Overzicht Saoedi Arabië

Ongekend Midden-Oosten

Saoedi-Arabië is één van de laatste landen ter wereld dat zijn grenzen voor toerisme heeft opengesteld. Tot voor kort was dit uitgestrekte land nog afgesloten voor de rest van de wereld. Je kon het enkel bezoeken via een strikt opgevolgd zakenvisum, of voor een bezoek van moslims naar het Heilige Mekka. Iedereen weet dat Saoedi-Arabië één van de grootste olieproducenten ter wereld is, waardoor het een enorme rijkdom heeft opgebouwd. Veel minder gekend is dat hier de geboorteplaats van de Islam ligt.

Er bestaat bij velen de opvatting dat Saoedi-Arabië een onafgebroken woestijn is, niets is minder waar. Het land biedt een grote variëteit aan landschappen dat nergens in het Midden-Oosten wordt geëvenaard. De berglandschappen in Asir, het enige Nationale Park van het land, zullen iedereen verbazen. De spectaculair gelegen dorpen in deze regio zijn uniek. Diepe kleurrijke kraters, bizarre rots landschappen, fantastische archeologische sites, iedere dag is totaal anders. We bezoeken uitgestrekte markten, waaronder één van de grootste kamelenmarkten ter wereld.

Jibal Hisma is het verlengde van het drukbezochte Wadi Rum in Jordanië, hier kom je slechts een fractie van de bezoekers tegen. Fantastische woestijnlandschappen die worden afgewisseld met uitstrekte berglandschappen. We bezoeken de historische wijken en Unesco Werelderfgoed sites in Jeddah, eeuwenoude structuren in Abha en zijn onder de indruk van de moderne architectuur van Riyadh, de hoofdstad van het land, waar we deze boeiende reis afsluiten.

Een bezoek aan Saoedi-Arabië voelt nog werkelijk als een ontdekking aan omdat er bijna geen andere toeristen zijn. Heel zeldzaam in onze wereld, een reden temeer om er nu naartoe te gaan!

Programma

Dag 1 – 24.02 Brussel – Jeddah

Internationale vlucht vanuit Brussel naar Jeddah. We komen ‘avonds toe, de komende twee nachten verblijven we in een ideaal gelegen hotel nabij het oude stadscentrum.

Dag 2 – 25.02 Jeddah

Jeddah is vlakbij Mekka gelegen, waar ieder jaar miljoenen Moslims hun once in a lifetime bedevaart naar maken. Deze stad, die aan de kust is gelegen, vormt het ideale startpunt voor een reis naar Saoedi-Arabië. We wandelen over de relaxte boulevard langs de zee en zien o.a. de drijvende moskee Fatima Al Zahra liggen. Ze kreeg deze bijnaam omdat ze op het water is gebouwd, zonder twijfel één van de meest bijzondere moskeeën van het land. Al-Balad is het oud stadsgedeelte, hier liggen heel wat prachtige eeuwenoude gebouwen. De hele wijk is een Unesco Werelderfgoed-site. Hier liggen ook verschillende soeks (markten), de meest interessante is Al Alawi. Net zoals de meeste landen in het Midden-Oosten hebben veel steden markten, Saoedi-Arabië is hier geen uitzondering in.

Dag 3 – 26.02 Jeddah – Abha

Saoedi-Arabië is enorm uitgestrekt (13de grootste land ter wereld) en met voorsprong het grootste land uit het Midden-Oosten. Om lange reisdagen te vermijden nemen we enkele binnenlandse vluchten, die goed georganiseerd zijn. I.p.v. 11 uur rijden komen we een uurtje later al toe in Abha. Deze regionale stad is gelegen op 2270 meter hoogte, waardoor de temperaturen wat minder zijn. Abha is de perfecte uitvalsbasis om het nabijgelegen Nationale Park Asir en de mysterieuze dorpen te verkennen. In het historische centrum van de stad liggen vervallen kleihuizen met aparte lokale architecturale kenmerken. We bezoeken o.a. de enige Ottomaanse voetgangersbrug van het land, die hier is gelegen. Soms kan het in deze regio mistig zijn, wat een bijzondere sfeer creëert.

Dag 4 – 27.02 Asir National Park

Vandaag staat Asir National Park op het programma. Opgericht in 1981 als eerste (en voorlopig enige) Nationaal Park in Saoedi-Arabië. We bezoeken verschillende dorpen zoals het unieke ‘hangende’ dorp Al Habala. Asir is één van de laatste plekken waar de Arabische luipaard nog zijn natuurlijke habitat heeft. De kans is klein dat we er één zullen zien. Wel zien we indrukwekkende viewpoints met zicht op de omringende bergen en maken we een wandeling van een enkele uren om een beter overzicht van het park te krijgen.

