Overzicht Laos

Actieve verkenning Noord-Laos

ZO-Azië is een regio in transitie die in een hoog tempo wordt gemoderniseerd. Het noordelijke deel van Laos is een weinig aangetast gebied waar nog heel wat tradities bewaard zijn gebleven. Tijdens deze reis verken je de mooie natuur, indrukwekkende rotsformaties, grotten, en afgelegen dorpen waar de lokale inwoners kleurrijke kledij draagt. Verschillende wandelingen en enkele tweedaagse tochten staan op het programma. Per bus, jeep, boot en per raft wordt het een uitvoerige verkenning. Eenvoudige homestays en guesthouses worden afgewisseld met comfortabele lodges en hotels. Je maakt zowel kennis met de regionale keuken als de fusion kitchen waarbij de Franse invloed vanuit een koloniaal verleden duidelijk aanwezig is en voor heerlijke gerechten zorgt.

Een relaxte reis voor wie één van de mooiste en afwisselendste regio’s uit ZO-Azië wil ontdekken op een actieve manier zonder er een zware inspanning voor te moeten leveren.

Programma

Dag 1 – 14.10 Brussel – Bangkok

Internationale vlucht vanuit Brussel naar Bangkok.

Dag 2 – 15.10 Bangkok – Chiang Rai

Aankomst Bangkok met aansluitende vlucht naar Chiang Rai, in Noord-Thailand gelegen. Overnachting in een comfortabel hotel met zwembad.

Dag 3 – 16.10 Chiang Rai – Luang Namtha

Vanuit het hotel in Chiang Rai rijden we naar Chiang Khong, gelegen aan de Thai-Lao grens. Nadat de grensformaliteiten zijn afgerond wordt er verder gereden naar Luang Namtha. De provincie van Luang Namtha is één van de mooiste van Laos. In deze regio leven verschillende bergstammen zoals de Akha, Lao Mien en Shan. Hier is nog heel wat regenwoud, een deel van de provincie bestaat uit het Luang Namtha Nationaal Park. Onderweg bezoeken we het dorp Lanten, hierna rijden we verder naar Luang Namtha, waar we overnachten. We zijn hier vlakbij Nam Ha protected area.

290 km – 6 uur rijden

Dag 4 – 17.10 Nam Ha

We nemen een lokaal vervoermiddel (tuk-tuk) tot aan de start van de trail in het beschermde natuurgebied van Nam Ha. We wandelen door primair regenwoud, dichte onaangetaste vegetatie. De lokale gids toont ons welke planten en bomen worden gebruikt door de inheemse stammen. In het midden van de jungle picknick. In de namiddag gaan we verder en genieten van de schitterende natuur. Na een tijd komen we toe aan een Khmer dorp, Nalan geheten. In de omgeving van het dorp vinden we bananenplanten en andere gewassen terug. Homestay overnachting uitgebaat door lokale mensen.

5 uur wandelen

Dag 5 – 18.10 Nam Ha

We worden wakker van de regenwoud geluiden en krijgen een stevig ontbijt. We leren enkele basistechnieken en gaan per raft verder, al snel volgen de eerste stroomversnellingen. Onder begeleiding van een ervaren gids verloopt alles veilig, mooie natuur gaat aan ons voorbij. Onderweg houden we picknick langs de kant van de rivier en bezoeken een klein dorp. Na de lunch wordt de rivier wat uitdagender langs indrukwekkende rotswanden bedekt met jungle vegetatie. De rivier wordt breder en komt uit op de Namtha rivier. We komen toe in Houy Leuat, een klein dorp waar een voertuig klaarstaat om ons terug naar Luang Namtha te brengen. Wie liever niet raft kan ervoor opteren om verder te voet te gaan, via een andere route per transport terug naar Luang Namtha.

5 uur raften

Dag 6 – 19.10 Luang Namtha – Oudomxay

We laten Luang Namtha achter ons en rijden in zuidelijke richting tot Oudomxay. Onderweg bezoeken we enkele dorpen waar boeiende lokale markten zijn. Overnachting in een schitterend gelegen hotel in een natuurlijke setting met een zwembad. De namiddag kan vrij besteed worden, relaxen in het hotel, of een korte wandeling maken in de omgeving met een lokale gids.

