Overzicht Japan Hokkaido

Wandelreis op het meest afwisselende eiland van Japan

Ontdek het minder gekende noordelijke eiland Hokkaidō, waar de grootste en mooiste natuurparken van het land liggen.
Japan is vooral gekend voor de vele tempels, zen tuinen en sushi.
Heel wat minder mensen weten dat het  één van de meest gevarieerde landen in Azië is.
Nergens in Japan is die verscheidenheid beter zichtbaar dan in het uiterst noordelijk gelegen eiland: Hokkaido.
De meest uitgestrekte nationale parken van het land liggen hier, die via de vele wandelpaden uitvoerig kunnen verkend worden.
Verschillende dagen brengen we in Daisetsuzan NP door, waar nog heel wat vulkanische activiteit terug te vinden is.
We gaan tot op de top van twee actieve vulkanen, met panoramische zichten van de omgeving.

Rishiri is een eiland dat we per ferry bereiken. Zowat het volledige eiland wordt ingenomen door een imposante vulkaan, die we zullen beklimmen. Rebun-Tō, een nabijgelegen, kleiner eiland, loont eveneens de moeite, tijdens de zomer kan je hier veel wilde bloemen terugvinden.
Via een desolate weg die langs de wilde Okhotsk zee loopt bereiken we het schiereiland Shiretoko. Naast de prachtige natuur, tref je hier de grootste concentratie bruine beren in Japan aan.
Met wat geluk kunnen we ze observeren tijdens één van de wandelingen die we hier maken.

Akan National Park is gekend voor de mooie meren die je hier kan terugvinden, verschillende zijn van vulkanische oorsprong.
De indrukwekkende Meakan Dake is de perfecte plek om Hokkaidō af te sluiten.
We beschikken grotendeels over een eigen voertuig, waardoor de reis erg comfortabel verloopt.
Liesbeth zal deze reis begeleiden.

Programma

Dag 1 – 08.07    Brussel – Chitose

Vanuit Brussel naar de internationale luchthaven van Chitose.

Dag 2 – 09.07   Chitose – Noboribetsu Onsen

We komen toe in Chitose en reizen verder per trein naar Noboribetsu Onsen, een stadje dat gekend is voor zijn warmwaterbronnen. Relaxen in één van de bronnen doet ons de lange vliegreis meteen vergeten.

95 km – 1,5 u trein

Dag 3 – 10.07   Noboribetsu Onsen – Sapporo

We verkennen Noboribetseu Onsen en reizen in de namiddag per trein naar Sapporo, waar we in een comfortabel, centraal gelegen hotel logeren.

9125 km – 2 u trein

Dag 4 – 11.07 Sapporo

De boeiende hoofdstad van Hokkaido heeft heel wat te bieden, waaronder een aantal mooie parken zoals Ōdorī-Koen. Sapporo is de 5degrootste stad van Japan & is o.a. gekend voor zijn uitstekend bier. Er bestaat de mogelijkheid Mount Moiwa te bezoeken, mooie zichten van de omgeving hier.

Dag 5 – 12.07    Sapporo – Furano

De rest van de reis beschikken we over comfortabele voertuigen. We rijden noordelijk richting Daitsetzusan National Park. Diepe valleien, uitgestrekte wouden, watervallen, meren, vulkanische activiteit en een unieke fauna en flora maken hier een erg gevarieerde plek van.
We verkennen dit indrukwekkende park, dat met voorsprong het grootste van Japan is.
De komende nachten verblijven we op een goed gelegen plek.

40 km – 1 u trein / 190 km – 3,5 u rijden

Dag 6 – 13.07    Tokachi Dake

We vertrekken naar de top van deze actieve vulkaan. Het is de hoogste berg van de Tokache vulkanische groep, 2077m. Hier kan zelfs in volle zomer nog sneeuw liggen. De route, die goed is aangeduid, brengt ons langs knappe vulkanische landschappen.
Via dezelfde route keren we terug.

12 km – 7 u wandelen – 1140 klimmen/dalen

Dag 7 – 14.07    Furano – Asahi Dake

Vanuit Furano rijden we naar Asahidake onsen 1030m, in het noorden van het Daisetsuzan NP gelegen. We komen toe in ons hotel dat ideaal gelegen is voor morgen. In de namiddag maken we een verkennende wandeling in de omgeving.

