Overzicht Saoedi Arabië

Ongekend Midden-Oosten

Saoedi-Arabië is de geboorteplaats van de Islam, het blijft een land waar Godsdienst een belangrijk deel van het dagelijks leven uitmaakt.

Er bestaat bij velen de opvatting dat Saoedi-Arabië een onafgebroken woestijn is, niets is minder waar. Het land biedt een grote variëteit aan landschappen dat nergens in het Midden-Oosten wordt geëvenaard. De berglandschappen in Asir, het enige Nationale Park van het land, zullen iedereen verbazen. De spectaculair gelegen dorpen in deze regio zijn uniek. Diepe kleurrijke kraters, bizarre rots landschappen, fantastische archeologische sites, iedere dag is totaal anders. We bezoeken uitgestrekte markten, waaronder één van de grootste kamelenmarkten ter wereld.

Jibal Hisma is het verlengde van het drukbezochte Wadi Rum in Jordanië, hier kom je slechts een fractie van de bezoekers tegen. Fantastische woestijnlandschappen die worden afgewisseld met uitstrekte berglandschappen. We bezoeken de historische wijken en Unesco Werelderfgoed sites in Jeddah, eeuwenoude structuren in Abha en zijn onder de indruk van de moderne architectuur van Riyadh, de hoofdstad van het land.

Een bezoek aan Saoedi-Arabië voelt nog als een ontdekking aan, nu is het moment om het land te bezoeken.

Programma

Dag 1 – 10.02 Brussel – Riyadh

Internationale vlucht vanuit Brussel naar Riyadh, de hoofdstad van Saoedi-Arabië. We komen s‘ avonds toe, de komende twee nachten verblijven we in een strategisch gelegen hotel.

Dag 2 – 11.02 Riyadh

Riyadh is één van de rijkste steden ter wereld, de moderne infrastructuur en state-of-the-art architectuur zijn hier het bewijs van. Het Nationale Museum geeft een goed overzicht van eerdere beschavingen in Saoedi-Arabië en de hedendaagse cultuur. Aan indrukwekkende moderne gebouwen geen tekort, de Kingdom en Majdoul Towers zijn sommige van de meest iconische. Vanop 300 meter hoge kliffen sluiten we dag af met een schitterende zonsondergang..

Dag 3 – 12.02 Riyadh – Buraydah

We rijden naar naar Ushaiger, een gerestaureerd eeuwenoud dorp dat een weergave biedt van het oorspronkelijke leven in Saoedi-Arabië. Onze volgende bestemming is Buraydah, een groene stad, veel wijken zijn gevuld met palmbomen. In deze regio worden heel wat producten verbouwd, waarvan dadels de bekendste zijn. Overnachting in een centraal gelegen hotel.

390 km – 4 u rijden

Dag 4 – 13.02 Buraydah – Abha

Een kamelenmarkt kom je niet overal tegen, Buraydah is de grootste ter wereld. Op deze markt worden ook andere dieren verhandeld, zoals geiten en vogels, maar waar het echt om gaat zijn de kamelen. Een boeiende belevenis waarvoor we tijdig opstaan. Saoedi-Arabië is enorm uitgestrekt (13de grootste land ter wereld) en met voorsprong het grootste land uit het Midden-Oosten. We nemen een binnenlandse vlucht naar Abha. Deze regionale stad is gelegen op 2270 meter hoogte, waardoor de temperaturen wat minder zijn. Abha is de perfecte uitvalsbasis om het nabijgelegen Nationale Park Asir en de mysterieuze dorpen te verkennen. In het historische centrum van de stad liggen vervallen kleihuizen met aparte lokale architecturale kenmerken. We bezoeken o.a. de enige Ottomaanse voetgangersbrug van het land, die hier is gelegen. Soms kan het in deze regio mistig zijn, wat een bijzondere sfeer creëert.