155 km – 5 u rijden

Dag 7 – 20.10 Oudomxay – Chom Ong

Deze regio is gekend voor de vele grotten, een van de meest indrukwekkende is Chom Ong. Gedurende verschillende uren verkennen we deze enorme grot waar iedereen van onder de indruk zal zijn. Na de lunch gaan we langs een rivier waar we fossielen in kalksteen terugvinden. We sluiten de dag af in het dorpje Chom Ong waar de vriendelijke lokale mensen ons welkom doen voelen. Tweede overnachting in Oudomxay.

Dag 8 – 21.10 Oudomxay – Phongsaly

We staan vroeg op voor de boeiende ochtendmarkt. Hier wordt o.a. kleurrijke traditionele kledij verkocht door de inwoners van de verschillende stammen in de regio. We rijden verder in noordelijke richting met mooie landschappen onderweg. We komen toe in Phongsali, een prachtige afgelegen regio. Hier overnachten we in eenvoudige accommodatie.

255 km – 8 uur rijden

Dag 9 – 22.10 Phongsaly

We rijden naar een dam, van hieruit gaat het verder per boot. We starten onze wandeling vanuit het dorp Ban Sop Ngam, dat we verkennen. Na de lunch gaat het verder langs schitterende bergachtige, dicht begroeide landschappen. Vandaag is de wandeling uitdagender met wat klimmen en dalen. Ons doel is Ban Peryenxangmai, een afgelegen dorp van de Akha stam. We leren de lokale bevolking kennen en overnachten in een eenvoudige homestay.

6 uur wandelen

Dag 10 – 23.10 Phongsaly

Vroeg opstaan om de dagelijkste ochtendroutine van de lokale inwoners mee te beleven. Na het ontbijt komen we voorbij verschillende kleine Akha dorpjes. Eenmaal we de dorpen achter ons laten zijn we terug in de natuur en genieten van de rust en prachtige omgeving. We komen toe aan een rivier en gaan per boot terug naar de dam waar een transport ons staat op te wachten om terug naar Phongsali te rijden.

5 uur wandelen

Dag 11 – 24.10 Phongsaly – Muang Khua

Vanuit Phongsali rijden we in zuidelijke richting tot aan het dorp Hatsa, waar we onze tocht verderzetten over de Nam Ou rivier tot aan een dam. In deze regio zijn verschillende dammen, waardoor de boottochten onderbroken worden door stukken over de weg om dan terug aan de rivier te komen. We komen toe in Muang Khua, een dorp met een leuke markt dat we verkennen. Overnachting in Muang Khua.

3,5 uur rijden – 2,5 uur varen

Dag 12 – 25.10 Muang Khua – Muang Ngoy – Nong Khiaw

Vandaag staat er een prachtige dag op het programma per boot vanuit Muang Khua naar Muang Ngoy. De rivier gaat langs bergen en dichte vegetatie over de Nam Ou rivier, een van de voornaamste rivieren in Laos. Vanuit de bron nabij Phongsali naar Luang Prabang waar ze samensmelt met de machtige Mekong rivier, 448 kilometer verder. Een relaxte tocht met een traditionele Lao longboat waarbij genieten centraal staat. We komen voorbij indrukwekkende kalksteenrotsen en stoppen aan dorpen die enkel per boot bereikbaar zijn, hier hebben we een kijk op het traditionele dagelijkse leven. We arriveren in Nong Khiaw, een rustig dorp, waar we overnachten.

Dag 13 – 26.10 100 watervallen

100 watervallen klinkt net zoals het is, een hele reeks watervallen waar ook uitstekend kan gewandeld worden. Langs water en jungle een afwisselende en actieve dag. Er kan op verschillende plekken gezwommen worden. Picknick aan de watervallen, in de namiddag wandelen we verder met knappe zichten op de Nam Ou vallei. We nemen een bootje naar Nong Khiaw waar we opnieuw overnachten.

