Overzicht Bolivia

Trekking Trans Cordillera Real – Zuid Bolivia

Bolivia kent het grootste aantal inheemse bevolkingsgroepen in Latijns-Amerika: quechua, Aymara & Guaraní zijn de voornaamste. Sucre is één van de mooiste koloniale steden in Latijns-Amerika waar een perfect klimaat heerst. In de nabijgelegen Cordillera de los Frailes wandelen we naar eeuwenoude rotsschilderingen.

Via uitzonderlijk mooie landschappen verkennen we uitgebreid het zuidelijke deel van Bolivia. Bizarre rotsformaties, desolate woestijnen, kleurrijke meren en enorme zoutmeren gaan aan ons voorbij. Cordillera Real is met voorsprong de grootste bergketen van het land, hier maken we een uitdagende 12-daagse trekking door het hart van de Andes. Een trip voor wie voor een sportieve challenge te vinden is in een weinig bezocht deel van het Andes gebergte.

Vladimir zal deze reis begeleiden.

Programma

Dag 1 – 07.09 Brussel – Santa Cruz

Internationale vlucht vanuit Brussel naar Santa Cruz de la Sierra.

Dag 2 – 08.09 Santa Cruz – Sucre

Aankomst in Santa Cruz de la Sierra, het commerciële centrum van het land. Aansluitend nemen we een binnenlandse vlucht naar Sucre, samen met La Paz de officiële hoofdstad van het land. Terwijl het parlement en de meeste overheidsinstellingen zich in La Paz bevinden is o.a. het hooggerechtshof nog steeds in Sucre. Deze compacte koloniale stad kent heel het jaar door een lenteklimaat. Sucre, ‘La Ciudad Blanca’ – de witte stad, geldt terecht als één van de best bewaarde koloniale steden in Latijns-Amerika. Het is zonder twijfel de mooiste stad in Bolivia met heel wat mooie koloniale gebouwen, pleinen en kerken. We verkennen de stad, enkele boeiende markten, kerken, pleinen en uitzichtpunten. s’ Avonds eten we in een uitstekend restaurant. Overnachting in een comfortabel, centraal gelegen hotel.

Sucre 2750m

Dag 3 – 09.09 Cordillera de los Frailes

De nabijgelegen bergketen Cordillera de los Frailes biedt heel wat wandelmogelijkheden. Nabij het kerkje van Chataquila starten we onze wandeling naar Incamachay, waar eeuwenoude rotsschilderingen te vinden zijn. We genieten onderweg van de wijde berglandschappen met panoramische zichten. Tweede overnachting in Sucre.

12 km – 6 u wandelen – 500m klimmen/dalen – Sucre 2750m

Dag 4 – 10.09 Sucre – Tupiza

Vanuit Sucre rijden we in westelijke richting tot aan Potosi, gelegen op 4000 meter. Korte verkenning van het centrum, na de lunch rijden we verder naar Tupiza, een wildwest stadje in het diepe zuiden van Bolivia. Schitterende landschappen onderweg, met fotogenieke stopplaatsen. De komende twee nachten verblijven we op een centraal gelegen locatie.

410 km – 8 u rijden – Tupiza 2850m

Dag 5 – 11.09 Reserva Nacional de Fauna Andina Eduardo Avaroa

De komende 4 dagen is het terrein niet meer toegankelijk voor onze bus en maken we gebruik van comfortabele 4×4 voertuigen die toelaten het zuiden van Bolivia te verkennen. Vanuit Tupiza rijden we langs een veel minder bezocht deel van Zuid-Lipez, rotsformaties en desolate landschappen gaan aan ons voorbij. We overnachten in de omgeving van Laguna Verde, een prachtig gelegen meer met groen water dat aan de voet ligt van de vulkaan Licancabur, 5920m hoogte.

Accommodatie 4750m

Dag 6 – 12.09 Zuidwest circuit

Eenzame vulkanen die tot bijna 6000m hoogte gaan, liggen verspreid in deze aparte wereld. Vandaag bezoeken we ‘El sol de mañana’, enorme krachtige geisers, gelegen op grote hoogte. Je krijgt de kans om op bijna 5000m een warmwaterbad te nemen.