Dag 5 – 14.02 Asir National Park

Vandaag staat Asir National Park op het programma. Opgericht in 1981 als eerste (en voorlopig enige) Nationaal Park in Saoedi-Arabië. We bezoeken verschillende dorpen zoals het unieke ‘hangende’ dorp Al Habala. Asir is één van de laatste plekken waar de Arabische luipaard nog zijn natuurlijke habitat heeft. De kans is klein dat we er één zullen zien. Wel zien we indrukwekkende viewpoints met zicht op de omringende bergen en maken we een wandeling van enkele uren om een beter overzicht van het park te krijgen.

Dag 6 – 15.02 Abha – Tabuk

We vliegen naar de grootste stad in het noorden van het land, Tabuk, aan de rand van Jibal Hisma gelegen. In de namiddag bezoeken we een klein regionaal museum en bekijken we de souqs van Tabuk.
We verblijven we op een relaxte plek buiten het stadscentrum.

Dag 7 – 16.02 Jibal Hisma

Jebel Al Lawz, 2549 meter, is de hoogste berg in het noorden van Saoedi-Arabië. Deze regio heet Jibal Hisma, zonder twijfel één van de mooiste gebieden van heel het Midden-Oosten. Veel gekender is Wadi Rum, in buurland Jordanië gelegen, zeker nu, omdat een groot deel van de film Dune film daar werd opgenomen. Terwijl Wadi Rum steeds meer toeristen trekt wordt Jibal Hisma nog maar amper bezocht. We wandelen door diepe canyons en overnachten midden in de woestijn, waar we van een ongeëvenaarde sterrenhemel genieten.

Dag 8 – 17.02 Jibal Hisma

Met onze 4×4 voertuigen, de enige manier om de woestijn te bezoeken, verkennen we deze speciale regio verder.
De woestijnlandschappen zijn ongelofelijk, eindeloze zandduinen waar overal verspreid bizarre rotsformaties liggen. Zonder twijfel komen we kuddes kamelen tegen, die de harde omstandigheden van de woestijn aankunnen. We sluiten de dag af in Tabuk, waar we op dezelfde plek overnachten die we reeds kennen van dag 6.

Dag 9 – 18.02 Tabuk – Al Ula

In de namiddag rijden we verder naar Al Ula, een regio met ongeziene spectaculaire landschappen. Onderweg bezoeken we een plek met indrukwekkende rotslandschappen. Hegra betekent in de rotsen uitgehouwen tombes verspreid over de woestijn. Kleiner in omvang dan Petra (Jordanië) maar minstens even indrukwekkend. Lihyan is de ster van deze regio, een alleenstaande rots die je van veruit kan zien liggen, een mooi zicht. We sluiten deze culturele topdag af aan Jabal Alfil, meer gekend als de olifantenrots. Deze benaming kreeg het nadat langdurige erosie de rots in de woestijn de vorm van een olifant heeft gegeven. Bij zonsondergang krijgt de zandsteen een rode kleur, een mooi zicht. ’s Avonds eten we in het gezellige gerestaureerde oude stadscentrum. De komende twee nachten verblijven we op een appartement nabij het centrum van Al Ula.

300 km – 4 u rijden

Dag 10 – 19.02 Al Ula

Vandaag ontbijten we op een bijzondere locatie, nadien bezoeken we Maraya, een unieke concerthal. In een vallei gelegen en bedekt met 9740 spiegelpanelen, het grootste spiegelgebouw ter wereld. Van verweg lijkt het gebouw niet te bestaan door alle spiegels, éénmaal je dichterbij komt zie je het liggen. Heritage Oase Trail is een mooie wandeling langs palmplantages van een 3-tal km. Ad-Deerah is de oude stad van Al Ula, die bestaat uit lemen huizen die nu onbewoond zijn. We verkennen de gerestaureerde wijk waar nu heel wat winkeltjes en cafés zijn. We sluiten de dag af aan een schitterend viewpoint met uizicht op de gehele vallei.