70 km – 1,5 rijden / 4 km – 1,5 u wandelen

Dag 8 – 15.07   Asahi Dake

We nemen een kabelbaan die ons meteen 550m hoger brengt. We zien al vulkanische activiteit, enorme rookpluimen die van ver zichtbaar zijn, het maakt ons duidelijk dat het om een actieve vulkanische zone gaat. Het gaat geleidelijk omhoog, met enkele steile secties onderweg. Op de top van Asahi dake, de hoogste berg op Hokkaido 2290m, hebben we wijde zichten van de omgeving.
Het hotel beschikt ook hier over een onsen.

7 km – 5,5 u wandelen – 700m klimmen/dalen

Dag 9 – 16.07    Asahi Dake – Rishiri

Vandaag wordt er heel wat gereden, we rijden dwars door het centrum van Hokkaidō tot het uiterste noordwesten. We komen toe in Wakkanai, waar alles is aangeduid in het Japans én in het Russisch. Hier is het mogelijk om per boot naar verschillende Russische bestemmingen te gaan, waaronder Vladivostok. De komende dagen hebben we onze voertuigen niet nodig, we laten ze in Wakkanai achter. Per ferry reizen we verder naar Rishiri Island. De komende 3 nachten verblijven we op het Rishiri eiland, dat volledig gedomineerd wordt door de gelijknamige vulkaan.

280 km – 5,5 u rijden / 1u 45 min varen

Dag 10 – 17.07     Rishiri-San

Op tijd ontbijt want er staat een stevige dag op het programma. We worden naar de start van de wandeling gebracht, gelegen op 220m. We starten in bosrijk gebied en klimmen geleidelijk langs een goed aangelegd pad. Het pad is overwegend bedekt met steenpuin en boomwortels. Onderweg komen we een (onbemande) hut tegen, ideaal als picknick plaats. Na de lunch wordt het pad steiler, er komen ook trappen aan te pas. Het laatste stuk kost een inspanning, maar de zichten van op de top zijn schitterend. Hier kan je bij goed weer de zee langs alle kanten zien liggen. We keren langs dezelfde weg terug.

16 km – 10 u wandelen – 1500m klimmen/dalen

Dag 11 – 18.07     Rebun-Tō

Vanuit Rishiri Island nemen we een ferry naar Rebun-Tō. Dit kleinere eiland kent heel wat minder hoogteverschil, wat welkom zal zijn na de inspanningen van de dag voordien. In de zomer vind je hier veel bloemen terug. We doen het rustig aan en hebben keuze uit verschillende wandelroutes. We zien Rishiri-Zan van hieruit liggen, omwille van de gelijkenis ook mini Fuji geheten. We keren terug per ferry naar Rishiri waar we een laatste nacht doorbrengen. Na de wandeling varen we terug naar Wakkanai waar we de nacht doorbrengen.

6 km – 3 u wandelen – 1u 45 min varen

Dag 12 – 19.07   Wakkanai – Shiretoko

We rijden verder naar het meest noordelijke punt van Japan. We bevinden ons nu aan de Okhotsk zee, die Japan van Rusland scheidt. In vogelvlucht is Kamchatka niet meer zo ver af. De Okhotsk zee heeft een terechte reputatie voor zwaar weer, zelfs grote schepen hebben het hier soms moeilijk. De Kuril eilanden, die vroeger Japans grondgebied waren, behoren momenteel tot Rusland. Het blijft een dispuut met Japan, dat de eilanden claimt. Een mooie rit langs desolate landschappen laat je kennismaken met een totaal andere kant van Japan. Overnachting in goed gelegen accommodatie.

400 km – 8,5 u rijden

Dag 13 – 20.07   Rausu Dake

We zijn nu op Shiretoko Peninsula, één van de meest afgelegen gebieden van Hokkaidō. Een Unesco werelderfgoed site omwille van de unieke flora en fauna. Hier bevindt zich de grootste concentratie bruine beren in Japan. We rijden naar de start van onze volgende wandeling: Rausu-Dake, met 1661m het hoogste punt van het schiereiland. Het laatste stuk moet er geklauterd worden, hoogtevrees heb je hier beter niet. Wie wil kan het laatste stuk overslaan.