Accommodatie 4200m

Dag 7 – 13.09 Zuidwest circuit

We zetten onze trip verder en bezoeken kleurrijke meren, o.a. Laguna Colorada, dat zijn naam te danken heeft aan de oranje/rode kleur. Fauna hier bestaat uit guanaco’s, viscachas (een groot knaagdier), vossen, poema’s (die je zelden te zien krijgt), condors, marmotten, flamingo’s en vicuñas. We maken onderweg verschillende korte wandelingen, en komen langs woestijnachtige landschappen.

Accommodatie 3900m

Dag 8 – 14.09 Zoutvlakten Uyuni

Een eerste kennismaking met de zoutvlakten van Uyuni stelt nooit teleur. Gigantische oppervlakken met zout bedekt, op sommige plekken tot 15m diep. Vandaag bezoeken we o.a. een hotel dat volledig uit zout gemaakt is, Isla de Pescadores, waar we enorme cactussen vinden op een eiland middenin de zoutvlakten, een apart treinenkerkhof, en het dorp Colchani, waar aan zoutwinning wordt gedaan. We overnachten in een degelijk hotel in het stadje Uyuni, dat aan de rand van de zoutvlakten is gelegen.

Uyuni 3665m

Dag 9 – 15.09 Uyuni – Sorata – Trekking Cordillera Real

Vanuit Uyuni vliegen we naar La Paz, na aankomst rijden we verder naar Sorata, gelegen aan de rand van de machtige Cordillera Real. Sorata is een stadje gelegen in een diepe vallei, omringd door besneeuwde bergtoppen. Hier ontmoeten we het team, dat ons zal vergezellen op de trekking. Naast een gids, die deze regio uitstekend kent, zal er een kok meegaan, en verschillende personen die voor de bagage, en de lastdieren zullen zorgen. De start van de trekking is relaxed met grootse zichten van het Jankohuma massief en de gigantische berg Illampu. We komen voorbij eeuwenoude terrasbouw tot aan het dorpje Llojena. In de buurt hiervan zetten we onze kampplaats op.

150 km – 3,5 u rijden – Sorata 2770m

5 u wandelen – 150 m klimmen – Kampplaats 4050m

Dag 10 – 16.09 Trekking Cordillera Real

Vandaag volgen we een relatief eenvoudige route die geleidelijk aan hoogte wint.  We volgen de vallei langs de Sorata rivier tot aan onze eerste pas, die gelegen is op 4920m. Onderweg hebben we schitterende zichten op een complexe bergketen, met diepe valleien en gletsjers. Verschillende bergen hiervan werden nog nooit beklommen. De hoogste berg hiervan is Wakana 6200m. Aan de westkant hebben we zicht op de immense Altiplano vlakte en Titicacameer. Onze kampplaats is gelegen op een grasplek in een vallei met zichten op de zuidelijke flanken van Jankuma.

8 u wandelen – 950m klimmen/600m dalen – Kampplaats 4640m

Dag 11 – 17.09 Trekking Cordillera Real

Ancohuma, 6427m, werd lange tijd beschouwd als de hoogste berg van Bolivië. Uiteindelijk is gebleken dat Sajama 6549m wel degelijk het hoogste punt van het land is. Deze vallei heeft een vochtige, moerasachtige ondergrond. We gaan verder tot aan de volgende pas, Kurahuasi, gelegen op 4945m. Van hieruit hebben we prachtige zichten op Jankouma massief en de Cordillera Real. Op een heldere dag kan je Sajama van hieruit zien liggen. We dalen af tot het gehucht Choja Kota, in deze omgeving overnachten we aan de rand van een riviertje.

7 u wandelen – 650m klimmen/580m dalen – Kampplaats 4685m

Dag 12 – 18.09 Trekking Cordillera Real

Na enkele stevige wandeldagen maken we er vandaag een kalmere dag van. We komen voorbij een lagune, gelegen op 4630 meter, van hieruit gaan we naar een spectaculair viewpoint gelegen op 5062m. Hier heb je schitterende zichten op Jisca Lluspini. We kamperen aan de rand van het gehucht Chacolpaya met indrukwekkende zichten van Chachacomani 6074m, en Chearoco 6127m.

