Overzicht Patagonië Paaseiland

Chileens Patagonië – Carretera Austral 

Patagonië blijft één van de meest tot de verbeelding sprekende regio’s in Latijns-Amerika.
We verkennen de Chileense kant, de Andes bergketen vormt de natuurlijke grens met Argentinië. Vanuit Puerto Varas maken we wandelingen aan de perfect kegelvormige vulkaan Osorno, en in de spectaculaire Cochamó vallei, met zijn granieten wanden en enorme Alerce bomen.

Chiloë is een dichtbebost eiland dat nog grotendeels uit ongerepte natuur bestaat.
We bezoeken een pinguïnkolonie waar 2 verschillende soorten terug te vinden zijn.
Aan de onaangetaste westkust worden geregeld blauwe walvissen en zeehonden gespot. Hier kan een optionele kajaktocht gemaakt worden.

Na een ferrytocht zetten we de reis verder via de ‘Carretera Austral’, één van de mooiste routes van het continent. We passeren Valdiviaans regenwoud, fjorden, vulkanen, Patagonische steppe, diepe valleien, indrukwekkende berglandschappen, gletsjers, en maken verschillende wandelingen. Condors, guanaco’s, Huemul herten, en poema’s komen hier veelvuldig voor. Wie wil kan een optionele excursie maken naar de Leon gletsjer, die je van vlakbij kan aanschouwen.
Noord-Patagonië, in combinatie met Chiloë en Carretera Austral vormt een erg afwisselende reis.

Mogelijkheid tot 4-daagse verlenging op Rapa Nui (Paaseiland)
De Moais (imposante grote stenen beelden) die verspreid op het eiland staan creëren een mysterieuze sfeer. Het subtropische klimaat, Polynesische invloeden, surfcultuur, kraters, mooie stranden, en prachtige landschappen, maken hier een unieke plek van.

Programma

Dag 1 – 18.11 Brussel – Santiago

Internationale vlucht vanuit Brussel via Madrid naar Santiago.

Dag 2 – 19.11 Santiago – Puerto Montt

Aankomst Santiago, hoofdstad van Chile, de enige miljoenenstad van het land. Aansluitend binnenlandse vlucht naar Puerto Montt, gelegen in Noord-Patagonië. De komende drie nachten verblijven we in centraal gelegen accommodatie in het nabijgelegen Puerto Varas. Puerto Varas is een gezellig stadje dat aan het Llanquihue meer is gelegen.

Dag 3 – 20.11 Osorno – Petrohué

Osorno, 2652m hoogte, is een vulkaan die vlakbij Puerto Varas is gelegen, hier maken we een wandeling, steeds met mooie zichten op Osorno onderweg. Nadien rijden we naar de Petrohué watervallen, schitterend gelegen aan het meer Todos los Santos. Het contrast met felblauw water, gesmolten lava en de besneeuwde vulkaantop op de achtergrond zorgt voor mooie beelden.

15 km – 5 u wandelen

Dag 4 – 21.11 La Junta

Vandaag gaan we naar de Cochamó vallei, op 1,5 uur rijden ten zuiden van Puerto Varas gelegen. Hier vind je granieten wanden terug, omringd door gigantische Alerce bomen. Deze regio is gekend bij klimmers, die hier keuze hebben uit vele routes. Wij houden het bij wandelen, door dicht Valvidiaans regenwoud gaan we tot aan La Junta. La Junta is een vallei omringd door imposante bergen.

12 km – 4 u wandelen

Dag 5 – 22.11 Alerce Andino

Ten zuiden van Puerto Montt ligt het Nationale Park Alerce Andino, gekend voor zijn dichte wouden, meren, en vele rivieren. We maken hier een wandeling van een 3-tal uur. Na een picknick in het park rijden we verder naar Pargua, waar we een ferry nemen naar het eiland Chiloë. Chiloë is een gevarieerde plek waar je o.a. pinguïnkolonies, prachtige natuur, eindeloze stranden, en aparte kerken terugvindt. De houten kerken, sommige zijn Unesco Werelderfgoed, zijn uniek in Latijns-Amerika. De komende 2 nachten verblijven we in Ancud, hoofdstad van Chiloë.