Dag 14 – 27.10 Nong Khiau – Pak Ou – Luang Prabang

We volgen de Nam Ou rivier over een bochtige route door de bergen vanuit Nong Khiau naar Luang Prabang. Onderweg bezoeken we het dorp Ban Nayang, dat gekend is voor traditioneel katoen weven. De volgende stopplaats zijn de buddha grotten van Pak Ou, waarna we verder rijden tot de culturele hoofdstad van Laos. Luang Prabang is een Unesco wereld erfgoed site, de komende twee nachten verblijven we op een rustig gelegen lodge.

Dag 15 – 28.10 Luang Prabang

Een vrije dag in Luang Prabang is altijd de moeite waard. Vandaag is voorzien om Luang Prabang te bezoeken en te genieten van de lodge. De koloniale huizen, relaxte sfeer en tempels maken van Luang Prabang een gezellige plek. Bovendien kan je hier erg lekker eten, de Franse invloeden van het koloniale verleden zijn vaak vermengd met de lokale keuken.

Dag 16 – 29.10 Luang Prabang – Ban Long Lao Mai

De omgeving van Luang Prabang is heuvel- en bosrijk. Vanuit Ban Nong Haeo starten we door bamboo wouden bergop waar we fenomenale panoramische zichten hebben. We overnachten in een Hmong dorp, Ban Long Lao Mai geheten. Hier kunnen we de inwoners wat beter leren kennen, en leren we iets van de Hmong taal. Homestay overnachting.

4 uur wandelen

Dag 17 – 30.109 Ban Long Lao Mai – Kuang Si waterval

Na een vroeg ontbijt wandelen we verder langs dichte vegetatie tot we aan de gekende Kuang Si waterval komen, een oase in de tropische vegetatie. We verkennen de waterval en hebben hier picknick. Terugrit naar Luang Prabang waar we opnieuw in de lodge verblijven die we al kennen van dag 14.

3 uur wandelen

Dag 18 – 31.10 Luang Prabang – Bangkok

Transfer naar de luchthaven van Luang Prabang voor de vlucht naar Bangkok met aansluitend connectie naar Brussel.

Dag 19 – 01.11 Aankomst Brussel

Aankomst in Brussel vanuit Bangkok.

Prijs & data

Van                 Tot                  Beschikbaarheid        Prijs

14.10.24          01.11.24           Beschikbaar                2.455€

Inclusief

 • Regionale vluchten
 • Alle overnachtingen
 • Comfortabel privé voertuig
 • Bootverplaatsingen
 • Engelstalige reisbegeleiding
 • Alle maaltijden dag 3 ontbijt t.e.m. ontbijt dag 18
 • Inkom Nationale Parken
 • Luchthaventaksen

Exclusief

 • Internationale vlucht Brussel – Bangkok
 • Vervoer naar/van Brussels Airport
 • Verzekeringen (Bijstandsverzekering verplicht)
 • Persoonlijke uitgaven (dranken)
 • Optionele excursies
 • Visumkost (21 USD)

Internationale vlucht

Internationale vlucht kan via Offtrack geboekt worden.

Aantal deelnemers

Min. 5 deelnemers / Max. 12 deelnemers

Betaling

Voor het vastleggen van de reis moet een deel van de totale reissom betaald worden.De rest van de betaling wordt 6 weken voor vertrek gestort.

Voorschot: 775€
De rest van de betaling wordt 6 weken voor vertrek gestort.

Rek. nr BE77 6108 3300 2042
Btw BE 0655 990 610

Indien je voor een verzekering opteert (aanbevolen) kan dit samen met het voorschot afgerekend worden.

Praktisch

Inschrijvingen en opties

Reisdocumenten

Voor Thailand heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst.
Voor Laos moet je paspoort nog min. 6 maanden geldig zijn bij vertrek.
Je hebt eveneens een visum nodig ‘visa on arrival’ – Kost 36 USD, cash te betalen.

Transport

Internationale vlucht

Vanuit Brussel naar Bangkok

Regionale vluchten

Vanuit Bangkok naar Chiang Rai
Vanuit Luang Prabang naar Bangkok

Privévoertuig

We beschikken tijdens de gehele reis over eigen vervoer met chauffeur

Bootverplaatsingen

Verschillende trajecten worden per boot afgelegd

Overnachtingen

Hotels

We overnachten afwisselend is eenvoudige guesthouses en comfortabele hotels en lodges, geregeld met zwembad.