5 u wandelen – 300m klimmen/550m dalen – Kampplaats 4400m

Dag 13 – 19.09 Trekking Cordillera Real

De kans is reëel dat we tijdens de trekking kuddes lama’s tegenkomen, lokale herders komen in deze valleien om hun vee te laten grazen. We gaan opnieuw over een pas vandaag 4950m, hier hebben we een direct zicht op de indrukwekkende berg Chachacomani. We dalen af tot in de Kelluani vallei, en volgen de gelijknamige rivier tot aan een plateau, waar een grote gletsjer achter ligt. We bevinden ons nu diep in de Cordillera Real en zijn omringd door rotswanden, gletsjers en hoge bergtoppen.

6 u wandelen – 400m klimmen/700m dalen – Kampplaats 4550m

Dag 14 – 20.09 Trekking Cordillera Real

Na het ontbijt steken we brede vallei over om naar de hoogste pas van de trekking te gaan, die op 5270m is gelegen. Een lastige afdaling volgt, steil, met veel steenpuin, voor ons een uitdaging, voor de lastdieren eens zoveel. We bevinden ons nu in een andere vallei, waar we onze kampplaats opzetten aan de oevers van Chachakomani rivier.

8 u wandelen – 800m klimmen/900m dalen – Kampplaats 4430m

Dag 15 – 21.09 Trekking Cordillera Real

Wellicht wordt dit de lastigste dag van de trekking omwille van het uitdagende terrein. We gaan naar de volgende pas 4920m via een smal zanderig pad met veel losse stenen, wat voor vertraging zorgt. Beloning op de pas betekent een panoramisch zicht van heel wat 5 en 6-duizenders. De afdaling gaat hier zonder pad via een steile moraine naar beneden. Hier wordt ieders behendigheid op de proef gesteld. Eénmaal beneden bevinden we ons in een vallei, waar we onze kampplaats opzetten aan de Jaillawaya rivier.

8 u wandelen – 500m klimmen/dalen – Kampplaats 4475m

Dag 16 – 22.09 Trekking Cordillera Real

Om de vallei waar we hebben overnacht te kunnen verlaten, moeten we opnieuw een pas overwinnen. We gaan tot een mooi gelegen gletsjermeer 4920m, dat we achter ons laten tot we de pas op 5050m bereiken. Van op de top zien we hele reeks nieuwe bergen, waaronder Willa Lloje 5560m en Pako Keuta 5590m. Na een korte afdaling volgt meteen de volgende pas op 5010m. Er volgt een lange, maar aangename afdaling tot in de Janko Kota vallei, waar we onze kampplaats opzetten. Onderweg hebben we voor het eerst zicht op het Condoriri massief en Huayna Potosi.

8 u wandelen – 600m klimmen/dalen – Kampplaats 4400m

Dag 17 – 23.09 Trekking Cordillera Real

We starten vanuit Koatia en winnen geleidelijk aan hoogte tot op 4750m, hoogste punt van de dag. Na een eenvoudige afdaling komen we terecht in de volgende vallei, waar we verdergaan tot we de Alka Quota lagune bereiken. Hier zetten we onze volgende kampplaats op. Ten oosten van ons ligt de Condoriri groep, één van de meest gekende delen van de Cordillera real.

7 u wandelen – 300m klimmen/dalen – Kampplaats 4525m

Dag 18 – 24.09 Trekking Cordillera Real

We gaan verder langs de westelijke kant van het Condoriri massief. Kort opeenvolgend moeten we twee passen overwinnen, Sistana 5097m en Jurikhota 4935m. Vanop de Jurikhota pas heb je een prachtig zicht op Condoriri, die voor velen geldt als de mooiste berg in Bolivië. We dalen af tot aan onze kampplaats, ideaal gelegen aan de oevers van Jurikhota. Wie het koude water aandurft kan hier wat zwemmen.