Dag 5 – 28.02 Abha – Taif

Een korte vlucht brengt ons naar Taif, dat aan de andere kant van Mekka is gelegen. 1900 meter hoogte betekent dat ook hier de temperaturen wat minder zijn dan op zeeniveau. Taif staat gekend als een bloemenstad, voornamelijk rozen. In deze regio worden ook veel vijgen en granaatappels verbouwd. De honing die hier vandaan komt, wordt als één van de beste ter wereld beschouwd. We bezoeken het boeiende Sharif museum en sluiten de dag af in één van de vele uitstekende restaurants die je hier terugvindt.

Dag 6 – 29.02 Taif – Al Wahba krater – Medina

Vandaag leggen we, onvermijdelijk in dit uitgestrekt land, wat meer kilometers af. Onderweg zien we één van de mooiste plekken van Saoedi-Arabië, de enorme en kleurrijke krater van Al Wahba. Vanuit een viewpoint zien we de krater liggen, die 4 km breed is en 250 meter diep. We maken een korte wandeling in deze speciale omgeving. Nadien rijden we verder naar Medina, na Mekka de meest heilige stad in de Islam. Medina is een stad waar een aparte sfeer hangt, overnachting in het centrum van de stad.

480 km – 6 u rijden

Dag 7 – 01.03 Medina – Al Ula

We leren meer over de geschiedenis van de Islam kennen en verkennen met een lokale gids de stad. Verschillende plekken in Medina zijn niet toegankelijk voor niet-moslims, de Moskee van de Profeet is er één van. Gelukkig zijn veel plekken wel open voor iedereen, een bezoek aan Medina is zeker de moeite waard. In de namiddag rijden we verder naar Al Ula, een regio met ongekende spectaculaire landschappen. Om hier ten volle van te kunnen genieten verblijven we hier 3 nachten.

330 km – 4 u rijden

Dag 8 – 02.03 Dadan – Hegra – Jabal Alfil

We starten de dag in Dadan, dat één van de oudste koninkrijken was van het Arabisch schiereiland. Het is vooral gekend voor de leeuwentombes, die naast de ingang hoog in de rotswand liggen. Een prachtige locatie met zichtpunten op de tombes die bevestigen dat Saoedi-Arabië een rijk verleden kent. Hegra is onze volgende stopplaats, dit betekent in de rotsen uitgehouwen tombes verspreid over de woestijn. Kleiner in omvang dan Petra (Jordanië) maar minstens even indrukwekkend. Lihyan is de ster van deze regio, een alleenstaande rots die je van veruit kan zien liggen, een mooi zicht. We sluiten deze culturele topdag af aan Jabal Alfil, meer gekend als de olifantenrots. Deze benaming kreeg het nadat langdurige erosie de rots in de woestijn de vorm van een olifant heeft gegeven. Bij zonsondergang krijgt de zandsteen een rode kleur, een onvergetelijk zicht.

Dag 9 – 03.03 Maraya – Ad-Deerah

Heritage Oase Trail is een mooie wandeling langs palmplantages van een 3-tal km, ideaal om de dag te starten. We wandelen verder door de woestijn en komen toe aan Maraya, een unieke concerthal. In een vallei gelegen en bedekt met 9740 spiegelpanelen, het grootste spiegelgebouw ter wereld. Van verweg lijkt het gebouw niet te bestaan door alle spiegels, éénmaal je dichterbij komt zie je het liggen. Ad-Deerah is de oude stad van Al Ula, die bestaat uit lemen huizen die nu onbewoond zijn. We verkennen de ruïnes en verkennen de smalle straatjes. We sluiten de dag af aan de nabijgelegen boulevard waar nu heel wat winkeltjes en cafés zijn.

Dag 10 – 04.03 Al Ula – Tabuk

We verkennen nog een aantal interessante sites in de omgeving van Al Ula en rijden verder naar het noorden tot we Tabuk bereiken, aan de rand van Jibal Hisma gelegen, een regio die we morgen zullen bezoeken. De komende twee nachten verblijven we op een gezellige plek.