Dag 11 – 20.02 Al Ula – Medina

We verplaatsen ons naar Medina, na Mekka de meest heilige stad in de Islam. We leren meer over de geschiedenis van de Islam kennen en verkennen met een lokale gids de stad. De Moskee van de Profeet is niet toegankelijk voor niet-moslims. Gelukkig zijn veel plekken wel open voor iedereen, een bezoek aan Medina is zeker de moeite waard.

350 km – 4 u rijden

Dag 12 – 21.02 Medina – Al Wahbah – Jeddah

We rijden naar een bijzondere plek, de enorme en kleurrijke krater van Al Wahba. Vanuit een viewpoint zien we de krater liggen, die 4 km breed is en 250 meter diep. We maken een korte wandeling in deze speciale omgeving. Nadien rijden we verder naar Jeddah, een stad die vlakbij Mekka aan de kust is gelegen, waar ieder jaar miljoenen Moslims hun once in a lifetime bedevaart naar maken.

420 km – 5 u rijden

Dag 13 – 22.02 Jeddah

We wandelen over de relaxte boulevard langs de zee en zien o.a. de drijvende moskee Fatima Al Zahra liggen. Ze kreeg deze bijnaam omdat ze op het water is gebouwd, zonder twijfel één van de meest bijzondere moskeeën van het land. Al-Balad is het oud stadsgedeelte, hier liggen heel wat prachtige eeuwenoude structuren. De hele wijk is een Unesco Werelderfgoed-site. Hier liggen ook verschillende soeks (markten), de meest interessante is Al Alawi. Net zoals de meeste landen in het Midden-Oosten hebben veel steden markten, Saoedi-Arabië is hier geen uitzondering in.

Dag 14 – 23.02 Jeddah – Brussel

Vanuit Jeddah vliegen we terug naar Brussel.

Prijs & data

Van                 Tot                  Beschikbaarheid        Prijs

10.02.25         23.02.25         Beschikbaar               4.595 €

Inclusief

 • 2 binnenlandse vluchten
 • Alle overnachtingen
 • Eigen vervoer tijdens de hele reis
 • 4×4 voertuigen Jibal Hisma
 • Lokale Engelstalige begeleiding
 • Alle maaltijden
 • Inkom Nationale Parken
 • Inkom bezienswaardigheden
 • Luchthaventaksen

Exclusief

 • Internationale vlucht Brussel – Riyadh / Jeddah – Brussel
 • Vervoer naar/van Brussels Airport
 • Verzekeringen (Bijstandsverzekering verplicht)
 • Persoonlijke uitgaven (dranken)
 • Optionele excursies
 • Visumkost (110€)

Internationale vlucht

Internationale vlucht kan via Offtrack geboekt worden.

Aantal deelnemers

Min. 5 deelnemers / Max. 10 deelnemers

Betaling

Voor het vastleggen van de reis moet een deel van de totale reissom betaald worden.

Voorschot: 1295€
De rest van de betaling wordt 6 weken voor vertrek gestort.

Rek. nr BE77 6108 3300 2042
Btw BE 0655 990 610

Indien je voor een verzekering opteert (aanbevolen) kan dit samen met het voorschot afgerekend worden.

Praktisch

Inschrijvingen en opties

Reisdocumenten

Om Saoedi-Arabië te bezoeken heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is na terugkeer. Je hebt ook een visum nodig, dit kan je online aanvragen (E-Visa). Klik hier om je online visum aan te vragen. Volg de eenvoudig te volgen stappen en betaal op het einde je aanvraag per kredietkaart (110€).

Transport

Internationale vlucht

Vanuit Brussel naar Riyadh en vanuit Jeddah naar Brussel

Binnenlandse vluchten vluchten

Vanuit Buraydah naar Abha
Vanuit Abha naar Tabuk

Privévoertuig

Tijdens de gehele reis beschikken we over een eigen, comfortabel voertuig met veel ruimte voor bagage.