7 u wandelen – 600m klimmen/dalen – Kampplaats 4695m

Dag 19 – 25.09 Trekking Cordillera Real

Van op de volgende pas hebben we goede zichten van Ala Izquierda 5535m en Cabeza de Condor 5658m. Samen met Ala Derecha 5482m vormen ze de onovertrefbare Condoriri groep. De beste zichten hierop volgen in de afdaling, richting kampplaats. Van hieruit lijkt de groep op een condor met uitgestrekte vleugels. Afhankelijk van de tijd en weersomstandigheden is het mogelijk om nog naar een viewpoint te gaan, Pico Austria 5396m. Van hieruit kan je een groot deel van de route zien die we hebben afgelegd. Klimmers gebruiken deze route vaak om te acclimatiseren. We slapen vanavond aan Condoriri BC.

7 u wandelen – 700m klimmen/dalen – Kampplaats 4650m

Dag 20 – 26.09 Trekking Cordillera Real – La Paz

De laatste pas moet overwonnen worden, 4955m, waarna een lange afdaling volgt die ons voor het eerst in een hele tijd terug onder 4000m zal brengen.  We nemen afscheid van het team dat ervoor heeft gezorgd dat we deze trekking in comfortabele omstandigheden hebben kunnen maken. Ons voertuig staat ons op te wachten. Snel laten we deze wilde, onaangetaste regio achter ons, die niet vlug zal vergeten worden. Onderweg hebben we knappe zichten van de westkant van Huayna Pototi 6088m, de meest populaire 6000m + berg van Bolivië. Een 3-tal uur later komen we toe in La Paz, waar we opnieuw overnachten in het hotel dat we reeds kennen van dag 2. Een welverdiende, warme douche zal voor iedereen welkom zijn.

5 u wandelen – 300m klimmen/1300m dalen – La Paz 3630m 

Dag 21 – 27.09 La Paz – Santa Cruz

We verkennen La Paz, met o.a. Plaza Murillo, het etnografisch museum en mercado de las brujas. Via een kabelbaan systeem, het grootste urbane netwerk ter wereld, maken we kennis met de stad op een originele manier. In de namiddag vliegen we naar Santa Cruz, dat een tropisch klimaat kent. We sluiten de reis af in een uitstekend restaurant.

Dag 22 – 28.09 Santa Cruz – Madrid

Na het ontbijt rijden we naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Madrid.

Dag 23 – 29.09 Aankomst Brussel

Aankomst in Brussel via Madrid.

 

Prijs & data

Van                 Tot                  Beschikbaarheid          Prijs

07.09.24       28.09.24          Beschikbaar                 3535€

Inclusief

 • 3 Binnenlandse vluchten
 • Alle overnachtingen
 • Comfortabel privévoertuig 
 • Lokale, Engelstalige reisbegeleiding
 • Alle maaltijden tijdens de reis
 • 4×4 voertuigen zuidelijk Bolivia
 • Kampeermateriaal trekking
 • Lastdieren tijdens de trekking
 • Inkom Nationale Parken
 • Luchthaventaksen

Exclusief

 • Internationale vlucht Brussel – Santa Cruz
 • Vervoer naar/van Brussels Airport
 • Verzekeringen (Bijstandsverzekering verplicht)
 • Persoonlijke uitgaven (dranken)
 • Optionele excursies
 • Fooien (± 70€)

Internationale vlucht

Internationale vlucht kan via Offtrack geboekt worden.

Aantal deelnemers

Min. 6 deelnemers / Max. 12 deelnemers

Betaling

Voor het vastleggen van de reis moet een deel van de totale reissom betaald worden.

Voorschot: 775€
De rest van de betaling wordt 6 weken voor vertrek gestort.

Rek. nr BE77 6108 3300 2042
Btw BE 0655 990 610

Indien je voor een verzekering opteert (aanbevolen) kan dit samen met het voorschot afgerekend worden.

Praktisch

Inschrijvingen en opties

Reisdocumenten

Om Bolivia te bezoeken heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is. Je hebt geen visum nodig als je over de Belgische of Nederlandse nationaliteit beschikt.

Transport

Internationale vlucht

Vanuit Brussel via Madrid naar Santa Cruz

Binnenlandse vluchten

Vanuit Santa Cruz naar Sucre
Vanuit Uyuni naar La Paz
Vanuit La Paz naar Santa Cruz

Privévoertuig

Tijdens de gehele reis beschikken we over een eigen, comfortabel voertuig met veel ruimte voor bagage.