Homestay

Tijdens de meerdaagse tochten wordt er in eenvoudige homestays geslapen. Ze worden uitgebaat door lokale mensen, hier is het comfort beperkter.

 • Toeslag individuele kamer: 395€

Maaltijden

Lokale specialiteiten zijn o.a. foe (noedelsoep), larp (vis of vleessalade), mok Pa (gestoomde vis in banananbladeren), khua King Kai (gebakken rijst met kip en gember), ping kai (gegrilde kip). Daarnaast zijn er heel wat gerechten waarin Franse invloeden in verwerkt zijn.

Tijdsverschil

Het is in Laos 5 u. later dan in België in oktober

Taal

De Laotiaanse taal is verwant met Thais, beiden totaal onverstaanbaar voor ons.
Je kan met Engels op de meeste plekken terecht.

Klimaat

Het is in Laos vrij warm. Overdag kan de temperatuur oplopen tot 30/32 °C en ’s avonds koelt het iets af. De temperaturen in de berggebieden liggen gemiddeld vijf graden lager en zijn aangenamer. In het heuvelachtige noorden kan het ’s avonds en ’s nachts fris zijn.
Oktober tot en met maart wordt als de beste reistijd beschouwd, het regent minder en de temperatuur is aangenamer.

Gemiddelde temperatuur in oktober:

 • Chiang Rai: 28°-30°C
 • Luang Prabang: 26°-28°C
 • Phongsali: 24°-26°C

Klik hier voor up-to-date weerinformatie.

Verzekering

Bij Offtrack kan je een annulatieverzekering en/of bijstandsverzekering afsluiten in samenwerking met Allianz Global Assistance. Een bijstandsverzekering is voor deze reis verplicht. Een annulatieverzekering is geen verplichting, maar wordt sterk aanbevolen. Deze verzekering blijft ook geldig tijdens de reis, d.w.z. dat wanneer je de reis moet onderbreken, je op basis van de annulatieverzekering een vergoeding kan ontvangen voor de niet gebruikte reisdagen. Je kan opteren voor een tijdelijke polis, indien je meerdere reizen (ook korte) per jaar maakt kan een jaarpolis interessanter zijn.
Meer informatie over Allianz reisverzekeringen en premies vind je hier

Fysiek niveau

Tijdens de wandeldagen wordt er gemiddeld tussen de 4 – 6 uur per dag gewandeld. Het terrein kan heuvelachtig zijn met klimmen en dalen. Dichte vegetatie en moeilijker begaanbaar pad kan een invloed hebben. De relatief hoge temperaturen en luchtvochtigheid hebben een impact. Je draagt steeds enkel je dagrugzak.
Een basisconditie is nodig om deze reis op fysiek vlak vlot te laten verlopen.
Niveau 2/3

Klik hier voor meer informatie over niveau.

Begeleiding

Engelstalige reisbegeleiding door ervaren lokale gidsen die hun regio als geen ander kennen.

Bijeenkomst

Er wordt voor de reis een bijeenkomst georganiseerd om samen het programma te bespreken, en je medereizigers te ontmoeten.

Elektriciteit

In Laos worden andere verschillende soorten stopcontacten gebruikt. Je neemt best een universele adapter mee.

Financiën – Budget

De lokale munt in Laos is Kip (LAK)
Klik hier voor de huidige wisselkoers. Geldautomaten zijn in de steden aanwezig, daarbuiten is dit erg beperkt. Het kan handig zijn om wat cash mee te nemen, USD of euro. Zorg ervoor dat je debet-kaart geactiveerd is voor gebruik buiten de EU-zone. Neem voor alle zekerheid ook een kredietkaart mee, Visa of MasterCard worden het meest aanvaard. Reken op zo’n 150€ plaatselijke uitgaven (drank en fooien).