Dag 6 – 23.11 Pinihuil – Chepu

Aan de westkust ligt Piñihuil, hier liggen 3 kleine eilandjes waar Magelaanse, en de bijna uitgestorven Humboldt pinguïns kolonies hebben. De beste periode is van september tot maart, wanneer er veel jongen zijn. Aan deze eilanden wordt ook vaak het grootste dier ter wereld gespot: de blauwe walvis. We maken een excursie per boot naar deze eilanden, waar we de pinguïns van dichtbij kunnen observeren. In de namiddag gaan we naar Chepu, eveneens aan de westkust gelegen, maar zuidelijker. Hier kan gewandeld worden langs dichte wouden en mooie stranden. Er bestaat ook de mogelijkheid om een optionele kajaktocht te maken. ’s Avonds eten we in een uitstekend restaurant dat gelegen is aan een ecolodge.

Dag 7 – 24.11 Pinihuil – Chepu

We rijden naar Castro, gelegen in het centrum van Chiloë. Hier bezoeken we een aantal typische houten kerken, die niet enkel uniek zijn op Chiloë, maar in heel Latijns-Amerika.
We overnachten in Cucao, gelegen tussen het Huillinco meer en de Stille Oceaan. We bevinden ons nu aan de rand van het Nationale Park Chiloë, waar we morgen een wandeling maken.

Dag 8 – 25.11 PN Chiloë

110 soorten vogels, vossen, wilde katten, Pudú (de kleinste hertensoort ter wereld), dolfijnen, en zeehonden, zijn een aantal van de inwoners van het PN Chiloë. We maken hier een gevarieerde dagwandeling langs stranden, meren, dichte wouden en rivieren. We overnachten in Quellón, strategisch gelegen voor de ferry die we morgen zullen nemen naar het vasteland.

20 km – 6 u wandelen

Dag 9 – 26.11 Chaitén – Caleta Gonzalo

Via een ferry komen we na 4 uur varen aan in Chaitén, een dorp dat zich bevindt aan de ‘Carretera Austral’, zonder twijfel één van de mooiste wegen die er zijn in Latijns-Amerika. We rijden een uur verder met ons eigen voertuig tot aan Caleta Gonzalo, waar we de komende twee nachten verblijven.

Dag 10 – 27.11 Parque Nacional Pumalín

Als stichter van het bekende outdoor merk ‘The North Face’ besteedde Douglas Tompkins tijdens zijn leven een groot deel van zijn vermogen aan het opkopen van natuurgebied. Uiteindelijk heeft hij een aanzienlijk deel aan de Chileense overheid geschonken. Parque Nacional Pumalín is een prachtig park met duizendjarige Alerce bomen die verspreid staan in dicht regenwoud, waar ook vele mossen en varens groeien. De beste manier om het park te ervaren is op een actieve manier, wat we uiteraard ook doen.

Dag 11 – 28.11 Caleta Gonzalo – Estancia

Vandaag rijden we verder in zuidelijke richting tot aan La Junta. In de Chaitén regio zien we nog duidelijk de gevolgen van de krachtige vulkaanuitbarsting die in 2008 plaatsvond. Een mooie route langs weidse Patagonische landschappen met onderweg verschillende uitkijkpunten. We komen voorbij thermale baden en overnachten in een klein hotel in La Junta. La Junta is een voormalige ‘estancia’ (boerderij).

200 km – 4 u rijden

Dag 12 – 29.11 PN Queulat – Coyhaique

In PN Queulat vind je veel berkenbomen, varens, vulkanen, en gletsjers. We maken een wandeling in het park naar een indrukwekkende waterval. Nadien zetten we de tocht langs ‘Carretera Austral’ verder tot aan Coyhaique, de regionale hoofdstad. Vanavond hebben we de kans om enkele lokale specialiteiten te proeven.