4×4 voertuigen

Tijdens de trip in het zuiden van Bolivia beschikken we over degelijke 4×4 voertuigen.

Overnachtingen

Hotels

We overnachten tijdens de reis in de steden in goed uitgeruste hotels of hostals.

Bescheiden accommodatie

Tijdens het 4×4 gedeelte is de accommodatie eenvoudiger.
Individuele kamers kunnen hier niet steeds gegarandeerd worden.
Het is mogelijk dat er tijdens de trip in zuidelijk er de eerste nacht op meerpersoonskamers wordt overnacht met gedeelde badkamer.

Degelijke tenten

Tijdens de trekking overnachten we in comfortabele tenten op basis van 2 personen.
Het is mogelijk om over een individuele tent te beschikken

 • Toeslag individuele kamer: 495€

Maaltijden

Ontbijt nemen we steeds in de accommodatie of tijdens de trekking aan het tentenkamp.
Lunch bestaat uit een eenvoudige snack of picknick tijdens de wandelingen.
’s Avonds gaan we steeds op restaurant, tijdens de trekking zorgt onze gids/kok voor de maaltijd.
De Boliviaanse keuken kent verschillende regionale gerechten, quinoa, aardappelen en mais zijn vaak in het menu verwerkt.

Tijdsverschil

Het is in Bolivia in oktober 6 uur vroeger dan in België.

Taal

De officiële taal in Bolivia is Spaans. Er zijn nog verschillende veel gesproken Indianentalen, Quechua, Ayamara en Guaraní Maori zijn de meest voorkomende.

Klimaat

De temperaturen zijn mild in deze periode, Sucre ligt op relatieve hoogte, waar steeds een lente klimaat heerst.
De rest van de reis bevinden we ons bijna voortdurend op + 3500m, ’s nachts kunnen temperaturen onder het vriespunt liggen.
Regen is nooit uitgesloten maar blijft doorgaans beperkt.
Gemiddelde temperatuur in september:

 • Sucre 22° – 24°C
 • Uyuni 16° – 18°C
 • La Paz 10° – 12°C

Klik hier voor up-to-date weerinformatie.

Verzekering

Bij Offtrack kan je een annulatieverzekering en/of bijstandsverzekering afsluiten in samenwerking met Allianz Global Assistance. Een bijstandsverzekering is voor deze reis verplicht. Een annulatieverzekering is geen verplichting, maar wordt sterk aanbevolen. Deze verzekering blijft ook geldig tijdens de reis, d.w.z. dat wanneer je de reis moet onderbreken, je op basis van de annulatieverzekering een vergoeding kan ontvangen voor de niet gebruikte reisdagen. Je kan opteren voor een tijdelijke polis, indien je meerdere reizen (ook korte) per jaar maakt kan een jaarpolis interessanter zijn.
Meer informatie over Allianz reisverzekeringen en premies vind je hier

Fysiek niveau

Er wordt gemiddeld tussen de 4 en 6 uur per dag gewandeld tijdens de trekking en de dagwandelingen. De toestand van de wandelpaden is gevarieerd, van gemakkelijk te volgen paden tot meer lastige rotspaden.

De 3-daagse tocht gaat grotendeels over terrein dat goed begaanbaar is, met verschillende passen van + 5000m die steil kunnen zijn. Een degelijke basisconditie is nodig om deze reis op fysiek vlak vlot te laten verlopen.
Zoals beschreven in het programma bestaat er de mogelijkheid om i.p.v. de Condoriri trekking te doen, te opteren voor een uitgebreider bezoek van La Paz en omgeving. Kies je hiervoor dan valt het zwaarste deel van de reis weg, hoef je geen 5000+ m passen te overwinnen en slaap je niet in tenten.
Niveau 2/3
Klik hier voor meer informatie over niveau.

