Overzicht Faeröer eilanden

Ongerepte wandelbestemming midden in de Atlantische Oceaan

De Faeröer eilanden zijn desolaat gelegen en rijzen steil op uit zee. De weinige huizen zijn erg kleurrijk. Klein in oppervlakte, groot in verscheidenheid. Het valt vooral op hoe groen het hier is, mossen en grassen zijn alom tegenwoordig. Heel wat vogels hebben hier hun thuis, net als schapen. Er wonen amper mensen, wat het een ideale bestemming maakt om even los te koppelen van alles.

Mooie wandelpaden doorkruisen de archipel, die uit 18 bergachtige eilanden bestaat. De eilandengroep ligt in de Atlantische Oceaan, tussen Noorwegen en IJsland. In oppervlakte slechts 1400 km2 groot, met 50.000 inwoners. We ‘beklimmen’ Slaettaratindur, de hoogste berg van Faeröer, met mooie zichten van op de top. Verkenning van de eilanden Mykines, Vágar, Streymoy, Eysturoy, Suðuroy en Nólsoy. In de bergen woont helemaal niemand, duizenden vogels hebben hier hun nesten. De typerende kliffen zorgen voor spectaculaire zichten.

Het klimaat is wisselend, met vaak harde wind en geregeld buien, de temperaturen zijn gematigd. We beschikken over eigen vervoer wat volledige flexibiliteit biedt. Goed gelegen overnachtingsplekken vormen onze uitvalsbasis tijdens de reis.

Een onbekend stukje Europa op een afgelegen locatie die voor een aparte ervaring zal zorgen.

Programma

Dag 1 – 01.06 Brussel – Kopenhagen – Vágar

We vliegen vanuit Brussel via Kopenhagen naar Vágar, waar de luchthaven van de Faeröer eilanden is gelegen. Via een tunnel bereiken we de hoofdstad van de eilandengroep: Tórshavn. De komende vier nachten verblijven op een strategische locatie op appartementen.

Dag 2 – 02.06 Nólsoy

We verkennen de oude stad van Tórshavn, de enige stad op de Faeröer eilanden. Via een korte ferrytocht bereiken we het eiland Nólsoy, waar we een wandeling maken naar een vuurtoren. We keren na de wandeling terug naar Tórshavn waar we opnieuw overnachten.

10 km – 3 uur wandelen 

Dag 3 – 03.06 Slættaratindur – Kirkjubøur

Een beklimming van de hoogste ‘berg’ van de Faeröer eilanden kan niet ontbreken. Slechts 882 meter hoog, het blijft een inspanning. Slættaratindur ligt in het noorden van het eiland Eysturoy. We passeren de Streyminbrug, die de eilanden Streymoy en Eysturoy met elkaar verbinden. We nemen de scenic route, de landschappen naar het startpunt van de wandeling zijn schitterend. Tijdens de beklimming hebben we mooie uitzichten met een ideaal overzicht op de Faeröer eilanden, een 6-tal km wandelen h/t. Na de picknick wandelen we vanuit Tórshavn naar Kirkjubøur, een dorp met een rijk verleden. Langs mooie natuur en heel wat vogels, bereiken we Kirkjubøur, dat bekend is voor de traditionele zwarte huizen met turfdaken, en het oudste bewoonde houten huis ter wereld, Kirkjubøargarður, dat dateert uit de elfde eeuw. Deze wandeling is ongeveer 8 km.

14 km – 7 uur wandelen

Dag 4 – 04.06 Tjørnuvík

Vanuit de waterval aan Saksun stappen we naar Tjørnuví via een niet altijd even goed te volgen pad langs verschillende watervallen. Hier hebben we indrukwekkende zichten en maken kennis met een andere deel van Faeröer.

12 km – 5 uur wandelen 

Dag 5 – 05.06 Tvøroyri

Het meest zuidelijke eiland is één van de meest spectaculaire. Met een ferryboot varen we naar Suðuroy, 2,5 uur varen. We arriveren in het dorp Tvøroyri waar we de komende twee nachten verblijven op ideaal gelegen appartementen. In de namiddag wandelen we in de mooie vallei Hvannhagi, in het midden ligt een meer, omgeven door steile bergen.  Onderweg zijn er mooie uitzichten op de rotskusten en de eilanden in de buurt van Suðuroy.