260 km – 5 u rijden

Dag 13 – 30.11 Coyhaique – Puerto Guadal

Vanuit Coyhaique rijden we verder in zuidelijke richting tot de ‘Capillas de Marmol’, marmeren kapellen. Bizarre en kleurrijke rotsformaties die we per boot bezoeken. Puerto Guadal is de meeste zuidelijke plek die we bezoeken in Patagonië. Het is gelegen aan het grootste meer van Chili: Lago General Carrera.

265 km – 6 u rijden

Dag 14 – 01.12 Vrije dag Puerto Guadal

Vrije dag waarbij verschillende mogelijkheden zijn. Wie wil kan aan de mooi gelegen accommodatie, met zicht op het meer, blijven voor een relaxte dag. Er bestaat de mogelijkheid tot een optionele excursie naar Glaciar León. Een excursie per boot waar je tot dicht bij deze indrukwekkende gletsjer komt. Misschien zie je stukken ijs van de gletsjer afbreken. Wie liever iets actiever doet, kan gaan wandelen in de omgeving, met mooie zichten van een gletsjer en de omringende besneeuwde bergtoppen.

Dag 15 – 02.12 PN Patagonia

Het recent gecreëerde Nationaal Park Patagonia grenst aan Argentinië. Puma’s, flamingo’s, viscacha’s (een knaagdier), condors, en guanaco’s komen hier veelvuldig voor. We maken een stevige dagtocht met spectaculaire zichten op de Chacabuco vallei en het noordelijke Patagonische ijsveld.

23 km – 8 u wandelen – 850 m klimmen/dalen

Dag 16 – 03.12 Coyhaique – Puerto Guadal

Opnieuw in noordelijke richting tot aan Puerto Guadal, waar we in dezelfde accommodatie verblijven die we al kennen van dag 13. Onderweg maken we een wandeling in het nationaal reservaat van Cerro Castillo langs dichte wouden, besneeuwde bergtoppen en gletsjers.

Dag 17 – 04.12 Coyhaique – Santiago – Valparaiso

Op de luchthaven van Balmaceda nemen we afscheid van Patagonië en vliegen we terug naar Santiago. Op 1,5 uur rijden ligt Valparaiso, waar we de komende twee nachten verblijven.

Dag 18 – 05.12 Valparaiso

De kleurrijke huizen en daken, het rijke historische verleden, de haven, de heuvels, Pablo Neruda, het labyrint aan straten en de fascinerende ‘Street Art’: Valparaiso is één van de boeiendste steden in Chili. We sluiten de reis af in een gezellig seafood restaurant.

Dag 19 – 06.12 Valparaiso – Santiago – Madrid

Vanuit Valparaiso rijden we naar de luchthaven van Santiago de Chile. Hier nemen we onze internationale vlucht naar Madrid.

Dag 20 – 07.12 Aankomst Brussel

Via Madrid arriveren we in Brussel.

VERLENGING PAASEILAND

Dag 17 – 04.12 Coyhaique – Santiago

Op de luchthaven van Balmaceda nemen we afscheid van Patagonië en vliegen we terug naar Santiago. Overnachting in een hotel in Santiago de Chili.

Dag 18 – 05.12 Santiago – Hanga Roa

Vanuit Santiago vliegen we naar Hanga Roa, hoofdstad van Rapa Nui. Paaseiland is midden in de Stille Oceaan gelegen, weinig plekken in de wereld zijn zo geïsoleerd als dit eiland. Door de relaxte sfeer, en het subtropische klimaat voel je je meteen welkom. In de namiddag verkennen we Hanga Roa, waar aan de nabijgelegen baaien gesurft wordt.

Dag 19 – 06.12 Isla de Pascua

Gigantische Moai beelden, met op de achtergrond de Stille Oceaan, vormen het decor voor een sublieme zonsopgang. We verkennen het eiland en komen voorbij prachtige stranden, Moai beelden op de meest onverwachte plekken, en aparte landschappen. Het blijft tot vandaag een mysterie hoe deze beelden hier terecht zijn gekomen.

Dag 20 – 07.12 Isla de Pascua

De Polynesische cultuur is hier veel overheersender dan de Latino cultuur op het vasteland. We maken een wandeling naar een gigantische krater, en verkennen dit unieke eiland verder.
We sluiten af met een schitterende zonsondergang.