Hoogteziekte

Vanaf 2500m is het mogelijk dat er zich verschijnselen van hoogteziekte voordoen. Niet iedereen reageert hetzelfde op de verlaagde zuurstof op hoogte. Fysieke paraatheid of herhaalde keren op hoogte zijn geweest heeft geen invloed op hoe je lichaam reageert op hoogte. De meeste mensen hebben slechts lichte symptomen, die verminderen of verdwijnen doorgaans wanneer je lichaam zich aan de hoogte beter aanpast.

Symptomen van hoogteziekte:

Lichte symptomen:

Duizeligheid, slapeloosheid, verminderde eetlust, lichte hoofdpijn, misselijkheid, kortademig, lichte zwelling van handen en voeten.

Je kan bij lichte symptomen verder stijgen, met de nodige aandacht voor voldoende rustpauzes.

Ernstige symptomen: (die mogelijks leiden tot een long- en hersenoedeem)

Zware hoofdpijn (die niet weggaat bij het nemen van pijnstillers), vermindering van coördinatie, hallucinaties, abnormale oververmoeidheid, blauw worden van lippen en gezicht, braken, kortademigheid, versnelde ademhaling, hoge hartslag, hevige aanhoudende hoestbuien, wazig zien, verwardheid. Bij ernstige symptomen is de enige remedie aan hoogte verliezen. Op grote hoogte kunnen ernstige symptomen van hoogtezieke op korte tijd fataal zijn. Het is dan ook van groot belang alle symptomen snel waar te nemen zowel bij jezelf als andere deelnemers en de gids hiervan meteen op de hoogte stellen. De lokale  gids is goed op de hoogte van gevaarlijke symptomen en zal, indien nodig, maatregelen treffen om het slachtoffer zo snel mogelijk naar lagere hoogte te laten brengen.

Preventieve maatregelen:

Acclimatiseren, hiermee wordt bedoeld langzaam stijgen en het maximum aantal hoogtemeters per dag beperken. De eerste dagen zijn cruciaal, wordt er dan te snel gestegen, kan dit leiden tot een verstoorde acclimatisatie van de gehele periode op hoogte. Rustig tempo, veel drinken (3 liter per dag), aandacht besteden aan correcte voeding, diep ademhalen. Diamox kan helpen bij acclimatiseren, dit moet preventief genomen worden.

Begeleiding

Engels/Spaanstalige begeleiding
Klik hier voor meer informatie over je begeleider.
Bijgestaan door Engelstalige lokale gidsen bij wandelingen en stadsbezoeken.

Voorbereiding

Er wordt voor de reis een bijeenkomst georganiseerd om samen het programma te bespreken, en je medereizigers te ontmoeten.

Elektriciteit

In Bolivia worden doorgaans dezelfde stopcontacten als in België gebruikt met 220 V.
Dit is echter niet overal het geval, om die reden neem je best een universele adapter mee (soms zijn de aansluitingen verschillend). Afgezien van de kampeerovernachtingen zal er overal elektriciteit aanwezig zijn.

Financiën – Budget

De lokale munt op Bolivia is Boliviano (BOL).
Klik hier voor de huidige wisselkoers. Er zijn tijdens de reis overal geldautomaten aanwezig. Het is niet nodig om van thuis USD of € mee te nemen. Check voor vertrek bij je bank of je debetkaart geactiveerd is voor gebruik buiten de EU-zone. Kredietkaarten, MasterCard, Visa in de eerste plaats, worden bijna overal aanvaard.
Reken op zo’n 150€ voor lokale uitgaven, voor o.a. dranken.

EHBO

Medische voorzieningen zijn in Bolivia voldoen niet aan westerse standaard. In de steden zijn aannemelijke ziekenhuizen beschikbaar, in landelijke streken zijn de voorzieningen erg beperkt.
Een bijstandsverzekering wordt steeds aangeraden, medische kosten kunnen onverzekerd hoog oplopen. Voor wondverzorging wordt gezorgd, voor het overige sta je zelf in. Aanbevolen persoonlijke medicatie: Pijnstillend en koortswerend product, product voor maag- en darmklachten, product tegen insectenbeten- en huidirritaties, zalf voor ontstekingen, kneuzingen, ontsmettende zalf, verbanden.

Gezondheid

Offtrack heeft geen medische bevoegdheid. Voor medisch advies kan je bij je huisarts of het Tropisch Instituut (itg) terecht. Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen vereist.