300 km – 4 u rijden

Dag 11 – 05.03 Jibal Hisma

Jebel Al Lawz, 2549 meter, is de hoogste berg in het noorden van Saoedi-Arabië. Deze regio heet Jibal Hisma, zonder twijfel één van de mooiste gebieden van heel het Midden-Oosten. Veel gekender is Wadi Rum, in buurland Jordanië gelegen, zeker nu, omdat een groot deel van de film Dune film daar werd opgenomen. Terwijl Wadi Rum steeds meer toeristen trekt wordt Jibal Hisma nog maar amper bezocht. De woestijnlandschappen zijn ongelofelijk, eindeloze zandduinen waar overal verspreid bizarre rotsformaties liggen. Het zorgt voor een ongezien spektakel, we brengen hier de volledige dag door. Vervoer kan hier enkel met 4×4 voertuigen, we overnachten opnieuw in Tabuk.

Dag 12 – 06.03 Tabuk – Buraydah

Om de grote afstand tussen Tabuk en Burayday (1000 km) te overbruggen nemen we een binnenlandse vlucht. Buraydah is een erg groene stad, veel wijken gevuld met palmbomen. In deze regio worden heel wat producten verbouwd, waarvan dadels de bekendste zijn. Je vindt in deze stad o.a. de grootste dadelmarkt ter wereld terug, de kwaliteit is uitstekend. Een goede plek om contact te maken met de lokale bevolking, die vaak erg vriendelijk is. We overnachten in een goed gelegen hotel.

Dag 13 – 07.03 Buraydah – Riyadh

Een kamelenmarkt kom je niet overal tegen, zeker niet zo’n grote als die van Buraydah, één van de grootste ter wereld. Op deze markt worden ook andere dieren verhandeld, zoals geiten en vogels, maar waar het echt om gaat zijn de kamelen. Een boeiende belevenis waarvoor we vroeg opstaan. Nadien rijden we verder naar Ushaiger, een gerestaureerd eeuwenoud dorp dat een weergave biedt van het oorspronkelijke leven in Saoedi-Arabië. We reizen verder naar de hoofdstad van het land: Riyadh. Dit is één van de rijkste steden ter wereld, de moderne infrastructuur en state-of-the-art architectuur zijn hier het bewijs van.

Dag 14 – 08.03 Riyadh

Het Nationale Museum geeft een goed overzicht van eerdere beschavingen in Saoedi-Arabië en de hedendaagse cultuur. Aan indrukwekkende moderne gebouwen geen tekort, de Kingdom en Majdoul Towers zijn sommige van de meest iconische. Vanop 300 meter hoge kliffen met woestijnlandschappen op de achtergrond de zon zien ondergaan. ‘Edge of the World’, een betere plek is moeilijk denkbaar om deze aparte reis af te sluiten.

Dag 15 – 09.03 Riyadh – Brussel

Internationale vlucht vanuit Riyadh naar Brussel.

Prijs & data

Van                 Tot                  Beschikbaarheid        Prijs

24.02.24        09.03.24        Gegarandeerd            4.925 €

Inclusief

 • 3 binnenlandse vluchten
 • Alle overnachtingen
 • Eigen vervoer tijdens de hele reis
 • 4×4 voertuigen Jibal Hisma
 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Lokale Engelstalige begeleiding
 • Alle maaltijden
 • Inkom Nationale Parken
 • Inkom bezienswaardigheden
 • Luchthaventaksen

Exclusief

 • Internationale vlucht Brussel – Jeddah / Riyadh – Brussel
 • Vervoer naar/van Brussels Airport
 • Verzekeringen (Bijstandsverzekering verplicht)
 • Persoonlijke uitgaven (dranken)
 • Optionele excursies
 • Visumkost

Internationale vlucht

Internationale vlucht kan via Offtrack geboekt worden.

Aantal deelnemers

Min. 5 deelnemers / Max. 12 deelnemers

Betaling

Voor het vastleggen van de reis moet een deel van de totale reissom betaald worden.

Voorschot: 1595€
De rest van de betaling wordt 6 weken voor vertrek gestort.

Rek. nr BE77 6108 3300 2042
Btw BE 0655 990 610

Indien je voor een verzekering opteert (aanbevolen) kan dit samen met het voorschot afgerekend worden.

Praktisch

Inschrijvingen en opties

5 inschrijvingen

2 mannen (42, 64)

3 vrouwen (46, 62, 72)

Reisdocumenten

Om Saoedi-Arabië te bezoeken heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is na terugkeer. Je hebt ook een visum nodig, dit kan je online aanvragen (E-Visa). Klik hier om je online visum aan te vragen. Volg de eenvoudig te volgen stappen en betaal op het einde je aanvraag per kredietkaart (110€).