4×4

Voor het bezoek aan Jibal Hisma maken we gebruik van 4×4 voertuigen

Overnachtingen

Hotels 

We overnachten tijdens de reis op comfortabele plekken die steeds werden uitgekozen o.w.v. hun strategische ligging. Hotels, appartementen en een homestay. Eén nacht slapen we in open lucht, midden in de woestijn.

 • Toeslag éénpersoonskamer: 935€

Maaltijden

We ontbijten steeds aan de accommodatie.

Lunch bestaat uit een eenvoudige snack of lichte maaltijd.

’s Avonds gaan we steeds op restaurant. De Arabische keuken is erg gevarieerd en is voornamelijk beïnvloed door de Libanese en Ottomaanse keuken. Er is volop keuze uit kebab en mezze, kleine hapjes van humus, mutabel, e.d. Een populaire snack tussendoor is shoarma, gemarineerd lamsvlees dat aan een grote spies is gestoken en waarvan dunne plakjes worden afgesneden.

Tijdsverschil

Het is in Saoedi Arabië in februari 2 uur later dan in België.

Taal

De officiële taal in Saoedi Arabië is Arabisch.

Klimaat

De beste periode om Saoedi-Arabië te bezoeken is tussen november en maart. Overwegend blauwe hemels met aangename warmte. Temperaturen lopen in Saoedi-Arabië op tot 45°C, wat het reizen onaangenaam maakt.

Gemiddelde temperatuur in februari:

Jeddah 24° – 26°C
Tabuk 22° – 24°C
Abha 18° – 20°C

Klik hier voor up-to-date weerinformatie.

Verzekering

Bij Offtrack kan je een annulatieverzekering en/of bijstandsverzekering afsluiten in samenwerking met Allianz Global Assistance. Een bijstandsverzekering is voor deze reis verplicht. Een annulatieverzekering is geen verplichting, maar wordt sterk aanbevolen. Deze verzekering blijft ook geldig tijdens de reis, d.w.z. dat wanneer je de reis moet onderbreken, je op basis van de annulatieverzekering een vergoeding kan ontvangen voor de niet gebruikte reisdagen. Je kan opteren voor een tijdelijke polis, indien je meerdere reizen (ook korte) per jaar maakt kan een jaarpolis interessanter zijn.
Meer informatie over Allianz reisverzekeringen en premies vind je hier

Fysiek niveau

Er worden tijdens de reis veel korte wandelingen afgelegd, over rotsachtig terrein of zandpaden. De wandelingen duren nooit langer als 3 uur. Op fysiek vlak is dit een eenvoudige reis. Een doorsnee conditie is nodig voor deze reis.

Niveau 2
Klik hier voor meer informatie over niveau.

Begeleiding

Engelstalige, lokale reisbegeleiding.

Bijeenkomst

Er wordt voor de reis een bijeenkomst georganiseerd om samen het programma te bespreken, en je medereizigers te ontmoeten.

Elektriciteit

In Saoedi Arabië worden andere stopcontacten gebruikt als in Europa. Je neemt best een universele adapter mee. Er zal tijdens de reis overal elektriciteit aanwezig zijn.

Financiën – Budget

De lokale munt in Saudi Arabië is Saudi Ryal (SAR).
Klik hier voor de huidige wisselkoers. Er zijn tijdens de reis vaak geldautomaten aanwezig. Het is niet nodig om van thuis USD of € mee te nemen. Check voor vertrek bij je bank of je debetkaart geactiveerd is voor gebruik buiten de EU-zone. Kredietkaarten, MasterCard, Visa in de eerste plaats, worden bijna overal aanvaard. Reken op zo’n 150€ voor lokale uitgaven, voor o.a. voor dranken, fooien.

