 km – 6 uur wandelen – 900 m klimmen – kampplaats 2800 meter

Dag 11 – 18.07 Roraima Trekking

Vandaag is er een uitgebreide verkenning van het plateau dat werkelijk uniek is. Stenen sculpturen, endemische vleesetende planten, kristalheldere pools en fantastische viewpoints. Vanuit verschillende plekken heb je zicht op de omgeving en andere tepuis. We bevinden ons hier op één van de oudste geologische rotsformaties in de wereld, 2 miljard jaar oud. Reptielen, coati’s, verschillende soorten muizen, kolibries en parkieten hebben hier hun habitat.

Kampplaats 2800 meter

Dag 12 – 19.07 Roraima Trekking

Via hetzelfde pad dalen we vandaag opnieuw af tot aan de kampplaats die we al kennen van dag 8. Concentratie vereist aan het eerste, steilere stuk van de afdaling, nadien wordt het eenvoudiger tot aan de kampplaats van dag 9 waar we lunchen. Nadien gaat het verder tot aan de kampplaats aan Rio Tek.

15,5 km – 7 uur wandelen – 900 m dalen – kampplaats 1900 meter

Dag 13 – 20.07 Roraima Trekking

We wandelen rustig terug naar het dorp Paratepui waar we onze trekking begonnen. Onderweg hebben we de laatste zichten op de unieke tepuis landschappen die je nergens anders in Latijns-Amerika aantreft. Na de lunch rijden we met onze 4×4 voertuigen terug naar Santa Elena Uairen. Aansluitend rijden we met ons privé voertuig naar Boa Vista waar we overnachten. Na een tijdje in meer primitieve omstandigheden te hebben overnacht slapen we vandaag terug in hetzelfde, comfortabele hotel dat we al kennen van dag 7. Hier vinden we onze achtergelaten bagage terug.

14 km – 3,5 uur wandelen 

Dag 14 – 21.07 Boa Vista – Manaus

We vliegen naar Manaus, met meer dan 2 miljoen inwoners is dit met voorsprong de grootste stad ter wereld die in regenwoud is gelegen. Manaus heeft een aantal interessante plekken om te bezoeken waaronder een grote markt en het Amazone theater. ’s Avonds eten we in een goed restaurant waar verschillende riviervissen uit de Amazone op het menu staan.

Dag 15 – 22.07 Manaus – Tefé – Mamirauá reservaat

Vanuit Manaus vliegen we naar Tefé, 1,5 uur vliegen. Dit junglestadje is aan de gelijknamige rivier gelegen. Per boot varen we via de Amazone-rivier naar de Japurá-rivier, waar we de komende 4 nachten op een drijvende pousada verblijven. We bevinden ons midden in het Amazonewoud in het Mamirauá reservaat. In de namiddag maken we een eerste boottocht per kano in de prachtige natuur.

Dag 16 – 23.07 Mamirauá reservaat

In deze periode van het jaar is deze regio grotendeels overstroomd, het rivierniveau stijgt 10 tot 12 meter. Om deze reden verkennen we per kano, een ideale manier omdat er geen motor is die de dieren afschrikt. Een groot aantal vogels, primaten, reptielen en predators (waaronder de jaguar) heeft hier zijn habitat. Mamirauá is in het hart van de Amazone, tussen de Amazone, Japurá en Auati-Paraná rivieren gelegen. Het is het grootste laagland ecosysteem in het Braziliaanse Amazonewoud. Deze regio is een dynamische omgeving die een aanpassing vereist van iedereen die er woont, waaronder Indiaanse gemeenschappen. Vandaag verken je per kano delen van dit enorme gebied, er is een grote kans om rivierdolfijnen te spotten. ’s Avonds na het eten maken we een tocht die ons met andere dieren laat kennismaken.

Dag 17 – 24.07 Mamirauá reservaat

We maken een boottocht op het Mamirauá meer en verkennen zijrivieren, steeds onder deskundige begeleiding van een lokale gids die als geen ander dieren weet te spotten. Hij kent hun gedrag, geluiden en slaapplaatsen. Hier leeft een groot aantal vogels waarvan we er ongetwijfeld heel wat zullen zien.