EHBO

Medische voorzieningen zijn primitief in Laos.
Een bijstandsverzekering wordt sterk aangeraden, medische kosten kunnen onverzekerd hoog oplopen. Voor wondverzorging wordt gezorgd, voor het overige sta je zelf in. Aanbevolen persoonlijke medicatie: Pijnstillend en koortswerend product, product voor maag- en darmklachten, product tegen insectenbeten- en huidirritaties, zalf voor ontstekingen, kneuzingen, ontsmettende zalf, verbanden.

Gezondheid

Offtrack heeft geen medische bevoegdheid. Voor medisch advies kan je bij je huisarts of het Tropisch Instituut (itg) terecht. Voor deze reis zijn geen specifieke inentingen vereist.

Inentingen voor Hepatitis A, B, tetanus en difterie zijn steeds aanbevolen. Voor de meest actuele informatie rond aanbevolen/verplichte inentingen en voorzorgsmaatregelen per land kan je hier terecht.

Uitrusting

Reistas

Je kan zowel een harde als zachte reistas voorzien. Van Offtrack krijg je een bagagelabel om aan je reistas te bevestigen. Zet hierop je naam, Gsm (+32), en emailadres.

Dagrugzak

Tijdens de dagwandelingen is een dagrugzak voldoende, (minimum 28l). Bij hevige regen is een regenhoes onvoldoende. Voorzie steeds een waterdichte zak (camera, smartphone, paspoort..)

 • Wandelschoenen geschikt voor bergachtig terrein.
 • Lichte wandelschoenen/sportschoenen
 • Eventueel sandalen
 • Wandelkousen
 • Liner
 • Lichte waterdichte kledij
 • Lichte fleece
 • Wandelbroek
 • Handdoek
 • Short (zwemshort/badpak), enkel voor wie graag koud water heeft
 • T-shirts/hemd(en)
 • EHBO-kit (persoonlijke medicatie)
 • Lippencrème met hoge UV filter
 • Zonnebril
 • Zonnecrème (min. factor 30)/aftersun
 • Pet of hoed
 • Drankfles (min. 1l)
 • Wandelstokken (persoonlijke keuze)

Minder essentieel, maar handig om mee te nemen

 • Reserve batterijen camera
 • Extra memory card
 • Ontsmettende handgel
 • Vochtige doekjes

Tip: scan je paspoort + bankkaarten in en mail ze naar jezelf

Programmawijziging

Onvoorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken kunnen, indien noodzakelijk, tot een wijziging van dagindeling of programma leiden.

Literatuur

One foot in Laos 
Een boeiend bezoek aan een van de zwaarst gebombardeerde landen uit de geschiedenis
Auteur: Dervia Murphy

Voor kaartmateriaal kan je terecht bij:

Altavia: Antwerpen
Atlas & Zanzibar: Gent
De Reyghere: Brugge
Anticyclone des Açores: Brussel

Korting aankoop outdoor materiaal

Op vertoon van je bestelbon van een Offtrack reis krijg je bij een aantal outdoor winkels 10% korting op alle artikelen.
Klik hier om te bekijken waar dit mogelijk is.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

Offtrack is lid van het VVR en Vlaamse Solidariteit Reisgelden. In geval van financieel onvermogen worden alle gestorte bedragen integraal terugbetaald. Indien u een reis boekt via Offtrack gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Verlengingen

Alle programma’s werden zorgvuldig voorbereid, het gaat steeds om bestemmingen die zeer goed gekend zijn door Offtrack. Wil je een reis verlengen of aanpassen? Neem gerust contact op, dan bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Foto's

Laos - natuur
Laos
Laos - bergen
Laos
Laos - bergen
Laos
Laos - bergen
Laos
Laos - natuur
Laos
Laos - natuur
Laos
Laos - cultuur
Laos
Laos - natuur
Laos
Laos - natuur
Laos
Laos - cultuur
Laos
Laos - cultuur
Laos
Laos - natuur
Laos
Laos - natuur
Laos
Laos - bergen
Laos
Laos - natuur
Laos
Laos - natuur
Laos
Laos - rivier
Laos
Laos - waterval
Laos
Laos - cultuur
Laos
Laos - natuur
Laos
Laos - bergen
Laos

Video's