Dag 21 – 08.12 Hanga Roa – Valparaiso

We vliegen terug naar Santiago, en gaan nadien met een transfer naar de kleurrijke stad Valparaiso, waar we de laatste dagen van de reis doorbrengen.

Dag 22 – 09.12 Valparaiso

De kleurrijke huizen en daken, het rijke historische verleden, de haven, de heuvels, Pablo Neruda, het labyrint aan straten en de fascinerende ‘Street Art’: Valparaiso is één van de boeiendste steden in Chili. We sluiten de reis af in een gezellig seafood restaurant.

Dag 23 – 10.12 Valparaiso – Santiago – Madrid

Vanuit Valparaiso rijden we naar de luchthaven van Santiago de Chile. Hier nemen we onze   internationale vlucht naar Madrid.

Dag 24 – 11.12 Aankomst Brussel

Via Madrid arriveren we in Brussel.

Prijs & data

Van                 Tot                  Beschikbaarheid        Prijs

18.11.24           07.12.24          Beschikbaar                4.955 €

Inclusief verlenging

18.11.24            11.12.24           Beschikbaar                6.235€

Inclusief

 • 2 binnenlandse vluchten
 • Alle overnachtingen
 • Alle transfers en verplaatsingen
 • Nederlandstalige begeleiding
 • Lokale, Engelstalige gidsen
 • Alle maaltijden
 • Boottransfers
 • Inkom Nationale Parken
 • Luchthaventaksen

Inclusief verlenging            

 • Retourvlucht Santiago – Hanga Roa
 • Vervoer Paaseiland
 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Alle maaltijden
 • Alle overnachtingen
 • Inkom Nationaal Park Isla de Pascua (80 USD)
 • Luchthaventaksen
 • Nederlandstalige reisbegeleiding

Exclusief

 • Internationale vlucht Brussel – Santiago
 • Vervoer naar/van Brussels Airport
 • Verzekeringen (Bijstandsverzekering verplicht)
 • Persoonlijke uitgaven (dranken)
 • Optionele excursies

Internationale vlucht

Internationale vlucht kan via Offtrack geboekt worden.

Aantal deelnemers

Min. 5 deelnemers / Max. 12 deelnemers

Betaling

Voor het vastleggen van de reis moet een deel van de totale reissom betaald worden.

Voorschot: 1495€
De rest van de betaling wordt 6 weken voor vertrek gestort.

Rek. nr BE77 6108 3300 2042
Btw BE 0655 990 610

Indien je voor een verzekering opteert (aanbevolen) kan dit samen met het voorschot afgerekend worden.

Praktisch

Inschrijvingen en opties

Reisdocumenten

Voor Chili heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst.
Je hebt geen visum nodig om Chili te bezoeken indien je over de Belgische nationaliteit beschikt.

Transport

Internationale vlucht

Vanuit Brussel via Madrid naar Buenos Aires
Een maand voor vertrek ontvangt iedereen zijn E-Ticket.

Binnenlandse vluchten

Vanuit Santiago naar Puerto Montt
Vanuit Balmaceda naar Santiago

Binnenlandse vluchten verlenging

Vanuit Santiago naar Hanga Roa retour

Prive Transport

We beschikken tijdens de gehele reis over eigen vervoer met chauffeur

Transport Paaseiland

Vanaf 6 personen rijdt de begeleider met een voertuig.
Indien er minder dan 6 personen voor de verlenging opteren dan heb je de keuze om ter plekke het eiland per fiets, brommer of auto te verkennen.

Ferry

Vanuit Chiloë nemen we een comfortabele ferry naar Chaitén.

Overnachtingen

Hotels – Bungalows

We overnachten tijdens de reis afwisselend in hotels, guesthouses, of bungalows. Sommige zijn erg comfortabel, andere zijn wat eenvoudiger. Alle accommodatie werd steeds uitgekozen om zijn ideale ligging.