Dag 18 – 25.07 Mamirauá reservaat

In deze moeilijke leefomstandigheden zijn er verschillende communities die hier al generaties lang leven. Ze wonen in kleine groepen en zijn sterk op elkaar afgestemd. We bezoeken een community en komen meer te weten over hun gewoonten die een grote flexibiliteit vereisen.

Dag 19 – 26.07 Mamirauá reservaat – Manaus

Na een verblijf in het regenwoud dat niemand snel zal vergeten varen we terug naar Tefé waar we een vlucht terug naar Manaus nemen. In de namiddag verkennen we Manaus verder en sluiten de reis af in een uitstekend restaurant met een groot aanbod aan tropische visgerechten.

Dag 20 – 27.07 Manaus – São Paulo

S’ morgens nemen we een binnenlandse lucht naar São Paulo met internationale connectie naar Lissabon.

Dag 21 – 28.07 Aankomst Brussel

Vanuit Lissabon naar Brussel

Prijs & data

Van                 Tot                  Beschikbaarheid            Prijs

08.07.24        28.07.24        Gegarandeerd                 6.175€

Inclusief

 • Binnenlandse vluchten
 • Alle maaltijden
 • Verplaatsingen met privé vervoer
 • Bootverplaatsingen
 • Excursies volgens programma
 • Alle overnachtingen
 • Lokaal begeleidingsteam trekking Roraima
 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Engelstalige lokale gidsen
 • Inkom Nationale Parken
 • Luchthaventaksen

Exclusief

 • Internationale vlucht Brussel – São Paulo
 • Vervoer naar/van Brussels Airport
 • Verzekeringen (Bijstandsverzekering verplicht)
 • Persoonlijke uitgaven (dranken)
 • Optionele excursies
 • Fooien (± 80€)

Internationale vlucht

Internationale vlucht kan via Offtrack geboekt worden.

Aantal deelnemers

Min. 5 deelnemers / Max. 10 deelnemers

Betaling

Voor het vastleggen van de reis moet een deel van de totale reissom betaald worden.

Voorschot: 1275€
De rest van de betaling wordt 6 weken voor vertrek gestort.

Rek. nr BE77 6108 3300 2042
Btw BE 0655 990 610

Indien je voor een verzekering opteert (aanbevolen) kan dit samen met het voorschot afgerekend worden.

Praktisch

Inschrijvingen en opties

6 inschrijvingen

3 koppels (46-51, 60-62, 67-69)

Reisdocumenten

Voor Brazilië en Venezuela heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst.
Je hebt geen visum nodig indien je over de Belgische nationaliteit beschikt.

Transport

Internationale vlucht

Vanuit Brussel naar São Paulo via Lissabon

Binnenlandse vluchten

Vanuit São Paulo naar Cuiabá
Vanuit Cuiabá naar Boa Vista
Vanuit Boa Vista naar Manaus
Vanuit Manaus naar Tefé (retour)

Privé transport

We beschikken steeds over eigen vervoer met chauffeur.

Bootverplaatsingen

Tijdens het bezoek in Pantanal en Manaus maken we gebruik van boten.
In Pantanal is dit een gemotoriseerde boot, in de Amazone gaat dit om kano’s die bestuurd worden door lokale gidsen.

Overnachtingen

Hotels – Guesthouses

We overnachten tijdens de reis afwisselend in hotels  of bungalows.
Sommige zijn erg comfortabel, andere zijn wat eenvoudiger.
Alle accommodatie werd steeds uitgekozen om zijn ideale ligging.

 • Toeslag individuele kamer: 1295€

Maaltijden

Ontbijt nemen we meestal aan de accommodatie, soms nemen we het ontbijt in de omgeving van onze overnachtingsplaats.
Lunch bestaat uit een eenvoudige snack of picknick tijdens de wandelingen.
’s Avonds gaan we altijd op restaurant, tijdens de 6-daagse trekking bereidt onze gids de maaltijden.
Brazilië kent veel regionale gerechten, aan de kust wordt veel vis gegeten, in het binnenland kom je vaker vlees tegen op het menu.

Tijdsverschil

In juli is het in Brazilië 5 uur vroeger dan in België

Taal

De officiële taal in Brazilië is Portugees.
In het Amazonewoud bestaan nog heel wat, weinig gesproken, Indianentalen.