10 km – 4 uur wandelen

Dag 6 – 06.06 Suðuroy

In het uiterste zuiden van het eiland maken we een schitterende wandeling. Nadat we het eerste deel hebben geklommen komen we aan een plateau waar verschillende kleine meertjes liggen. Via een heuvelachtig parcours bereiken we de vuurtoren van Akraberg, het meest zuidelijke punt van de Faeröe eilanden. Een mooie wandeling in een afgelegen regio.

14 km – 6 uur wandelen

Dag 7 – 07.06 Gjogv

We nemen de ferry terug naar Streymoy, na aankomst rijden we naar het noorden van Streymoy. Onderweg zien we verschillende watervallen die vanuit de steile, met mos bedekte rotsen naar beneden komen. De felgroene kleurschakeringen zorgen voor aparte landschappen. Overnachting in Gjogv, een gehucht met slechts één overnachtingsplaats.

Dag 8 – 08.06 Mykines

Vanuit Gjogv rijden we richting Vagar, waar we Mykines bereiken we na een korte trip per ferry, onderweg schitterende zee kliffen. Dit eiland is gekend voor de vele vogels die je hier aantreft, vooral papegaaiduikers en jan-van-genten zijn hier talrijk aanwezig. Een wandeling over het eiland brengt ons voorbij grote kolonies vogels. Een rustige wandeling die ons laat kennismaken met de steile rots kliffen waar de Faeröer eilanden zo gekend voor zijn. In de namiddag varen we terug naar Vágar waar we overnachten.

Dag 9 – 09.06 Vágar – Kopenhagen – Brussel

We rijden terug naar de luchthaven van Vágar met aansluitend terugvlucht naar Brussel via Kopenhagen.

 

Het weer is zeer veranderlijk op de Faeröer-eilanden. Het is mogelijk dat we in functie van de weersvoorspelling bepaalde routes wijzigen of in een andere volgorde doen.

Prijs & data

Van                 Tot                  Beschikbaarheid        Prijs

01.06.24        09.06.24         Gegarandeerd            2.175 €

Inclusief

 • Alle maaltijden
 • Verplaatsingen met eigen vervoer
 • Alle bootverplaatsingen
 • Alle overnachtingen
 • Excursies en inkom bezienswaardigheden volgens programma
 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Luchthaventaksen

Exclusief

 • Internationale vlucht Brussel – Vágar
 • Vervoer naar/van treinstation Brussel/Antwerpen
 • Verzekeringen (Bijstandsverzekering verplicht)
 • Persoonlijke uitgaven (dranken)
 • Optionele excursies
 • Fooien

Internationale vlucht

Internationale vlucht kan via Offtrack geboekt worden.

Aantal deelnemers

Min. 5 deelnemers / Max. 10 deelnemers

Betaling

Voor het vastleggen van de reis moet een deel van de totale reissom betaald worden.

Voorschot: 495€
De rest van de betaling wordt 6 weken voor vertrek gestort.

Rek. nr BE77 6108 3300 2042
Btw BE 0655 990 610

Indien je voor een verzekering opteert (aanbevolen) kan dit samen met het voorschot afgerekend worden.

Praktisch

Inschrijvingen en opties

8 inschrijvingen

6 mannen (43, 50, 52, 58, 52, 55)

2 vrouwen (53, 72)

Reisdocumenten

Een Belgische identiteitskaart is voldoende om de Faeröer eilanden te bezoeken.

Transport

Internationale vlucht

Vanuit Brussel via Kopenhagen naar Vágar

Privé vervoer

We beschikken over een eigen voertuig voor alle verplaatsingen. Indien er meer dan 7 inschrijvingen zijn bestuurd één van de deelnemers een tweede voertuig. Het wegennetwerk op de Faeröer-eilanden is uitstekend. Het type voertuig voor 2de bestuurder is een doorsnee personenwagen automatic. Je Belgische B-rijbewijs is voldoende.