15 km – 8,5 u wandelen – 1460m klimmen/dalen

Dag 14 – 21.07   Shiretoko – Akan NP

In de voormiddag rijden we naar Shiretoko pas, 740m. Mount Rausu is van hieruit duidelijk zichtbaar. We maken een korte wandeling in het Shiretoko NP die ons naar Lake Rausu brengt. Onderweg komen we verschillende kleine meren tegen. Om de moerasachtige ondergrond te vermijden gaan de natste secties via een board walk. Nadien rijden we verder naar onze volgende bestemming: het Akan National Park.

6 km – 2,5 u wandelen / 160 km – 3 u rijden

Dag 15 – 22.07   Mashū-Dake

Mashū-Ko geldt voor velen als het mooiste meer in Japan. Het is gekend voor zijn helderheid. De wandeling die we maken loopt langs het meer tot aan de top van Mashū-Dake, gelegen op 857m. Onderweg hebben we goede zichten op de omliggende bergen. Nadien rijden we verder naar het zuidelijke deel van het park. Hier overnachten we in de omgeving van Meakan dake, waar we morgen een wandeling maken.

14 km – 5 u wandelen – 350m klimmen/dalen

Dag 16 – 23.07 Meakan Dake

Meakan-dake, 1499m, is de hoogste berg van het Akan National Park. Via een goed aangeduid pad volgen we een route die door een dicht woud loopt. Het pad is bedekt met vele boomwortels, onderweg hebben we al zicht op de vulkaan. Eenmaal boven hebben we panoramische zichten met iconische vulkanische zichten. Via een andere route keren we naar beneden en komen langs verschillende ravijnen (op veilige afstand). Onnetō meer is een rustgevende plek, ideaal om de wandeling af te sluiten.

11 km – 6 u wandelen – 850m klimmen/dalen

Dag 17 – 24.07 Akan – Shikotsu Onsen

Vanuit het Akan NP rijden we richting Shikotsu Onsen. Een mooie route waar we o.a. de zuidelijke bergen van het Daizetsuzan NP te zien krijgen. Shikotsu Onsen is rustig gelegen aan het gelijknamige meer. Hier kunnen we relaxen in een schitterende onsen om de reis af te sluiten.

300 km – 5,5 u rijden

Dag 18 – 25.07    Shikotsu Onsen – Chitose

We rijden terug naar Chitose waar we ons voertuig achterlaten en de terugvlucht naar Brussel nemen.

30 km – 45 min rijden 

Dag 19 – 26.07    Aankomst Brussel

Aankomst in Brussel vanuit Sapporo.

Prijs & data

Van                 Tot                  Beschikbaarheid                     Prijs

08.07.24        26.07.24         Bechikbaar                              4.435€

Inclusief

 • Ferry Rishiri – Rebun-Tō
 • Alle overnachtingen
 • Comfortabel voertuig
 • Treinverbindingen
 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Alle maaltijden
 • Luchthaventaksen

Exclusief

 • Internationale vlucht Brussel – Sapporo
 • Vervoer naar/van Brussels Airport
 • Verzekeringen (Bijstandsverzekering verplicht)
 • Persoonlijke uitgaven (dranken)
 • Optionele excursies

Internationale vlucht

Internationale vlucht kan via Offtrack geboekt worden.

Aantal deelnemers

Min. 5 deelnemers / Max. 9 deelnemers

Betaling

Voor het vastleggen van de reis moet een deel van de totale reissom betaald worden.

Voorschot: 1035€
De rest van de betaling wordt 6 weken voor vertrek gestort.

Rek. nr BE77 6108 3300 2042
Btw BE 0655 990 610

Indien je voor een verzekering opteert (aanbevolen) kan dit samen met het voorschot afgerekend worden.

Praktisch

Inschrijvingen en opties

6 inschrijvingen

2 vrouwen (56, 58)

2 koppels (58-59, 63-64)

Reisdocumenten

Voor Japan heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst. Je hebt geen visum nodig om Japan te bezoeken indien je over de Belgische nationaliteit beschikt.

Transport

Internationale vlucht

Efficiënt vluchtschema vanuit Brussel naar Sapporo (Chitose).
Een maand voor vertrek ontvangt iedereen het E-Ticket.