Transport

Internationale vlucht

Vanuit Brussel naar Jeddah en vanuit Riyadh naar Brussel

Binnenlandse vluchten vluchten

Vanuit Jeddah naar Abha
Vanuit Abha naar Taif
Vanuit Tabuk naar Buraydah

Privévoertuig

Tijdens de gehele reis beschikken we over een eigen, comfortabel voertuig met veel ruimte voor bagage.

4×4

Voor het bezoek aan Jibal Hisma maken we gebruik van 4×4 voertuigen

Overnachtingen

Hotels 

We overnachten tijdens de reis op comfortabele plekken die steeds werden uitgekozen o.w.v. hun strategische ligging.

 • Toeslag éénpersoonskamer: 975€

Maaltijden

We ontbijten steeds aan de accommodatie.

Lunch bestaat uit een eenvoudige snack of lichte maaltijd.

’s Avonds gaan we steeds op restaurant. De Arabische keuken is erg gevarieerd en is voornamelijk beïnvloed door de Libanese en Ottomaanse keuken. Er is volop keuze uit kebab en mezze, kleine hapjes van humus, mutabel, e.d. Een populaire snack tussendoor is shoarma, gemarineerd lamsvlees dat aan een grote spies is gestoken en waarvan dunne plakjes worden afgesneden.

Tijdsverschil

Het is in Saoedi Arabië in maart 2 uur later dan in België.

Taal

De officiële taal in Saoedi Arabië is Arabisch.

Klimaat

De beste periode om Saoedi-Arabië te bezoeken is tussen november en maart. Overwegend blauwe hemels met aangename warmte. Temperaturen lopen in Saoedi-Arabië op tot 45°C, wat het reizen onaangenaam maakt.

Gemiddelde temperatuur in maart:

Jeddah 26° – 28°C
Tabuk 22° – 24°C
Abha 20° – 22°C

Klik hier voor up-to-date weerinformatie.

Verzekering

Bij Offtrack kan je een annulatieverzekering en/of bijstandsverzekering afsluiten in samenwerking met Allianz Global Assistance. Een bijstandsverzekering is voor deze reis verplicht. Een annulatieverzekering is geen verplichting, maar wordt sterk aanbevolen. Deze verzekering blijft ook geldig tijdens de reis, d.w.z. dat wanneer je de reis moet onderbreken, je op basis van de annulatieverzekering een vergoeding kan ontvangen voor de niet gebruikte reisdagen. Je kan opteren voor een tijdelijke polis, indien je meerdere reizen (ook korte) per jaar maakt kan een jaarpolis interessanter zijn.
Meer informatie over Allianz reisverzekeringen en premies vind je hier

Fysiek niveau

Er worden tijdens de reis veel korte wandelingen afgelegd, over rotsachtig terrein of zandpaden. De wandelingen duren nooit langer als 3 uur. Op fysiek vlak is dit een eenvoudige reis. Een doorsnee conditie is nodig voor deze reis.

Niveau 2
Klik hier voor meer informatie over niveau.

Begeleiding

Nederlandstalige reisbegeleiding.
Klik hier voor meer informatie over je begeleider.
We worden steeds bijgestaan door lokale, Engelstalige gidsen.

Bijeenkomst

Er wordt voor de reis een bijeenkomst georganiseerd om samen het programma te bespreken, en je medereizigers te ontmoeten.

Elektriciteit

In Saoedi Arabië worden andere stopcontacten gebruikt als in Europa. Je neemt best een universele adapter mee. Er zal tijdens de reis overal elektriciteit aanwezig zijn.

Financiën – Budget

De lokale munt in Saudi Arabië is Saudi Ryal (SAR).
Klik hier voor de huidige wisselkoers. Er zijn tijdens de reis vaak geldautomaten aanwezig. Het is niet nodig om van thuis USD of € mee te nemen. Check voor vertrek bij je bank of je debetkaart geactiveerd is voor gebruik buiten de EU-zone. Kredietkaarten, MasterCard, Visa in de eerste plaats, worden bijna overal aanvaard. Reken op zo’n 100€ voor lokale uitgaven, voor o.a. voor dranken.

EHBO

Medische voorzieningen zijn uitstekend in Saoedi Arabië. Een bijstandsverzekering wordt steeds aangeraden, medische kosten kunnen onverzekerd zeer hoog oplopen. Voor wondverzorging wordt gezorgd, voor het overige sta je zelf in. Aanbevolen persoonlijke medicatie: Pijnstillend en koortswerend product, product voor maag- en darmklachten, product tegen insectenbeten- en huidirritaties, zalf voor ontstekingen, kneuzingen, ontsmettende zalf, verbanden.