Ferry

We nemen verschillende keren een ferry om naar andere eilanden te varen

Overnachtingen

Guesthouses – appartementen

We overnachten tijdens de reis in degelijke, strategisch gelegen guesthouses of appartementen.
Op appartementen wordt een badkamer gedeeld met andere personen

 • Toeslag individuele kamer: 485€

Maaltijden

We ontbijten steeds aan de accommodatie.
Lunch bestaat uit een eenvoudige snack of picknick tijdens de wandelingen
’s Avonds gaan we steeds op restaurant
Er wordt veel vis gegeten op de Faeröer eilanden, er is ook uitstekend lamsvlees

Tijdsverschil

In juni is het op de Faröer eilanden 1 uur vroeger dan in België.

Taal

De officiële taal op de Faeröer eilanden is Faeröers. Slechts 75.000 mensen in de wereld spreken deze taal. IJsland, Denemarken en uiteraard Faeröer eilanden zijn de enige plekken waar deze taal gesproken worden. Veel mensen spreken ook Deens en/of Engels.

Klimaat

Het klimaat is wisselend, met vaak harde wind en geregeld buien, de temperaturen zijn gematigd.

Gemiddelde temperatuur in juni:

 • Tórshavn 12°- 14°C

Klik hier voor up-to-date weerinformatie.

Verzekering

Bij Offtrack kan je een annulatieverzekering en/of bijstandsverzekering afsluiten in samenwerking met Allianz Global Assistance.
Een bijstandsverzekering is voor deze reis verplicht.
Een annulatieverzekering is geen verplichting, maar wordt sterk aanbevolen.
Deze verzekering blijft ook geldig tijdens de reis, d.w.z. dat wanneer je de reis moet onderbreken, je op basis van de annulatieverzekering een vergoeding kan ontvangen voor de niet gebruikte reisdagen.
Je kan opteren voor een tijdelijke polis, indien je meerdere reizen (ook korte) per jaar maakt kan een jaarpolis interessanter zijn.
Meer informatie over Allianz reisverzekeringen en premies vind je hier

Fysiek niveau

Het terrein is gevarieerd, van goed begaanbare wandelpaden, tot quasi onbestaanbare paden waar we zelf onze weg wat moeten zoeken. Steeds is de kust dichtbij zodat alles vrij logisch blijft.
De meeste wandelingen zijn niveau 2, enkele wandelingen neigen naar niveau 3.
Niveau 2/3
Klik hier voor meer informatie over niveau.

Begeleiding

Nederlandstalige reisbegeleiding
Klik hier voor meer informatie over je begeleider.

Elektriciteit

Op de Faröer eilanden worden Europese stopcontacten gebruikt.
Er zal tijdens de reis overal elektriciteit aanwezig zijn.

Internet

Op iedere overnachtingsplaats zal Wifi zijn. Check bij je provider of mobiele data geldig is bij je abonnement voor gebruik op de Faeröer-eilanden. De eilandengroep behoort bij Denemarken maar heeft een speciaal statuut waarvoor andere regels kunnen gelden.
E-SIM is een andere optie, Airalo is aanbevolen

Financiën – Budget

De lokale munt op de Faeröer eilanden is Deense Kroon (DKK).
Klik hier voor de huidige wisselkoers.
Er zijn geldautomaten aanwezig.
Check voor vertrek bij je bank of je debetkaart geactiveerd is voor gebruik buiten de EU-zone.
Kredietkaarten, MasterCard, Visa in de eerste plaats, worden bijna overal aanvaard.
Reken op zo’n 100€ voor lokale uitgaven, voor o.a. dranken.

EHBO

Medische voorzieningen zijn goed op de Faeroër eilanden.
Een bijstandsverzekering is verplicht voor deze reis, medische kosten kunnen onverzekerd hoog oplopen.
Voor wondverzorging wordt gezorgd, voor het overige sta je zelf in.
Aanbevolen persoonlijke medicatie:
Pijnstillend en koortswerend product, product voor maag- en darmklachten, product tegen insectenbeten- en huidirritaties, zalf voor ontstekingen, kneuzingen, ontsmettende zalf, verbanden.