Klimaat

Juli is een ideale periode om Brazilië te bezoeken.
Het is er wat minder warm (de warmste maanden zijn van november tot maart).
Gemiddelde temperatuur in juli:

 • Boa Vista 28°- 30°C
 • Manaus 28° – 30°C
 • Cuiabá  30° – 32°C

Klik hier voor up-to-date weerinformatie.

Verzekering

Bij Offtrack kan je een annulatieverzekering en/of bijstandsverzekering afsluiten in samenwerking met Allianz Global Assistance.
Een bijstandsverzekering is voor deze reis verplicht.
Een annulatieverzekering is geen verplichting, maar wordt sterk aanbevolen.
Deze verzekering blijft ook geldig tijdens de reis, d.w.z. dat wanneer je de reis moet onderbreken, je op basis van de annulatieverzekering een vergoeding kan ontvangen voor de niet gebruikte reisdagen.
Je kan opteren voor een tijdelijke polis, indien je meerdere reizen (ook korte) per jaar maakt kan een jaarpolis interessanter zijn.
Meer informatie over Allianz reisverzekeringen en premies vind je hier

Fysiek niveau

Tijdens de trekking wordt er gemiddeld tussen de 5-7 uur per dag gewandeld over gevarieerd terrein. Er worden hoogteverschillen afgelegd tot 900m per dag. Hier gaan we langs watervallen en wordt er soms een rivier overgestoken. Het traject van de basis van Roraima naar de top is steil, op sommige delen wordt er geklauterd.
De hogere luchtvochtigheid heeft een invloed en maakt iedere wandeling wat intenser.
Tijdens de trekking draag je enkel je dagrugzak, al de rest wordt door het lokale begeleidingsteam gedragen.

Brazilië heeft alles wat je kan bedenken, behalve hoge bergen, we komen tijdens de reis nergens boven 3000m.
Een basisconditie is nodig om deze reis op fysiek vlak vlot te laten verlopen.
Niveau 2 (Trekking Roraima Niveau 3)
Klik hier voor meer informatie over niveau.

Begeleiding

Nederlandstalige reisbegeleiding.
Klik hier voor meer informatie over je begeleider.
Tijdens de trekking naar Roraima worden we ondersteund door een lokaal team dat uit een gids/kok en dragers bestaat.

Elektriciteit

In Brazilië worden andere stopcontacten gebruikt als in Europa.
Je neemt best een universele adapter mee. Er zal tijdens de reis overal elektriciteit aanwezig zijn, behalve tijdens de trekking naar Roraima.

Financiën – Budget

De lokale munt in Brazilië is Real (BRL).
Klik hier voor de huidige wisselkoers.
Er zijn tijdens de reis vaak geldautomaten aanwezig.
Cash € of USD (Venezuela) kan handig zijn. 150 USD per persoon is voldoende.
Check voor vertrek bij je bank of je debetkaart geactiveerd is voor gebruik buiten de EU-zone.
Kredietkaarten, MasterCard, Visa in de eerste plaats, worden bijna overal aanvaard.
Reken op zo’n 250€ voor lokale uitgaven, voor o.a. dranken, fooien.

EHBO

Medische voorzieningen zijn degelijk in Brazilië.
Een bijstandsverzekering wordt sterk aangeraden (medische kosten kunnen hoog oplopen in Brazilië).
Voor wondverzorging wordt gezorgd, voor het overige sta je zelf in.
Aanbevolen persoonlijke medicatie:
Pijnstillend en koortswerend product, product voor maag- en darmklachten, product tegen insectenbeten- en huidirritaties, zalf voor ontstekingen, kneuzingen, ontsmettende zalf, verbanden.

Gezondheid

Offtrack heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies kan je bij je huisarts of het Tropisch Instituut (itg) terecht.
Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen vereist.
Inentingen voor Hepatitis A, B, tetanus en difterie zijn steeds aanbevolen. Voor de meest actuele informatie rond aanbevolen/verplichte inentingen per land kan je hier terecht.

Uitrusting

Reistas

Er is voldoende plaats voorzien in de gebruikte voertuigen voor bagage.
Dit kan een koffer zijn, een soepele reistas, of een rugzak.
Van Offtrack krijg je een bagagelabel om aan je reistas te bevestigen.
Zet hierop je naam, Gsm (+32), en emailadres.