Privé voertuig

Tijdens een deel van de reis beschikken we over een comfortabel voertuig met ruim voldoende plaats voor bagage. Als er 5 of meer deelnemers zijn, dan bestuurt één van de deelnemers een voertuig. Japan kent één van de meest voorzichtige chauffeurs ter wereld, het is er zeer veilig om te rijden (links). Wegen zijn uitstekend, alles is goed aangeduid (ook in het Engels). Er behoren een aantal formaliteiten voor het besturen van een voertuig in Japan zoals een Internationaal rijbewijs. Alle hieraan verbonden kosten zijn voor rekening van Offtrack, niet voor de potentiële bestuurder.

Ferryboot

Om de eilanden Rishiri San en Rebun Tō te bezoeken maken we gebruik van ruime ferryboten.

Trein

Voor een aantal trajecten maken we gebruik van het efficiënte Japanse treinnetwerk.

Overnachtingen

Comfortabele Hotels

Tijdens de reis overnachten we verschillende nachten in degelijke hotels, die alle comfort bieden dat je kan verwachten.

Ryokan

Ryokan betekent traditionele, Japanse accommodatie. Hier wordt er op tatami matten geslapen, zijn er uitgebreide maaltijden, en is er steeds een ‘onsen’ aanwezig. Een onsen is een gemeenschappelijk badhuis met natuurlijk warm bronwater, erg welkom na een lange wandeldag.

Guesthouse

We slapen een aantal nachten op eenvoudigere plekken, die kleinschaliger en persoonlijker zijn.

 • Toeslag éénpersoonskamer: 725€

Maaltijden

Japan heeft één van de meest gevarieerde keukens ter wereld. In het diepe, koude water rond Hokkaidō wordt veel gevist, wat voor een groot aanbod zorgt.
Ontbijt wordt steeds voorzien op de accommodatie, soms nemen we hier alle maaltijden.
Tijdens de wandelingen nemen we een picknick mee.
’s Avonds gaan we telkens op restaurant.

Tijdsverschil

Het is in Japan 7 u. later dan in België in juli.

Taal

De officiële taal in Japan is Japans.
Er worden heel wat regionale dialecten gesproken.

Klimaat

De beste periode om Hokkaidō te bezoeken is van juni tot september.
Omwille van de noordelijk gelegen ligging, valt er buiten deze periode veel (winterse) neerslag. Tijdens de winter vallen er in Hokkaidō enorme hoeveelheden sneeuw.
Het is dan ook een populaire wintersportbestemming.
In juli is het vaak zonnig, met stabiel weer. In sommige, afgelegen gebieden, zoals Rishiri of Shiretoko, kan er soms mist hangen.
Gemiddelde temperatuur in juli:

 • Sapporo: 24-26°C
 • Rishiri: 20-22°C
 • Shiretoko: 18 – 20°C

Klik hier voor up-to-date weersinformatie.

Verzekering

Via Offtrack kan je een annulatieverzekering en/of bijstandsverzekering afsluiten in samenwerking met Allianz Global Assistance.
Een bijstandsverzekering is voor deze reis verplicht.
Een annulatieverzekering is geen verplichting, maar wordt sterk aanbevolen. Deze verzekering blijft ook geldig tijdens de reis, d.w.z. dat wanneer je de reis moet onderbreken, je op basis van de annulatieverzekering een vergoeding kan ontvangen voor de niet gebruikte reisdagen.
Meer informatie over Allianz reisverzekeringen en premies vind je hier

Fysiek niveau

Voor deze reis moet je over een degelijke basisconditie beschikken.
Er worden enkel dagwandelingen afgelegd, waarvan sommige een groot hoogteverschil inhouden, tot 1500m klimmen/dalen.
Er wordt tussen de 5-8 uur per dag gewandeld. De paden zijn doorgaans goed aangelegd, vaak met rotsachtige ondergrond, met geregeld boomwortels.
Je draagt enkel je dagrugzak tijdens de wandelingen.
Niveau 2/3 – Dag 8, 12 & 15 Niveau 3
Klik hier voor meer informatie over wandelniveau.

Begeleiding

Nederlandstalige reisbegeleiding
Klik hier voor meer informatie over je begeleider.

Bijeenkomst

Er wordt voor de reis een bijeenkomst georganiseerd om samen het programma te bespreken, en je medereizigers te ontmoeten.

Elektriciteit

In Japan worden andere stopcontacten gebruikt dan in Europa.
Je neemt best een universele adapter mee.