Inentingen voor Hepatitis A, B, tetanus en difterie zijn steeds aanbevolen. Voor de meest actuele informatie rond aanbevolen/verplichte inentingen en voorzorgsmaatregelen per land kan je hier terecht.

Uitrusting

Reistas

Je kan zowel een harde als zachte reistas voorzien, je hoeft niet te besparen op bagage want er is een ruime trailer voorzien. Van Offtrack krijg je een bagagelabel om aan je reistas te bevestigen. Zet hierop je naam, Gsm (+32), en emailadres.

Dagrugzak

Tijdens de dagwandelingen is een dagrugzak voldoende, (minimum 28l). Bij hevige regen is een regenhoes onvoldoende. Voorzie steeds een waterdichte zak (camera, smartphone, paspoort..)

 • Wandelschoenen geschikt voor bergachtig terrein.
 • Lichte wandelschoenen/sportschoenen
 • Muts, handschoenen
 • Eventueel sandalen
 • Wandelkousen
 • Waterdichte jas/broek
 • Fleece/windstopper
 • Wandelbroek
 • Handdoek
 • Short (zwemshort/badpak), enkel voor wie graag koud water heeft
 • T-shirts/hemd(en)
 • EHBO-kit (persoonlijke medicatie)
 • Lippencrème met hoge UV filter
 • Zonnebril
 • Zonnecrème (min. factor 30)/aftersun
 • Pet of hoed
 • Drankfles (min. 1l)
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)

Minder essentieel, maar handig om mee te nemen

 • Slaapzak (Comfort – 5°C), enkel als je voor 3-daagse trekking kiest. Dit kan door de lokale organisatie voorzien worden.
 • Slaapmatje (type Thermarest voor verhoogd comfort), enkel als je voor 3-daagse trekking kiest. Dit kan door de lokale organisatie voorzien worden. Kost 15€ / dag
 • Reserve batterijen camera
 • Extra memory card
 • Ontsmettende handgel
 • Vochtige doekjes

Tip: scan je paspoort + bankkaarten in en mail ze naar jezelf

Programmawijziging

Onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken kunnen, indien noodzakelijk, tot een wijziging van dagindeling of programma leiden.

Literatuur

Marching Powder: Verslag van een jonge Brit die o.w.v. drugsmokkel in de beruchte gevangenis van La Paz beland waar alles mogelijk is.
Auteur: Rusty Young

Voor kaartmateriaal kan je terecht bij:

Altavia: Antwerpen
Atlas & Zanzibar: Gent
De Reyghere: Brugge
Anticyclone des Açores: Brussel

Korting aankoop outdoor materiaal

Op vertoon van je bestelbon van een Offtrack reis krijg je bij een aantal outdoor winkels 10% korting op alle artikelen.
Klik hier om te bekijken waar dit mogelijk is.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Offtrack is lid van het VVR en Vlaamse Solidariteit Reisgelden. In geval van financieel onvermogen worden alle gestorte bedragen integraal terugbetaald. Indien u een reis boekt via Offtrack gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Verlengingen

Alle programma’s werden zorgvuldig voorbereid, het gaat steeds om bestemmingen die zeer goed gekend zijn door Offtrack. Wil je een reis verlengen of aanpassen? Neem gerust contact op, dan bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Foto's

Bolivia - meren
Bolivia
Bolivia - bergen
Bolivia
Bolivia - bergen
Bolivia
Bolivia - meer
Bolivia
Bolivia - cultuur
Bolivia
Bolivia - bergen
Bolivia
Bolivia - bergen
Bolivia
Bolivia - bergen
Bolivia
Bolivia - bergen
Bolivia
Bolivia - natuur
Bolivia
Bolivia - natuur
Bolivia
Bolivia - meer
Bolivia
Bolivia - trekking
Bolivia
Bolivia
Bolivia
Bolivia - bergen
Bolivia
Bolivia - bergmeer
Bolivia
Bolivia - wandelen
Bolivia
Bolivia - bergen
Bolivia
Bolivia - cultuur
Bolivia
Bolivia - wandelen
Bolivia
Bolivia - groep
Bolivia

Video's