Gezondheid

Offtrack heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies kan je bij je huisarts of het Tropisch Instituut (itg) terecht.
Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen vereist.
Inentingen voor Hepatitis A, B, tetanus en difterie zijn steeds aanbevolen.

Voor de meest actuele informatie rond aanbevolen/verplichte inentingen en voorzorgsmaatregelen per land kan je hier terecht.

Uitrusting

Reistas

Voorzie soepele reistas (ideaal met wieltjes), of een rugzak. Er zijn heel wat korte verplaatsingen, per ferry, zorg ervoor dat je bagage compact en efficiënt is ingepakt om het voor jezelf makkelijk te maken. Je staat zelf in voor je bagage.
Van Offtrack krijg je een bagagelabel om aan je reistas te bevestigen.
Zet hierop je naam, Gsm (+32), en emailadres.

Dagrugzak

Tijdens de dagwandelingen draag je een dagrugzak. Bij hevige regen is een regenhoes onvoldoende. Voorzie steeds een waterdichte zak (camera, smartphone, paspoort).

 • Wandelschoenen geschikt voor bergachtig terrein.
 • Lichte wandelschoenen/sportschoenen
 • Wandelkousen
 • Waterdichte jas/broek
 • Muts, lichte handschoenen
 • Fleece
 • Wandelbroek
 • T-shirts/hemd(en)
 • Handdoek
 • EHBO-kit (persoonlijke medicatie)
 • Lippencrème met hoge UV filter
 • Hoofdlamp
 • Zonnebril
 • Zonnecrème (min. factor 30)/aftersun
 • Pet of hoed
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)

Minder essentieel, maar handig om mee te nemen

 • Reserve batterijen camera/hoofdlamp
 • Extra memory card
 • Ontsmettende handgel
 • Vochtige doekjes

Tip: scan je paspoort + bankkaarten in en mail ze naar jezelf

Programmawijziging

Onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken kunnen, indien noodzakelijk, tot een wijziging van dagindeling of programma leiden.

Literatuur

The Land of Maybe: Gedetailleerde beschrijving van de mysterieuze Faeröer eilanden.
Auteur: Tim Ecott

Voor kaartmateriaal kan je terecht bij:

Altavia: Antwerpen
Atlas & Zanzibar: Gent
De Reyghere: Brugge
Anticyclone des Açcores: Brussel

Korting aankoop outdoormateriaal

Op vertoon van je bestelbon van een Offtrack reis krijg je bij een aantal outdoor winkels 10% korting op alle artikelen.
Klik hier om te bekijken waar dit mogelijk is.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Offtrack is lid van het VVR en Vlaamse Solidariteit Reisgelden.
In geval van financieel onvermogen worden alle gestorte bedragen integraal terugbetaald.
Indien u een reis boekt via Offtrack gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Verlengingen

Alle programma’s werden zorgvuldig voorbereid, het gaat om bestemmingen die goed gekend zijn door Offtrack. Wil je een reis verlengen of aanpassen? Neem gerust contact op, dan bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Foto's

Faröer eilanden
Faeröer eilanden
Faröer eilanden
Faeröer eilanden
Faeröer eilanden
Faeröer eilanden
Faeröer eilanden
Faeröer eilanden
Faröer eilanden
Faeröer eilanden
Faeröer eilanden
Faeröer eilanden
Faeröer eilanden
Faeröer eilanden
Faeröer eilanden
Faeröer eilanden
Faröer eilanden
Faeröer eilanden
Faeröer eilanden
Faeröer eilanden
Faröer eilanden
Faeröer eilanden
Faeröer eilanden
Faeröer eilanden
Faröer eilanden
Faeröer eilanden
Faeröer eilanden
Faeröer eilanden
Faröer eilanden
Faröer eilanden

Video's