EHBO

Medische voorzieningen zijn uitstekend in Saoedi Arabië. Een bijstandsverzekering wordt steeds aangeraden, medische kosten kunnen onverzekerd zeer hoog oplopen. Voor wondverzorging wordt gezorgd, voor het overige sta je zelf in. Aanbevolen persoonlijke medicatie: Pijnstillend en koortswerend product, product voor maag- en darmklachten, product tegen insectenbeten- en huidirritaties, zalf voor ontstekingen, kneuzingen, ontsmettende zalf, verbanden.

Gezondheid

Offtrack heeft geen medische bevoegdheid. Voor medisch advies kan je bij je huisarts of het Tropisch Instituut (itg) terecht. Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen vereist.

Inentingen voor Hepatitis A, B, tetanus en difterie zijn steeds aanbevolen. Voor de meest actuele informatie rond aanbevolen/verplichte inentingen en voorzorgsmaatregelen per land kan je hier terecht.

Uitrusting

Reistas

Je kan zowel een harde als zachte reistas voorzien, je hoeft niet te besparen op bagage want er is een ruime trailer voorzien. Van Offtrack krijg je een bagagelabel om aan je reistas te bevestigen. Zet hierop je naam, Gsm (+32), en emailadres.

Dagrugzak

Tijdens de dagwandelingen is een dagrugzak voldoende, (minimum 28l). Bij hevige regen is een regenhoes onvoldoende. Voorzie steeds een waterdichte zak (camera, smartphone, paspoort..)

 • Wandelschoenen geschikt voor rotsachtig terrein.
 • Lichte wandelschoenen/sportschoenen
 • Eventueel (waterbestendige) sandalen
 • Wandelkousen
 • Lichte katoenen kledij
 • Short
 • Lichte waterdichte jas
 • Fleece/windstopper
 • T-shirts/hemd(en)
 • EHBO-kit (persoonlijke medicatie)
 • Lippencrème met hoge UV filter
 • Zonnebril
 • Zonnecrème (min. factor 30)/aftersun
 • Pet of hoed
 • Drankfles (min. 1l)
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)

Minder essentieel, maar handig om mee te nemen

 • Reserve batterijen camera
 • Extra memory card
 • Ontsmettende handgel
 • Vochtige doekjes

Tip: scan je paspoort + bankkaarten in en mail ze naar jezelf

Programmawijziging

Onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken kunnen, indien noodzakelijk, tot een wijziging van dagindeling of programma leiden.

Literatuur

Saoedi-Arabië, de revolutie die nog moet komen: Inkijk op de rol van het machtigste land uit het Midden-Oosten
Auteur: Carolien Roelants

Voor kaartmateriaal kan je terecht bij:

Altavia: Antwerpen
Atlas & Zanzibar: Gent
De Reyghere: Brugge
Anticyclone des Açores: Brussel

Korting aankoop outdoor materiaal

Op vertoon van je bestelbon van een Offtrack reis krijg je bij een aantal outdoor winkels 10% korting op alle artikelen.
Klik hier om te bekijken waar dit mogelijk is.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Offtrack is lid van het VVR en Vlaamse Solidariteit Reisgelden. In geval van financieel onvermogen worden alle gestorte bedragen integraal terugbetaald. Indien u een reis boekt via Offtrack gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Verlengingen

Alle programma’s werden zorgvuldig voorbereid, het gaat steeds om bestemmingen die zeer goed gekend zijn door Offtrack. Wil je een reis verlengen of aanpassen?
Neem gerust contact op, dan bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Foto's

Saoedi Arabië 20
tempImage8PkRJ8
Saoedi Arabië 27
Saoedi Arabië 26
tempImagezr5w6D
tempImage5wDQXb
tempImageTQAm66
Saoedi Arabië 21
Saoedi Arabië 39
Saoedi Arabië 36
Saoedi Arabië 35
Saoedi Arabië 34
Saoedi Arabië 33
Saoedi Arabië 31
Saoedi Arabië 29
Saoedi Arabië 16
Saoedi Arabië 14
Saoedi Arabië 6
Saoedi Arabië 5
Saoedi Arabië 4
Saoedi Arabië 2

Video's