Gezondheid

Offtrack heeft geen medische bevoegdheid. Voor medisch advies kan je bij je huisarts of het Tropisch Instituut (itg) terecht. Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen vereist.

Inentingen voor Hepatitis A, B, tetanus en difterie zijn steeds aanbevolen. Voor de meest actuele informatie rond aanbevolen/verplichte inentingen en voorzorgsmaatregelen per land kan je hier terecht.

Uitrusting

Reistas

Je kan zowel een harde als zachte reistas voorzien, je hoeft niet te besparen op bagage want er is een ruime trailer voorzien. Van Offtrack krijg je een bagagelabel om aan je reistas te bevestigen. Zet hierop je naam, Gsm (+32), en emailadres.

Dagrugzak

Tijdens de dagwandelingen is een dagrugzak voldoende, (minimum 28l). Bij hevige regen is een regenhoes onvoldoende. Voorzie steeds een waterdichte zak (camera, smartphone, paspoort..)

 • Wandelschoenen geschikt voor rotsachtig terrein.
 • Lichte wandelschoenen/sportschoenen
 • Eventueel (waterbestendige) sandalen
 • Wandelkousen
 • Lichte katoenen kledij
 • Lichte waterdichte jas
 • Fleece/windstopper
 • Short
 • T-shirts/hemd(en)
 • EHBO-kit (persoonlijke medicatie)
 • Lippencrème met hoge UV filter
 • Zonnebril
 • Zonnecrème (min. factor 30)/aftersun
 • Pet of hoed
 • Drankfles (min. 1l)
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)

Minder essentieel, maar handig om mee te nemen

 • Reserve batterijen camera
 • Extra memory card
 • Ontsmettende handgel
 • Vochtige doekjes

Tip: scan je paspoort + bankkaarten in en mail ze naar jezelf

Programmawijziging

Onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken kunnen, indien noodzakelijk, tot een wijziging van dagindeling of programma leiden.

Literatuur

Saoedi-Arabië, de revolutie die nog moet komen: Inkijk op de rol van het machtigste land uit het Midden-Oosten
Auteur: Carolien Roelants

Voor kaartmateriaal kan je terecht bij:

Altavia: Antwerpen
Atlas & Zanzibar: Gent
De Reyghere: Brugge
Anticyclone des Açores: Brussel

Korting aankoop outdoor materiaal

Op vertoon van je bestelbon van een Offtrack reis krijg je bij een aantal outdoor winkels 10% korting op alle artikelen.
Klik hier om te bekijken waar dit mogelijk is.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Offtrack is lid van het VVR en Vlaamse Solidariteit Reisgelden. In geval van financieel onvermogen worden alle gestorte bedragen integraal terugbetaald. Indien u een reis boekt via Offtrack gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Verlengingen

Alle programma’s werden zorgvuldig voorbereid, het gaat steeds om bestemmingen die zeer goed gekend zijn door Offtrack. Wil je een reis verlengen of aanpassen?
Neem gerust contact op, dan bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Foto's

Saoedi Arabië - cultuur
Saoedi Arabië
Saoedi Arabië - natuur
Saoedi Arabië
Saoedi Arabië - natuur
Saoedi Arabië
Saoedi Arabië - bergen
Saoedi Arabië
Saoedi Arabië - markt
Saoedi Arabië
Saoedi Arabië - bergen
Saoedi Arabië
Saoedi Arabië - cultuur
Saoedi Arabië
Saoedi Arabië - cultuur
Saoedi Arabië
Saoedi Arabië - bergen
Saoedi Arabië
Saoedi Arabië - cultuur
Saoedi Arabië
Saoedi Arabië - woestijn
Saoedi Arabië
Saoedi Arabië - krater
Saoedi Arabië
Saoedi Arabië - cultuur
Saoedi Arabië
Saoedi Arabië - cultuur
Saoedi Arabië
Saoedi Arabië - cultuur
Saoedi Arabië
Saoedi Arabië - cultuur
Saoedi Arabië
Saoedi Arabië - cultuur
Saoedi Arabië
Saoedi Arabië - bergen
Saoedi Arabië
Saoedi Arabië - cultuur
Saoedi Arabië
Saoedi Arabië - cultuur
Saoedi Arabië
Saoedi Arabië

Video's