Dagrugzak

Tijdens de trekking draag je enkel een dagrugzak, min 35l.
Bij hevige regen is een regenhoes onvoldoende. Voorzie steeds een waterdichte zak (camera, smartphone, paspoort).

 • Wandelschoenen geschikt voor bergachtig terrein.
 • Lichte wandelschoenen/sportschoenen
 • Sandalen (waterbestendig)
 • Slaapzak (comfortzone 0°C)
 • Slaapmatje (type thermorest om slaapcomfort te verhogen)
 • Wandelkousen
 • Waterdichte jas/broek
 • Fleece
 • Wandelbroek
 • Handdoek
 • Short (zwemshort/badpak)
 • T-shirts/hemd(en)
 • EHBO-kit (persoonlijke medicatie)
 • Lippencrème met hoge UV filter
 • Zonnebril
 • Zonnecrème (min. factor 30)/aftersun
 • Pet of hoed
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)

Minder essentieel, maar handig om mee te nemen

 • Reserve batterijen camera
 • Extra memory card
 • Ontsmettende handgel
 • Vochtige doekjes

Tip: scan je paspoort + bankkaarten in en mail ze naar jezelf

Programmawijziging

Onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken kunnen, indien noodzakelijk, tot een wijziging van dagindeling of programma leiden.

Literatuur

A Death in Brazil: Boeiende reflectie van de Braziliaanse samenleving
Auteur: Peter Robb
Brazil: Reiservaringen door het fascinerende Brazilië
Auteur: Michael Palin
Ciudade de DeusKroniek over het dagelijks leven in de Favela’s van Rio de Janeiro
Auteur: Paulo Lins

Walking the Amazon: Boeiend verhaal van een man die alleen het volledige Amazone woud te voet doorkruist
Auteur: Ed Stafford

Voor kaartmateriaal kan je terecht bij:

Altavia: Antwerpen
Atlas & Zanzibar: Gent
De Reyghere: Brugge
Anticyclone des Açcores: Brussel

Korting aankoop outdoormateriaal

Op vertoon van je bestelbon van een Offtrack reis krijg je bij een aantal outdoor winkels 10% korting op alle artikelen.
Klik hier om te bekijken waar dit mogelijk is.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Offtrack is lid van het VVR en Vlaamse Solidariteit Reisgelden.
In geval van financieel onvermogen worden alle gestorte bedragen integraal terugbetaald.
Indien u een reis boekt via Offtrack gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Verlengingen

Alle programma’s werden zorgvuldig voorbereid, het gaat om bestemmingen die zeer goed gekend zijn door Offtrack. Wil je een reis verlengen of aanpassen? Neem gerust contact op, dan bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Foto's

Brazilië-Venezuela - natuur
Brazilië-Venezuela
Brazilië-Venezuela - dieren
Brazilië-Venezuela
Brazilië-Venezuela - natuur
Brazilië-Venezuela
Brazilië-Venezuela - dieren
Brazilië-Venezuela
Brazilië-Venezuela - meer
Brazilië-Venezuela
Brazilië-Venezuela - bergen
Brazilië-Venezuela
Brazilië-Venezuela - cultuur
Brazilië-Venezuela
Brazilië-Venezuela - vogels
Brazilië-Venezuela
Brazilië-Venezuela - moeras
Brazilië-Venezuela
Brazilië-Venezuela - natuur
Brazilië-Venezuela
Brazilië-Venezuela - dieren
Brazilië-Venezuela
Brazilië-Venezuela - bergen
Brazilië-Venezuela
Brazilië-Venezuela - trekking
Brazilië-Venezuela
Brazilië-Venezuela - cultuur
Brazilië-Venezuela
Brazilië-Venezuela - natuur
Brazilië-Venezuela
Brazilië-Venezuela - natuur
Brazilië-Venezuela
Brazilië - vlag
Brazilië
Brazilië-Venezuela - natuur
Brazilië-Venezuela
Brazilië-Venezuela - dieren
Brazilië-Venezuela
Brazilië - waterval
Brazilië
Brazilië-Venezuela - dieren
Brazilië-Venezuela

Video's