Financiën – Budget

De lokale munt is Japanse Yen – JPY.
Klik hier voor de huidige wisselkoers.
Geldautomaten zijn wijdverspreid in Japan, het is niet nodig om cash mee te nemen.
Zorg ervoor dat je debetkaart geactiveerd is voor gebruik buiten de EU-zone.
Neem voor alle zekerheid ook een kredietkaart mee, Visa of MasterCard worden het meest aanvaard.

Reken op zo’n 150€ plaatselijke uitgaven (drank).

EHBO

Medische voorzieningen zijn uitstekend in Japan.
Een bijstandsverzekering is voor deze reis verplicht, medische kosten kunnen zeer hoog oplopen in Japan.
Voor wondverzorging wordt gezorgd, voor het overige sta je zelf in.
Aanbevolen persoonlijke medicatie:
Pijnstillend en koortswerend product, product voor maag- en darmklachten, product tegen insectenbeten- en huidirritaties, zalf voor ontstekingen, kneuzingen, ontsmettende zalf, verbanden.

Gezondheid

Offtrack heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies kan je bij je huisarts of het Tropisch Instituut (itg) terecht.
Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen vereist.

Inentingen voor Hepatitis A, B, tetanus en difterie zijn steeds aanbevolen. Voor de meest actuele informatie rond aanbevolen/verplichte inentingen en voorzorgsmaatregelen per land kan je hier terecht.

Uitrusting

Reistas

Er is voldoende plaats voorzien in het voertuig voor bagage. Dit kan een koffer zijn, of een soepele reistas. Van Offtrack krijg je een bagagelabel om aan je reistas te bevestigen. Zet hierop je naam, Gsm (+32), en emailadres.

Dagrugzak

Tijdens de dagwandelingen is een dagrugzak voldoende, min 30l.
Bij hevige regen is een regenhoes onvoldoende.
Voorzie steeds een waterdichte zak (camera, smartphone, paspoort..)

 • Wandelschoenen geschikt voor zwaar en bergachtig terrein (bij voorkeur enkelomsluitend)
 • Lichte wandelschoenen/sportschoenen
 • Wandelkousen
 • Waterdichte jas/broek
 • Fleece/Windstopper
 • Wandelbroek(en)
 • Handdoek
 • Short/zwemshort
 • T-shirts/hemd(en)
 • EHBO-kit (persoonlijke medicatie)
 • Lippencrème met hoge UV filter
 • Zonnebril
 • Zonnecrème (min. factor 30)/aftersun
 • Pet of hoed
 • Drankfles (min.1 l)
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)

Minder essentieel, maar handig om mee te nemen

 • Reserve batterijen camera
 • Extra memory card
 • Ontsmettende handgel
 • Vochtige doekjes

Tip: scan je paspoort + bankkaarten in en mail ze naar jezelf

Programmawijziging

Onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken kunnen, indien noodzakelijk, tot een wijziging van dagindeling of programma leiden.

Literatuur

Hokkaido Highway Blues: Boeiend verhaal van een westerling die Japan eind jaren ’90 al liftend verkend.
Auteur : Will Ferguson
Informatie Hokkaido

Voor kaartmateriaal kan je terecht bij:

Altavia: Antwerpen
Atlas & Zanzibar: Gent
De Reyghere: Brugge
Anticyclone des Açcores: Brussel

Korting aankoop outdoormateriaal

Op vertoon van je bestelbon van een Offtrack reis krijg je bij een aantal outdoor winkels 10% korting op alle artikelen.
Klik hier om te bekijken waar dit mogelijk is.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Offtrack is lid van het VVR en Vlaamse Solidariteit Reisgelden.
In geval van financieel onvermogen worden alle gestorte bedragen integraal terugbetaald.
Indien u een reis boekt via Offtrack gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Verlengingen

Alle programma’s werden zorgvuldig voorbereid, het gaat om bestemmingen die zeer goed gekend zijn door Offtrack. Wil je een reis verlengen of aanpassen? Neem gerust contact op, dan bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Foto's

Japan-Hokkaidō - meer
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - Asahi Take
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - meer
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - maaltijd
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - apen
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - beer
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - Rishiri
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - Mount Rashū
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - Rishiri
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - rivier
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - Asahi-Dake
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - Asahi-Dake
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - waterval
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - Rishiri vulkaan
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - Lake Mashū
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - Yakushima
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - meer
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - meer
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - natuur
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - natuur
Japan-Hokkaidō
Japan-Hokkaidō - bos
Japan-Hokkaidō

Video's