 • Toeslag individuele kamer/tent: 735€

Maaltijden

De Chileense keuken is gevarieerd, afhankelijk van de regio. In Chiloë wordt vaak vis gegeten, in Patagonië eet men vooral vlees. Lam is een Patagonische specialiteit. Op het Paaseiland is de keuken sterk beïnvloed door de Polynesische cultuur, ceviche staat vaak op het menu. Ceviche, empanadas, en cazuelas (vis- of vlees soep) zijn enkele typische gerechten in Chili. Ontbijt wordt steeds voorzien op de accommodatie. Tijdens de wandelingen nemen we een picknick mee. ’s Avonds gaan we telkens op restaurant.

Tijdsverschil

Het is in Chile 6 u. vroeger dan in België in november.
Het is op Paaseiland 8 u. vroeger dan in België in november.

Taal

De officiële taal in Chili is Spaans.

Klimaat

De beste periode om Patagonië te bezoeken is van november tot maart.
Tijdens deze periode zijn de temperaturen milder.
Het weer is erg wisselvallig, neerslag valt nooit uit te sluiten. In zuidelijk Patagonië kan de wind een beïnvloedende factor zijn.
Gemiddelde temperatuur in november:

 • Santiago 24°- 26°C
 • Chiloë 14° – 16°C
 • Puerto Guadal 10° – 12°C

Klik hier voor up-to-date weerinformatie.

Verzekering

Bij Offtrack kan je een annulatieverzekering en/of bijstandsverzekering afsluiten in samenwerking met Allianz Global Assistance.
Een bijstandsverzekering is voor deze reis verplicht.
Een annulatieverzekering is geen verplichting, maar wordt sterk aanbevolen.
Deze verzekering blijft ook geldig tijdens de reis, d.w.z. dat wanneer je de reis moet onderbreken, je op basis van de annulatieverzekering een vergoeding kan ontvangen voor de niet gebruikte reisdagen.
Je kan opteren voor een tijdelijke polis, indien je meerdere reizen (ook korte) per jaar maakt kan een jaarpolis interessanter zijn.
Meer informatie over Allianz reisverzekeringen en premies vind je hier

Fysiek niveau

Tijdens de wandeldagen wordt er gemiddeld tussen de 4 – 6 uur per dag gewandeld over erg afwisselend terrein. De wandelpaden zijn doorgaans goed aangelegd, soms worden de paden lastiger  door boomwortels of rotspuin.

Op het Paaseiland worden er verschillende optionele wandelingen gemaakt, steeds onder begeleiding van een lokale gids. Het gaat hier om wandelingen tussen 3 – 5 uur. Het terrein kan over grasland gaan, rotspaden, of bospaden.
Een  basisconditie is nodig om deze reis op fysiek vlak vlot te laten verlopen.

Niveau 2

Klik hier voor meer informatie over niveau.

Begeleiding

Nederlandstalige begeleiding.

Bijeenkomst

Er wordt vóór de reis een bijeenkomst georganiseerd om samen het programma te bespreken en je medereizigers te ontmoeten.

Elektriciteit

In  Chili worden andere stopcontacten dan in België gebruikt met 220 V. Je neemt best een universele adapter mee.

Financiën – Budget

De lokale munt in Chili is Chileense Peso CLP.
Klik hier voor de huidige wisselkoers.
Geldautomaten zijn in de steden aanwezig, daarbuiten is dit erg beperkt. Het is niet nodig om cash mee te nemen. Zorg ervoor dat je debetkaart geactiveerd is voor gebruik buiten de EU-zone. Neem voor alle zekerheid ook een kredietkaart mee, Visa of MasterCard worden het meest aanvaard. Reken op zo’n 200€ plaatselijke uitgaven (drank en fooien).

EHBO

Medische voorzieningen zijn degelijk in Chili.
Een bijstandsverzekering wordt steeds aangeraden (medische kosten kunnen onverzekerd hoog oplopen).
Voor wondverzorging wordt gezorgd, voor het overige sta je zelf in.
Aanbevolen persoonlijke medicatie:
Pijnstillend en koortswerend product, product voor maag- en darmklachten, product tegen insectenbeten- en huidirritaties, zalf voor ontstekingen, kneuzingen, ontsmettende zalf, verbanden.

Gezondheid

Offtrack heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies kan je bij je huisarts of het Tropisch Instituut (itg) terecht.
Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen vereist.
Inentingen voor Hepatitis A, B, tetanus en difterie zijn steeds aanbevolen. Voor de meest actuele informatie rond aanbevolen/verplichte inentingen per land kan je hier terecht.

Uitrusting

Reistas

Voorzie een soepele tas of rugzak, geen harde koffer.
Van Offtrack krijg je een bagagelabel om aan je reistas te bevestigen.
Zet hierop je naam, Gsm (+32), en emailadres.

Dagrugzak

Tijdens de dagwandelingen is een dagrugzak voldoende.
Bij hevige regen is een regenhoes onvoldoende. Voorzie steeds een waterdichte zak (camera, smartphone, paspoort..).

 • Wandelschoenen geschikt voor bergachtig terrein.
 • Lichte wandelschoenen/sportschoenen
 • Eventueel sandalen
 • Wandelkousen
 • Buff (handig op winderige dagen)
 • Waterdichte jas/broek
 • Fleece/windstopper
 • Wandelbroek
 • Handdoek
 • Lichte handschoenen/muts
 • Short (zwemshort/badpak)
 • T-shirts/hemd(en)
 • EHBO-kit (persoonlijke medicatie)
 • Lippencrème met hoge UV filter
 • Zonnebril
 • Zonnecrème (min. factor 30)/aftersun
 • Pet of hoed
 • Drankfles (min. 1l)
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)
 • Hoofdlamp (+ reservebatterijen)

Minder essentieel, maar handig om mee te nemen

 • Reserve batterijen camera
 • Extra memory card
 • Ontsmettende handgel
 • Vochtige doekjes

Tip: scan je paspoort + bankkaarten in en mail ze naar jezelf

Programmawijziging

Onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken kunnen, indien noodzakelijk, tot een wijziging van dagindeling of programma leiden.

Literatuur

In Patagonia: Een bijzondere kijk op Patagonië
Auteur: Bruce Chatwin
Island at the end of the world : Fascinerende kroniek over één van de meest afgelegen plekken ter wereld.
Auteur: Steven Roger Fischer

Voor kaartmateriaal kan je terecht bij:

Altavia: Antwerpen
Atlas & Zanzibar: Gent
De Reyghere: Brugge
Anticyclone des Açores: Brussel

Korting aankoop outdoor materiaal

Op vertoon van je bestelbon van een Offtrack reis krijg je bij een aantal outdoor winkels 10% korting op alle artikelen.
Klik hier om te bekijken waar dit mogelijk is.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Offtrack is lid van het VVR en Vlaamse Solidariteit Reisgelden.
In geval van financieel onvermogen, worden alle gestorte bedragen integraal terugbetaald.
Indien u een reis boekt via Offtrack gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Verlengingen

Alle programma’s werden zorgvuldig voorbereid, het gaat om bestemmingen die zeer goed gekend zijn door Offtrack. Wil je een reis verlengen of aanpassen? Neem gerust contact op, dan bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Foto's

Paaseiland - Moai
Paaseiland
Patagonia - rivier
Patagonia
Paaseiland - Moai
Paaseiland
Patagonia - waterval
Patagonia
Patagonia - meer
Patagonia
Paaseiland - natuur
Paaseiland
Patagonia - Carretera Austral
Patagonia
Patagonia - meer
Patagonia
Patagonia - meer
Patagonia
Patagonia - Chiloë
Patagonia
Patagonia - dieren
Patagonia
Paaseiland - Moai
Paaseiland
Paaseiland- oceaan
Paaseiland
Paaseiland - krater
Paaseiland
Patagonia - ijsberg
Patagonia
Paaseiland - Moai
Paaseiland
Paaseiland - natuur
Paaseiland
Patagonia - road
Patagonia
Paaseiland - kust
Paaseiland
Patagonia - bergen
Patagonia
Patagonia - grot
Patagonia

Video's